Fazla Karbonhidrat Tüketiminin Zararları

Sponsorlu Bağlantılar

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet rahatsızlığının insülin direnci ve vücutta bulunan yağ oranıyla da etkili olduğunu unutmamalıyız. Sağlık yaşam ve beslenme şeklide diyabet başta olmak üzere birçok hastalığı etkilemektedir. Fitness ve spor yapmak sağlıklı yaşamın en önemli kurallarından olup bu konuda uzman görüşlerini değerlendirerek sizlere sağlıklı yaşam konusunda en önemli ve yararlı bilgileri sağlamaya çalıştık.

Karbonhidrat tüketimi kimi zaman gerekli olsa da aşırı tüketildiğinde insanlar için zararlı olmaktadır. Sağlık açısından problem yaşamamak ve özellik şeker hastaları için aşırı karbonhidrat içeren yiyecekler tüketilmesi önemli zararlara yol açabilmektedir. Bu yüzden karbonhidratlı yiyecekleri mümkün olduğunca az tüketmeli ve sağlıklı bir yaşam için karbonhidrat tüketimini azaltmalıyız.

Günümüzde en çok artan hastalıkların başında şeker yani diyabet gelmektedir. İnsülin direnci ve metabolik sendrom bunlar arasında artan diğer rahatsızlıklardır. Taş devri sorunu olarak bilinmekte olan oldukça etkili ve yeni bir diyet olan bu diyeti yaparak şeker ve insülin direnci konusunda yaşadığınız sağlık sorunlarını atmanız mümkün. Özellikle karbonatlı yiyecekleri düzenleyerek oranlı tüketmenizi sağlayan bir diyettir. Taş devri diyetini diyet olarak görmekten ziyade bir beslenme şekli olarak düşünebilir ve bu diyeti evinizin herhangi bir köşesine asabilirsiniz.

fazla-karbonhidrat-tuketiminin-zararlari

Yemek yediğinizde vücudunuz bileşenlerini algılar: karbonhidratlar, proteinler ve yağlar. Alkol, lif veya toksin gibi vücudunuzun sindiremediği şeyleri yerseniz, ya olduğu gibi dışarı atılır ya da kana geçerse de karaciğeriniz sayesinde filtrelenir. Yediklerimiz bedenimiz için yakıta dönüşür.

Glikoz (Glukoz), Glikojen (Glukojen), Enerji Sistemi, İnsülin ve Vücut Yağları

Ama karbonhidratlar, hangi çeşidi olursa olsun, ilk olarak glukoz ya da glikoz (her iki terim de aynı anlama geliyor) adı verilen basit şekere dönüşür. Yani tüm o ekmekler makarnalar, krakerler, patatesler, pilavlar, tatlılar, şekerlemeler, gazozlar (daha uzatabilirim aslında :)) glukoza dönüşür. Glukoz da yakıt olmakla birlikte, aşırı miktarlarda olduğunda –eğer hücrelerde yakılmıyorsa– toksik olduğu söylenebilir. Bu yüzden de bedenlerimiz bu glukozu kandan hızlıca temizleyip, hücrelerin içlerine doğru postalar.

Bunu nasıl mı yapar? Bir kısmını, karaciğer ve kaslarımız glukozu glukojene dönüştürerek depolar. Kaslarımız bu yakıtı aerobik egzersizlerde (hayır, Jane Fonda’dan bahsetmiyorum, kalp atışını %70-80 artıran egzersizler) kullanır. Ama hâlâ kanımızda aşırı glukoz olduğunda, pankreasımız hemen insülin salgılamaya başlar. İnsülin ne işe yarar? Glukozun (yağların ve proteinlerdeki amino asitlerin de) kas ve karaciğer hücrelerine girişini sağlar.

Buraya kadar her şey yolunda. Ama hayır, minik bir ayrıntı var: Bu hücreler doluysa, ki durağan hayat süren insanlarda genelde doludur, artan glukoz yağa dönüştürülür. Doymuş yağa.

Bu aşamadaki ilginçlik şudur: yenilen yağlar yağ olarak depolanmazken, glukoz, yani şeker yağ olarak depolanır. Glukoz da başta demiştik, karbonhidratlardan gelir.

Tarım Öncesi Dönem İnsanının Karbonhidratlara Erişimi Sınırlıydı

Günümüzden çok değil, 10.000 yıl gerisine gidersek, tarım henüz olmadığı için atalarımızın şekere ve karbonhidratlara erişimi çok kısıtlıydı. Bazı paleo-antropologlara göre günde ortalama 80 gram kadar karbonhidrat anca tüketiyorlardı. Oysa günümüzde 1 kutu kola ile ya da 1 tabak makarna ile 70 gram karbonhidratı bir çırpıda alabiliyoruz. Yiyebildikleri karbonhidrat kaynakları sadece bazı meyve ve sebzeler olduğu için, lif içeriği de yüksek olduğundan insüline etkisi minimumdu. O kadar az karbonhidrat tüketimleri vardı ki, bedenlerimiz gerektiğinde ekstra glukozu kendimizin yapabileceği 4 farklı yol geliştirmişken, fazlasından kurtulmanın sadece bir yolu olacak şekilde evrimleşmişiz.

İnsülin Direnci Gelişimi

Günümüzde 1 tabak makarna, yanında da 1 kutu kola içtiğimizde pankreasımız hemen insülin salgılamaya başlar. Ama dediğimiz gibi karaciğer ve kas hücreleri zaten doluysa, bu hücreler insüline direnç göstermeye başlar. Buralara giremeyen glukoz, kanda dolaşmaya devam eder. Pankreas kandaki yüksek miktardaki glukoz varlığını görünce, bir miktar daha insülin pompalar. Bu da karaciğeri ve kas hücrelerini insüline daha da dirençli kılar, çünkü insülinin fazlası da toksiktir. Nihayetinde insülin yardımıyla glukoz yağ hücrelerine yönlendirilir ve yağ olarak depolanır. Bu döngü sürekli tekrarlandığı için de yağ hücrelerini dolduran tek şey şeker olur.

Zaman içinde, yüksek karbonhidrat içeren beslenme şekline devam edildikçe, insülin direnci artar. Ta ki, karbonhidrat tüketimimizi sınırlayana ve hareket miktarımızı artırana kadar.

Fazla Karbonhidrat Tüketiminin Diğer Zararları

Yukarıda kısaca özetledim ama malesef kara tablo bu kadarla sınırlı değil:

1) Glukoz kalp damarlarını tıkar, proteinlerle birleşerek ileri düzeyde gluke olmuş nihai ürünler oluşturur ve sistematik enflamasyonlara yol açar. (Kalp hastalıklarının iki ana sebebinden biri kolesterol değil enflamasyondur) Glukozun bir kısmı da trigliseridleri artırarak kalp hastalığı riskini artırır. (enflamasyon = iltihaplanma)

2) Daha fazla şeker yağ olarak depolandığı için kas hücreleri de direnç geliştirdiği için daha az glukojen alırlar. Kanda insülin olduğu sürece yağ yakan lipaz enzimi de görevini yapamadığı için, depolanan yağlarınız da kolayca kullanılamaz.

3) Sürekli kanda yüksek miktarda insülin bulunmasının bir yan sonucu da kalp damarlarında plak oluşması ve kanser hücrelerinin çoğalmasıdır (bu yüzden diyabetiklerde kalp hastalıkları çok görülür).

4) İnsülin direnci ile kas hücrelerine sadece şeker değil, proteinlerdeki amino asitler de giremez olur. Dolayısıyla kaslarınızı koruyamazsınız, erimeye başlarlar. Ortalık iyice karışsın diye, vücudunuzun diğer bölgeleri yeterli şeker deposu olmadığını düşünürler ve açlık mesajları gönderirler. İlk aşamada, o çok değerli kas dokusu yıkıma uğrar ve şekere dönüşür. Bir yandan yağ hücreleri şişerken, bir yandan da kaslar iyice erir!

5) Enerji seviyeniz düşer. Hani bazen yemek yedikten sonra bir ağırlık bir uyku çöker ya, işte öyle. Bırakın spor yapmayı, hareket etmek bile istemezsiniz. Enerji seviyesi düşünce çok daha kısa sürede acıkırsınız. Genellikle de canınız karbonhidrat ister yine, yani zehir.

6) Karaciğeriniz de insüline direnç geliştirdiğinde, tiroid hormonu T4′ü T3e çeviremez olur, böylece tiroid problemleri ortaya çıkar ve metabolizmanız iyice yavaşlar.

7) Sinirleriniz de hasar görebilir ve garip yerleriniz ağrıyabilir, çünkü fazla şekerin yarattığı hasar sinir dokularını harap eder. Retina hastalıkları ve görüşünüzün bozulması ortaya çıkabilir.

Nihayetinde pankreas öyle yorgun düşer ki, artık insülin üretemez olur ve hayatta kalabilmek için kendinize insülin enjekte etmek zorunda olursunuz; hem de direnç geliştirdiğiniz için yüksek miktarlarda. Tip 2 diyabetiniz Tip 1′e dönüşür.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Yiyeceklerin Termik Etkisi
Yiyeceklerin vücudumuzdaki termik etkisi oldukça önemlidir. ...
Göbek Eritme Yöntemleri
Göbek eritme yöntemlerine geçmeden önce birkaç önemli bilgiy...
Bağışıklık Sistemini Baskılayan ya da Zayıflatan Faktörler
Elleri sık sık yıkamak, aşı olmak, yeterince uyumak ve sağlı...
Kreatin Nedir? Yağ Yakmamıza Faydası Nedir?
Karnitin ve Kreatin yağ yakma konusunda sıklıkla duyduğumuz ...
Tok Tutan Yiyecekler
Kilo almanın en büyük nedenlerinden biride istem dışı açlık ...
Hamilelere Beslenme Önerileri
Hamilelik, vücudu en çok zorlayan dönemlerden biridir. BU dö...
Dr Gürkan Kubilay’ın Diyeti İle 2 Ayda 10 Kilo Verin!
2 ayda 10 kilo vermek artık hayal değil. Sizde Doktor Gürkan...
Ahmet Maranki Yaz Diyet Listesi
Kendi Televizyon programında da birçok başarılı diyeti önere...
Yağ Yakmaya Yardımcı Besinler
Yağ yakmaya yardımcı besinler sayesinde göbek, basen gibi bö...
Düşük Karbonhidratlı Diyet Listesi
Düşük karbonhidratlı yiyecekler tüketerek kilo verebilirsini...
Diyet Yaparken İşe Yarayabilecek Pratik Kurallar
Diyet yaparken işe yarayabilecek pratik kuralları sizler içi...
Yağlarımdan En Hızlı Nasıl Kurtulabilirim?
Kısa sürede zayıflamak hemen her bayanın hayallerini süsleme...
Bilimsel Olarak İspatlanmış Göbek Eritme Yöntemleri
Göbek eritme başta erkekler olmak üzere herkesin büyük derdi...
Ender Saraç Yaz Diyeti
Yazın sıcak ve güzel ayları gelmişken, yaza kilolu girmek ol...
Neden Sürekli Şişmanlıyorum?
Şişmanlık çağımızın en büyük sorunlarından biri olarak genç ...