Mitoz Bölünme Nedir? Evreleri Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar

Mitoz bölünme ve Mitoz bölünme evreleri hakkında kısa bir bilgi vermek ve bu konuda ödevi olan öğrenci arkadaşlarımızada yardımcı olmak amacıyla sizlere bu makalemizde Mitoz bölünme hakkında açıklamalarda bulunacağız. Yaptığımız araştırmalar ve edindiğimiz kaynak bilgileri sizleri için derledik ve Mitoz bölünmenin en önemli ayrıntılarını sizler için hazırladık.

Mitoz Bölünme nedir?

Mitoz Bölünme, hücrelerde görülen bir bölünme biçimidir. Amip gibi hücrelerde görülebildiğin gibi diğer tüm hücreli canlılarda da görülebilmektedir. Bu yüzden tek hücreli canlıların yanı sıra çok hücreli canlılarda da görülmektedir. Ana hücrede bulunan kalıtım maddesi eşit oranlarda dağıtıldığında yavru hücrelere geçiş sağlamaktadır. Böylelikle yavru hücreler aynı şekilde anasına benzemektedir.

Mitoz bölünme sayesinde yara alan hücreler yada işlevini yitirmek üzere olan yaşlanmış hücreler yenilenmesede, yerine yeni hücrelerin oluşması sağlanmaktadır. Büyümeyi sağlayan şey ise hücrelerin mitoz bölünme ile çoğalmasıdır. Mitoz bölünmeyi tek bir hücrenin ikiye bölünerek ortaya 2 yavru hücrenin meydana gelmesi olarak açıklamak mümkün. Mitoz bölünme tek hücreli canlılarda üreme meydana getirmektedir.

mitoz-bolunme-nasil-olmaktadir

Mitoz Bölünme Hakkında Bilgiler

Mitoz bölünme gerçekleşmeden önce bir takım hazırlık evresi meydana gelmektedir. İki mitozun geçirdiği bu evreye interfaz denilmektedir. İnterfaz evresi, beslenme, büyüme ve biyokimyasal olayların gerçekleştiği evreler bulunmaktadır. Bölünmeye kadar geçen evrede bir takım olaylar gerçekleşir. İşte başlıca görülen değişimler:

– Kromozomlar bu evrede kendisini katlar. Yani, kalıtsal madde oranı iki katına kadar yükselir.
– Kromozomun eşlenmesi sonucu 2 iplikli duruma gelen kromozomun ipliklerine kromatit adı verilmektedir. Sentromerler aracılığıyla kromatitler birbirlerine bağlanmaktadır.
– Sentroiller kendini eşleyerek 2 ye katlar.
– Hücrede ATP sentezi, RNA, protein sentezi, büyüme gibi metabolik faaliyetlerin çok hızlı olduğunu söylemek mümkün.

Mitoz bölünme kısacası bu şekildedir. Birde önemli olarak çekirdek bölünmesi vardır. Çekirdek Bölünmesinin, Profaz, Metafaz, Anafaz ve Telofaz evreleri bulunmaktadır.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş