Termik Santraller ve Nükleer Santraller Nedir? Arasındaki Farklar

Sponsorlu Bağlantılar

İnsanoğlunun, elektriği bulmasından bu yana sürekli bir elektrik ihtiyacı oluşmuştur. Önce aydınlanma aracı olarak kullanılan elektrik, günümüz teknolojisinin insanlara sağladığı imkânlar sonucunda yüzlerce alanda elektriği kullanılmasına ve fazla tüketmesine sebep olmuştur. Ülkemizde ve dünyada elektrik üretmenin farklı yolları vardır. Biz bu günkü konumuzda elektrik üretme yollarından olan termik santraller ve nükleer santralleri ele alacağız.

Termik Santraller Nedir?

Termik santraller maddenin bulunduğu üç haller olan katı, sıvı ve gaz halindeki yakıtlarda bulunan kimyasal enerjiyi ısı enerjisine, ısı enerjisini hareket enerjisine ve hareket enerjisini de elektrik enerjisine dönüştürebilen tesislerdir. Yani termik santrallerde olmazsa olmaz üç temel eleman olmalıdır. Bunlar; kazan, Buhar türbini ve jeneratördür. Çünkü getirilen madde önce kazanlarda parçalanarak ufalanmaktadır. Daha sonra buhar türbinlerinde yüksek basın altında ısıtılmakta ve ısıtıldıktan sonra alçak basınç bölümlerinde genişler. Birbirini takip eden bu aşamalardan sonra kimyasal enerji elektrik enerjisine dönüşmektedir.

termik-nukleer-santraller-arasindaki-farklar

Termik Santraller Hakkında Bilgiler

Termik santralleri, genellikle kömür mazot ve gaz gibi yakıtlar çalışmaktadır. Genellikle kömür tercih edilmektedir, çünkü maliyeti ucuzdur. Bir termik santralin kurulacağı yeri belirlemek çok yönlü etkenlere bağlıdır. Bu etkenler enerji kaynağına yakınlığı, ulaşıma elverişliği, çevre koşulları gibi etkenlerdir. Termik santrallerde linyitle çalışanlar diğerlerine göre daha önemli, güçlü ve kaliteli enerji üretmesi ve ülkemizin elektrik üretimi içinde linyitle çalışan santrallerin payı büyük ve sayısı fazladır.

termik-ve-nukleer-santraller

Termik Santraller ve Nükleer Santraller Arasındaki Farklar Nelerdir?

Termik santrallerine alternatif olarak nükleer santraller kurulmuştur. Aynı işi yapmasına rağmen maliyet ve çevreye verdiği zararlar bakımından termik santrallerden farklılık gösterir. Nükleer santraller elektrik enerjisini radyoaktif maddeler kullanarak üretmektedir. Radyoaktif madde; atom çekirdeğinin parçalanmasıyla ortaya çıkan alfa, beta ve gama ışınlarını meydana getiren elementlerdir. Uranyum, sezyum, iridyum kobalt-60 gibi elementler radyoaktif maddelere örnek verilebilir. İşte nükleer santraller birden fazla sayıda nükleer reaktörün çalışması ve yakıt olarak radyoaktif maddelerin kullanılmasıyla elektrik enerjisinin elde edildiği çok büyük tesislerdir.

nukleer-santraller-termik-santraller-nedir

Nükleer Santraller Nedir?

Çalışma prensibi olarak reaktörün içinde elde edilen ısıl enerji suya aktarılır ve su aldığı bu enerjiyle faz değiştirir ve kızgın buhar haline geçer. Sonra elde edilen bu buhar türübinine ve türbinde bulunan mili hareket ettirerek bu mekanik dönme sonucunda alternatörlerde elektrik enerjisi elde edilir. Jeneratörlerde depolanan elektrik iletim hatları sayesinde kullanılacağı yerlere iletilir. Radyoaktif maddelerin kullanılması sebebiyle üst düzey önlem ve sıkı güvenlik önlemlerinin alınması gereken bir tesistir. Nükleer santraller ile diğer santrallere oranla ölüm olaylarını azaltmak ve çevreye verilen zararı en az düzeye indirmek amaçlanmıştır. Günümüzde çoğu ülke elektrik ihtiyacının tamamını veya bir kısmını sahip olduğu nükleer santrallerden karşılamaktadır. Dünyada dört yüz civarında nükleer santral vardır. Ülkemizde de nükleer santral kurulması planlanmaktadır.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Aye Aye Hayvanı Nedir? Ay Ay Hayvanı Fotoğrafları
Aye Aye hayvanı belkide ilk kez duyduğunuz bir hayvan türüdü...
Güzel İmza Resimleri
İmza atma tekniklerine göre kendine has güzel bir imza belir...
İmza Örnekleri - İmza Atma Yöntemleri
İmza, her kişiye özel olması gereken ve birçok alanda sizin ...
Feshaneye Nasıl Gidilir?
Hemen hemen her hafta eğlence günlerinin düzenlendiği, özell...
La Fontaine (La Fonten) Kimdir?
La Fonten, eserleri günümüzde okunmaya devam eden ve ortaya ...
Doktorluğun Avantajları ve Dezavantajları
Doktorluk mesleğinin bu mesleği icra edenlere sağladığı bir ...
2013 Hurma Fiyatları
Ramazan ayı geldiğinde en çok yenilen meyvelerden biride hur...
Kayıp Nüfus Cüzdanı Kabusu Bitiyor
Nüfus cüzdanları artık tehtit olmaktan çıkıyor. Nüfus cüzdan...
Haber Yazısı Nedir? Nasıl Yazılır?
Günümüzde haber sitelerinin bir hayli arttığını söylemek müm...
Barutu Kim Ne Zaman Buldu
Barut'un icatı, barutu ilk kim buldu ve ne zaman buldu? soru...
Sultan Ahmet Camii Nerede? Nasıl Gidilir?
Sultan Ahmet Camii 1609 yılında inşaatına başlayan ve 1616 y...
Beton Nasıl Hazırlanır? Çimento Harcı
Beton hazırlama bilgi edinmek isteyenler için bu işin ne kad...
Kortizon Nedir? Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Kortizon Nedir? Kortizol Wintersteiner ve E. Kendall tara...
Sanat Eseri Nedir?
Günlük hayatta her zaman sık sık karşılaştığımız bir terim s...
Bor Madeni Nedir Nerelerde Kullanılır
Bor Madeni Nedir? Bor bir element olup, sert bir yapıya s...