Hemoroid (Basur) Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?
Hemoroid (Basur) Nedir?
Hemoroid hastalığı halk arasında basur olarak bilinmektedir. Anal kanalın içinde bulunan ve toplardamardan oluşan yumak şeklinde yapılar vardır. Dış yüzeyi mukoza ile kaplı olan bu yapılara hemoroidal yastıkçık adı verilir. Hemoroidal yastıkçıklar şişerek makattan taşmasıyla hemoroid hastalığı oluşur. Bu yastıkçıklar insan vücudunun anatomik yapısının bir parçasıdır. Zamanla hemoroid yastıkçıklarını destekleyen yapılar zayıflar ve hemoroidlerin aşağıya doğru yer değiştirmelerine, şişmelerine, kanamalarına sebep olur.
Hemoroid Neden Olur?
Günlük hayatı oldukça etkileyen, birçok nedene dayalı olarak ortaya çıkan basur hastalığı makat hastalıklarının başında yer almaktadır. Hemoroide neden olan semptomlar arasında ilk olarak kronik kabızlık ve kronik ishal hastalığı gelmektedir. Hemoroidal yastıkçıklar, insan vücudunun anatomisinde bulunan yapılardır. Dışkılama esnasında uzun süreli ıkınmalar sonucunda hemoroidal yastıkçıkların hasar görür. Hasar gören yastıkçıklar kanamaya ve şişmeye neden olur. Kronik kabızlık ve kronik ishal yaşayan insanlarda uzun süreli ıkınmalar ile zaman içinde yastıkçıklar büyüyerek şişmeye başlar. Şişen hemoroid memeleri makattan dışarı doğru taşar. Dışarı doğru taşan hemoroid memeleri hastaların fark edebileceği büyüklükte olur.
Basurun oluşumunda aşırı kilo, düzensiz beslenme, hareketsiz yaşam, dışkılama esnasında çok uzun süre hareketsiz kalmak, ağır sporla ilgilenme, ağır kaldırmak, yetersiz lif alımı ve anal ilişkide bulunmak da hemoroide neden olan unsurlardır. Aile bireylerinden birine daha önce hemoroid tanısı konulması, bireylerde hemoroide neden olan unsurlar arasında gösterilebilir.
Hemoroid (Basur) Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?
Hemoroid Belirtileri Nelerdir?
Hemoroid hastalığı iki grupta incelenir ve belirtilerine göre değişiklik gösterebilir. Bu belirtiler ise şöyledir;
İç Hemoroid Nedir?
Makatın iç kısmında oluşan, dış yüzeyi bağırsak iç örtüsü olan mukoza ile kaplı hemoroidlere denir. Rektumun son bölümünde olan anal kanalın iç kısmında bulunur ve hemoroid pakeleri dıştan görülmeyebilir.
1. derece hemoroidlerin boyu çok küçük oldukları için dışarıdan görülmezler fakat zaman zaman kendilerini kanama ile gösterebilir. Hemoroid teşhisi rektoskopi sırasında doktor tarafından belirlenir.
2. derece hemoroidlerde ıkınma esnasında hasta kanama ve hemoroid memesi hissedebilir. Hemoroid memeleri bazen dışarı çıkabilir ve kendi kendine içeri girer. Bu hemoroidlere anal muayene esnasında ve ıkınma yardımıyla tanı konulur.
3. derece hemoroidlerde kanama ve kaşıntıyla birlikte makatta akıntı veya ıslaklık da görülür. Bu hemoroid memeleri büyüyerek dışarı doğru çıkar ve genellikle kendiliğinde içeriye girmez, hasta kendisi itebilir ya da doktor yardımıyla içeriye gönderebilir.
4. derece hemoroidlerde ise kanama, kaşıntı, akıntı ve ıslaklıkla birlikte basınçla oluşan şiddetli bir ağrı görülür. Bu hemoroidlerin en belirgin tanısı her zaman makat dışında duran içeriye itilemeyen hemoroid memeleridir.
Lanu Psikoloji Merkezi, İstanbul'un köklü psikoloji kurumlar...
Vücudumuzun en önemli parçası olan ayakların iyi şekilde kor...
Üşümek sürekli olmadığında bir sorun teşkil etmesede, çevren...
Doktorluk mesleği tüm dünyadaki en kutsal mesleklerden birid...
Kan sulandıran yiyecekler özellikle kan hastalığı olan kişil...
Ruminasyon sendromu (ruminasyon bozukluğu veya merisizm olar...
Uzmanlar son yıllarda kansızlık sorunuyla karşı karşıya kala...
Yüzdeki tüyler, pek çok kadın ve erkek için rahatsızlık veri...
Her ne kadar bazı insanlar sadece hastalıklarının başlangıç ...
Acaba Alzheimer, bir hastalığın ötesinde enfeksiyon olabilir...
Karaciğer, detoksifikasyon ve besin depolamasında temel bir ...
Dünya çapında 270 milyondan fazla insanı etkileyen sensörinö...
Sivilce her dönemde çıkabiliyor, fakat bayanlar için özellik...
Bayanların en çok önem verdiği ve yüz bölgesinde en can alıc...
Ayak kokusu hemen hemen herkesin karşılaşabildiği sorunlarda...