Vücutta Su Tutulmasını Azaltmanın Basit Yolları

Sponsorlu Bağlantılar

İnsan vücudunun yaklaşık % 60’ı sudan oluşur. Su, vücudun düzgün çalışmasına yardımcı olmak için hayati önem taşır ve besin maddelerinin çözülmesinden ve atıkların uzaklaştırılmasından büyük ölçüde sorumludur. Vücut fazla suyu uzaklaştıramazsa su tutar. Bu durum sıvı tutulması veya ödem olarak da bilinir. Su tutma dolaşım sisteminde, dokular ve boşluklar içinde gerçekleşir, ellerde, ayaklarda, ayak bileklerinde ve bacaklarda şişmeye neden olur. Su tutma genellikle geçicidir ve kolayca tedavi edilebilir, ancak bazen ciddi bir tıbbi durumun göstergesi olabilir. Bir haftadan fazla süren su tutulması yaşanıyorsa ödemin nedenini belirlemek ve olası sağlık sorunlarını düzeltmek için doktora danışmak önemlidir. Su tutulması ciddi bir tıbbi durumun sonucu değilse ödem hızlı ve kolay bir şekilde hafifletilebilir. Sıvı tutulumu genellikle damarlardaki kan basıncının artmasından kaynaklanır ve bu da kılcal damarlar üzerindeki basınca katkıda bulunur.

Vücudun Su Tutma Belirtileri

Vücutta su tutulduğu genellikle ekstremitelerin şişmesi ile fark edilir. Çabalara rağmen kilo vermekte güçlük çekilmesi de su tutulmasının başka bir belirtisidir ancak fiziksel işaretler daha belirgindir. Su tutmanın fiziksel belirtileri arasında şişmiş ayak bilekleri ve kısa bir süre içinde açıklanamayan kilo alımı yer alır, ayrıca, yüzükler artık parmağa sığmayabilir ve mide şişebilir. Başparmakla ayak, ayak bileği veya baldıra yavaş, sabit bir basınçla hafifçe basmak ödemi anlamanın bir yoludur. Ödem varsa, deride bir çukur oluşur. Bu şekilde anlaşılsa da bacak şişmesinin nedenini belirlemek için profesyonel bir değerlendirme gereklidir. Vücut boyunca hücreleri çevreleyen sıvı içinde 5 kiloya kadar su depolanabilir. Aşırı kilolu insanlar daha fazla kalori tükettikleri için daha fazla su tutma ve sonuç olarak daha fazla miktarda sodyum tüketme eğilimindedir, bu da su tutulmasına büyük katkıda bulunur. Bazı ödem türleri, fazla sıvı birikiminin meydana geldiği bölgede orta derecede rahatsızlığa neden olabilir. Karpal tünel sendromu, sabah sertliği ve baş ağrısı şişliğe eşlik edebilir. Su tutma ayrıca adet öncesi sendrom ile karıştırılabilir veya mevcut adet öncesi sendromu daha da kötüleştirebilir.

Su Tutma Türleri

İki çeşit sıvı tutulması vardır. Birincisi, vücudun her yerinde şişlikler ile karakterize olan genelleşmiş ödemdir. Diğeri, vücudun belirli bölümlerini etkileyen bölgesel ödemdir. Bu durum en çok bacaklarda ve ayaklarda görülür ve ayrıca yüz, el ve kol bölgelerini de etkileyebilir. Lenfödem adı verilen spesifik bir lokalize ödem türü, lenfatik sistemdeki (vücudun ikinci dolaşım sistemi) bir tıkanıklık nedeniyle sıvıların bir bacak veya kolda birikmesidir. Bu durum kalıtsal olabilir veya lenfatik damarlardaki bir yaralanmanın sonucu olabilir. Bu tip sıvı tutulması belirtileri arasında şiddetli yorgunluk, cildin renginin değişmesi, ağır şişmiş uzuv ve etkilenen bölgenin nihai deformitesi bulunur.

Su Tutma Nedenleri

Ödemin birkaç nedeni vardır ve çoğu ciddi değildir. Değişen hormon seviyeleri nedeniyle kadınlarda sıvı tutulma riski daha yüksektir. Adet dönemi öncesi kadınlarda yaşanan hormonal değişiklikler sıvı tutulmasına neden olur ve meme hassasiyeti gibi belirtiler görülür. Vücudu su tutan kadınların fazla kilolu olma olasılığı daha yüksektir. Bazı kadınlar hamilelik sırasında da sıvı tutulması yaşar.

Düşük kalorili bir diyete başlandığı zaman da ödem oluşabilir. Kalori bakımından düşük bir diyet ödemin azalmasına yardım etmez, tam tersine kötüleştirir. Düşük kalorili bir diyette tipik olarak yeterli protein yoktur ve protein, dokulardaki anormal değişikliklerin düzeltilmesi için önemlidir.

Uzun süre ayakta kalmak, sıvıların bacaklarda toplanmasına neden olur, böylece su tutulmasını arttırır. Sıcak hava da sıvı tutulmasına neden olabilir, çünkü vücut sıvıyı uzaklaştırmada daha az verimlidir.

Bazı ilaçlar, özellikle yüksek tansiyon ilaçları ve steroid ilaçlar su tutulmasına neden olabilir. Su tutma, böbrek hastalığı veya kalp yetmezliği gibi ciddi bir tıbbi durumun belirtisi de olabilir. Ani veya şiddetli sıvı tutulması yaşayan birisi hemen tıbbi yardım istemelidir.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Metrobüste Kavga Eden Kadın ve Genç
Metrobüs'te zaman zaman yaşanan kavgalara bir yenisi eklendi...
Kezzap Nedir? Kezzabın Zararları Nelerdir?
Nitrik asitin halk arasında bilinen ismi Kezzap'tır. Kezzap ...
Hipnoz Hakkında Bilinmeyenler
Hipnoz 18. yüzyıl doktorlarından F. Anton Mesmer’e göre hipn...
Batıkların Çevreye Etkileri Nelerdir?
Denizin altında birçok batı eşyalar yer almaktadır. Bunlar g...
Sanat Fotoğrafları
Sanat Duvar Kağıtları bölümünde ünlü tablolar, farklı fotoğr...
Yılbaşı Fotoğrafları - Yeni Yıl Resimleri 2019
2018 yılını bitirip 2019 yılına girmemize günler kala yılbaş...
Ender Saraç İle 2 Günde 1 Beden Zayıflayabilirsiniz
Özellikle acil durumlarda, yani bikininize veya küçük gelen ...
Tırnak Kırılmasına Ne İyi Gelir?
Tırnak kırılmasına ne iyi gelir? Sizin de tırnaklarınız çok ...
Tarımda Kullanılmakta Olan Robotlar ve Yararları
Tarımsal alanlarda yapılması gereken görevler için farklı ro...
Z Tipi Yangın Merdiveni Firması
Karaboğa Mühendislik olarak, yangın güvenliği konusunda uzma...
İlk Kar Ne Zaman Nereye Yağdı
Yaz aylarının yavaş yavaş bitmesi ve sonbahar ayının gelmesi...
Terapötik Önemi Olan Monoterpenler ve Seskiterpenler
Monoterpenler, meyveler, sebzeler ve otlar dahil olmak üzere...
Fizikte Viskozite Nedir?
Viskozite, bir sıvının içinde hareket etmeye ne kadar direnç...
Sevgiliye Özel Hediyeler
Yalnız bir insana nazaran aşık ve sevdiğiyle birlikte olan b...
Mutluluktan Ağlamanın Nedeni Nedir? Yararlı Mıdır?
Yakın zamanda bir düğüne gittiyseniz birinin ağladığını görm...