Eski ve Yeni Teknoloji Farkları
Analog ve digital teknoloji olarak inceleyebileceğimiz eski ve yeni teknolojilerin avantajları ve dezavantajlarından söz etmek mümkün. Eski ve yeni teknolojide ne gibi farklar bulunmaktadır bunları detaylı olarak incelemek gerekmektedir. Eskiden var olan analog teknolojinin kullanımı daha zahmetli olsada daha uzun ömürlü olmaktaydı ve daha az arıza meydana gelmekteydi. Ancak günümüz digital teknolojisi daha modern ve kullanımı kolay olmasına rağmen daha fazla arızaya ve tamiri daha zor bir teknoloji olması avantaj ve dezavantajları arasındaki farkı göstermek için yeterli olmaktadır. 1970’lerin sonlarında sahip olunabilecek en heyecan verici araçlardan dijital bir saatti. Bu tarihte saatin kaç olduğu bilgisi, artık gelişen teknoloji sayesinde dijital bir ekranda yer alan sayılar okunarak öğrenilmeye başlandı. Kısacası eski tip analog bir saatte bulunan ve yavaşça dönen ibrelerin yerini artık dijital ekranlar aldı. Böylelikle bir nevi dijital teknoloji fikrinin temeli atılmış oldu ve o zamandan sonrada teknolojiye daha da fazla alışılmaya başlandı.
Günümüzde artık televizyondan radyoya, müzik çalarlardan kameralara, cep telefonlarından kitaplara kadar hemen hemen her şey dijital bir görünüme sahip. Peki analog ve dijital teknoloji arasındaki fark nedir? Hangisi en iyisidir? Bu yazıda analog ve dijital teknoloji arasındaki farklar, bu iki teknolojiden hangisinin daha iyi olduğu üzerine bilgiler bulunmaktadır.
Analog Teknoloji Nedir?
Çoğu insan dijital araçları genellikle elektronik veya bilgisayarlı bir araç olarak tanımlayarak, çalışma sistemi hakkında bir bilgi sahibi olmaya gerek bile duymadan kabullenirler. Ancak bu teknoloji, nasıl işlev gördüğünü merak edenler için oldukça ilginç bilgilerle donatılmış bir alandır.
Analog bir saatiniz varsa, bir kadranı tarayan ibreler saati ifade eder: ibrelerin konumu, zamanın bir ölçüsüdür. Kadranın ne kadar hareket ettiği, saatin kaç olduğu ile doğrudan ilişkilidir. Yani akrep kadranın iki segmenti arasında geziniyorsa, bu hareket bir segmenti hareket ettirerek mevcut zamana kıyasla iki kat daha fazla zaman geçtiğini gösteriyor demektir. Bu tanımlama oldukça açık görünse de, aslında bu çalışma sisteminin de kendine has incelikleri vardır. Mesela ibrenin kadran üzerindeki hareketleri geçen zamanı temsil etmenin bir yoludur, ama zamanın kendisiyle aynı şey değildir. Yani zamanın bir temsili ya da benzetmesidir.
Aynı durum bir şeyi cetvelle ölçtüğünüzde de geçerlidir. Mesela parmağınızın uzunluğunu ölçer ve tahta bir cetvelin yüzeyinde işaretlerseniz, baktığınız o küçük tahta veya plastik şerit parmağınızla aynı uzunluktadır. Elbette parmağınız değildir, parmağınızın bir temsilidir yani başka bir benzetmedir. İşte analog teriminin anlamı budur.
Analog Ölçümler
Analog ve Dijital Teknoloji Arasındaki Farklar20. yüzyılın başlarında bilgisayarlar bilim ve teknolojiye hakim olmaya başlayana kadar, neredeyse her ölçüm aleti analogdu. Bir elektrik akımını ölçmek istiyorsanız, bunu bir kadranın üzerinde hareket eden küçük bir işaretçiye sahip hareketli bir bobin ölçer ile yapardınız. İşaretçi kadranı ne kadar yukarı hareket ettirirse, devrenizdeki akım o kadar yüksek olurdu ve bu işaretçi, akımın bir benzetmesiydi. Diğer ölçüm cihazlarının hemen hemen her türlüsü benzer şekilde çalışır; mesela tartı makineleri ve hız ölçerleri için ses düzeyi metre ve seismographs (deprem -plotting makineleri) kullanılması buna örnek gösterilebilir.
Analog Bilgi
Analog teknoloji sadece bir şeyleri ölçmek veya kadranları ve işaretçileri kullanmakla ilgili değildir. Bir şeyin analog olduğunu söylediğimizde, genellikle onun dijital olmadığını kastederiz, yani yaptığı iş veya ele aldığı bilgi, sayıları elektronik olarak işlemeyi içermez. Mesela eski tarz bir film kamerasının bazen analog teknoloji örneği olarak gösterilmesi buna bir örnek teşkil edebilir. Burada ışığa tepki veren gümüş bazlı kimyasallarla kaplanmış şeffaf plastik “film” parçası üzerinde bir görüntü yakalanır. Film geliştirildiğinde (laboratuarda kimyasal olarak işlenir), fotoğrafını çektiğiniz sahnenin bir temsilini basmak için kullanılır. Başka bir deyişle, elde ettiğiniz resim bir benzetmedir. Kaydetmek istediğiniz sahnenin aynısı, eski moda bir kaset kaydediciyle kaydedilir.(bu yöntem sesleri kaydetmek için de geçerlidir.) Yaptığınız kayıt, uzun bir plastik bant makarası üzerindeki manyetize alanların bir koleksiyonudur. Birlikte, ilk başta duyduğunuz seslerin bir benzetmesini temsil ederler.
Dijital Teknoloji Nedir?
Dijital teknoloji analog teknolojiden tamamen farklıdır. Sözcükleri, resimleri ve sesleri plastik film veya manyetik bant gibi nesnelerde temsili olarak saklamak yerine, önce bilgileri sayılara çevirir. Saklanan görüntüler ise kullanılacağı zaman onu temsil eden sayılara denk gelen (çalışma sistemi tarafından) tekrar ses, resim veya sözcük haline dönüştürülür. Böylelikle daha pratik ve daha az depolama alanı ile saklanarak, tekrar tekrar dinlenebilir, bakılabilir veya gönderilebilir.
Dijital Ölçümler
Pek çok bilimsel araç , analog işaretçiler ve kadranlar kullanmak yerine artık dijital olarak ölçüm yapmaktadır. Termometreler, tansiyon ölçerler, multimetreler (elektrik akımı ve voltajı ölçmek için) ve banyo tartıları, artık size anında dijital okuma sağlayabilecek yaygın ölçüm cihazlarından sadece birkaçıdır. Dijital ekranlar genellikle analog olanlardan daha hızlı ve daha kolay okunur, bunun yanında daha doğru olup olmadıkları ölçümün gerçekte nasıl yapıldığına ve görüntülendiğine bağlıdır.
Ses sistemlerinde eskiyen ve tahriş olduğu için artık temazs...
Operatör sayısı gün geçtikçe artıyor. Yıllarca önce Aria ve ...
Son zamanların en çok merak edilen cep telefonu Samsung Gala...
Günümüzde yeni yeni yaygınlaşmakta olan SSD harddisklerin no...
Sosyal paylaşım sitelerinde özellikle hiç kullanmasanız bile...
2022 mühendislik ve inşaat sektörü görünümüne göre, mühendis...
Doğayla iç içe olmayı sevenler için en güzel manzara fotoğra...
Kültür, belirli bir insan topluluğunu adeta birbirine yapışt...
En güzel manzara fotoğrafları 1080p Full HD kalitesinde sizl...
Tablet bilgisayar dağıtma uygulaması hızla devam ediyor. Geç...
SSD Harddiskler hakkında bilgisi olmayan bilgisayar kullanıc...
Kanalbilgi.net olarak bugün yine sizler için en kaliteli, en...
Microsoft'un MSN Messenger programı artık kapanıyor. Yılları...
Bilgisayarınızda kullanmak üzere kaliteli fotoğraflar arıyor...
Bilgisayar ekranlarında, tablet ve cep telefonlarında en çok...