Scramjet Motoru Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Scramjet motor, tipik bir jet motorunun kompresörü ve türbinini olmadan Mach 5’ten daha yüksek hızlara ulaşabildiği, süpersonik yanmalı bir motordur! Hindistan’daki DRDO (Savunma Araştırma ve Geliştirme Organizasyonu), hipersonik hızlı uçuş için insansız scramjet gösteri uçağının ilk uçuş testini başarıyla yürüttüğü haberi vermiştir. Bu gösteri uçağına resmen Hipersonik Teknoloji Gösterici Aracı (HSTDV) adı verilmiştir. Uçak, Mach 6’dan daha yüksek hızlara ulaşacak şekilde tasarlanmıştır. Bunu perspektife sokmak için, bir yolcu uçağı Mach 1’in önemli ölçüde altında bir hızda seyahat etmiştir. Mach 6 veya daha yüksek hızlara scramjet teknolojisi kullanılarak ulaşılmaktadır. Scramjet teknolojisinin geliştirilmesi son derece zordur ve Hindistan’dan önce sadece üç ülke ABD, Rusya ve Çin böyle bir teknolojiyi geliştirmede başarılı olmuştur.

Jet Motorları Nedir?

Jet motorları, jet tahrikiyle itme veya hareket üreten yanmalı motorlardır. Bu motorlar jet uçakları, avcı uçakları, füzeler ve füze uçağı gibi yüksek hızlı durumlarda uygulama bulur. Jet motorları ayrıca yüksek hızlı otomobillerde ve enerji santrallerinde kullanılmak üzere modifiye edilmiştir. Temel bir jet motoru, geleneksel bir gaz türbini ile aynı prensipte çalışmaktadır. Bir jet motoru, öndeki bir kompresör, ardından bir yanma odası ve bir türbinden oluşmaktadır. Kompresör ve türbin aynı şaft üzerine monte edilmiştir ve kompresörün önündeki bir fan atmosferden hava emmektedir. Bir şaft üzerinde yüksek hızlarda dönen birden fazla bıçaktan oluşan kompresör, gelen havayı sıkıştırmaktadır. Bu sıkıştırma sonucunda havanın basıncı ve sıcaklığı artmakta ve hız düşmektedir. Yanma odasında yakıt basınçlı hava üzerine püskürtülür ve bujiden gelen kıvılcım karışımı tutuşturmaktadır.

Karışım daha sonra kendiliğinden genişleyerek bir jet oluşturmaktadır. Püskürtme memesinden püskürtmeye çalışan jetten üretilen reaksiyon kuvveti, düzlemi ve aracı ileri hareket ettirmek için gerekli itişi sağlamaktadır. Üretilen itme miktarı, giriş havasının hızına kıyasla çıkış jetinin hızına bağlıdır. Çıkış jetinin hızı arttıkça, üretilen itme miktarı da artmaktadır. Bununla birlikte motordan çıkmadan önce, jet türbin kanatlarından geçmektedir. Çıkış jeti tarafından türbin kanatlarına verilen hareket, bir şaft ile kompresöre aktarılmaktadır.

Geleneksel Jet Motorunun Eksiklikleri

Geleneksel jet motorunun en büyük dezavantajı, içerdiği hareketli parçaların sayısıdır. Listede çok kademeli kompresör ve türbin rotorlarının yanı sıra bujiler, soğutma sistemleri, son yakıcılar, yakıt kontrol ünitesi, ana taşıyıcı vb. gibi diğer mekanik bileşenler bulunmaktadır. Bu bileşenler genel motora çok fazla ağırlık katmaktadır ve buda tüm aracı ağırlaştırmaktadır. Mühendislik karmaşıklığı, arızalanabilen ve motor arızasına veya kapanmasına neden olabilecek elemanların sayısı da çok fazla parça ile önemli ölçüde artmaktadır. Kompresör, geleneksel bir jet motorunda gelen havayı ses altı hızlarına düşürmektedir. Böylece, çıkış jet hızı da ses altı seviyelerinin altında kaldığından sınırlı miktarda itme üretilebilmektedir.

Dahası, süpersonik hızlarda Dünya’da bir yerden diğerine seyahat etme hayali, düzenli bir jet motoruyla elde edilememektedir. Çoğu jet motoru yalnızca ses altı hızları, yani Mach 1’in altındaki hızları başarabilmektedir, ancak çok az sayıda Mach 3’ün etrafındaki hızlarda uçabilmektedir. Bu, ramjetler ve scramjet motorların devreye girdiği yerdir.

Ramjet ve Scramjet Motorlar Nelerdir?

Ramjet ve scramjet motorlar, normal kompresör motorundan döner kompresörü ve türbini boşaltan jet motoru varyantlarıdır. İki model itme kuvveti oluşturmak için havanın doğal çarpışmasına dayanmaktadır. Rametler ve scramjetlerde ki temel çalışma prensibi, gelen hipersonik (Mach 5’ten büyük hız) veya süpersonik havanın önemli kinetik enerjisinin basınç enerjisine dönüştürülmesini içermektedir. Hipersonik hızlarda akan hava çok yüksek dinamik basınca sahiptir. Dinamik basınca hız basıncı da denmektedir ve resmi olarak hacim birimi başına kinetik enerji olarak tanımlanmaktadır. Bernoulli denkleminde bir terim olarak bilinen P + ½ v 2+gh = sabit, burada ‘½ v 2 ‘ terimi dinamik basınçtır. Bununla birlikte, ses altı hızlarında akan havanın dinamik basıncı, herhangi bir kullanılabilir itme kuvveti oluşturmak için yetersizdir. Ayrıca, bir uçak dururken, çevresindeki havanın dinamik basıncı daha da düşüktür ve itme üretmek için kullanılamamaktadır. Bu nedenle, ramjetler ve scramjetler, düzlem belirli bir hıza ulaşana kadar ilk kalkışları için yardıma ihtiyaç duymaktadırlar. Her iki tip de sadece Mach 3’ten başlayarak çevreleyen hava süpersonik hızlardan daha az olmayan bir hızla aktığında verimli bir şekilde çalışmaktadır. Günümüzde, iki jet motorunun yapısı ile ilgili olarak, öndeki normal jet motorunun kompresörü bir difüzör ile değiştirilirken, motorun diğer ucu itici (yakınsak-ıraksak) bir meme ile doldurulmaktadır.

Difüzörler, bir sıvının hızını (bizim durumumuzda gelen hava) azaltmak, basıncını ve sıcaklığını arttırmak için kullanılan cihazlardır. Diğer yandan nozullar, bir sıvının (egzoz jet) basıncını düşürmek ve hızını arttırmak için kullanılmaktadır. Ramjet ve scramjet motorlarda kompresör bulunmadığından türbin ihtiyacı da ortadan kaldırılmaktadır. Hipersonik hızlarda hareket eden hava difüzörden geçmeye zorlandığında, dinamik basıncı statik basınca dönüştürülmektedir. Basınç ve sıcaklık artarken, hava akışının hızı azalmaktadır. Bu artan sıcaklık ve basınç, karışımın yanmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca çalışma prosedürünün geri kalanı normal bir jet motorundaki ile aynı kalmaktadır. Yanma odasının içinde hava yakıtla karıştırılır ve bujiler karışımı tutuşturmaya yardımcı olurken, itme memesi itme akışını hızlandırmak için egzoz akışını hızlandırmaktadır.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Tablet Dağıtılacak Okullar 2014
Tablet bilgisayar dağıtma uygulaması hızla devam ediyor. Geç...
Samsung S4 ve S4 Mini Şarj Sorunu
Akıllı telefon kullanmaya yeni başlayanlar daha telefonu kul...
Tiktok Takipçi Hilesi
Tiktok Takipçi Hilesi uzun vadeli düşününce bir Tiktok hesab...
En Yeni Wallpaper Fotoğrafları 2016
Bugün sizlere yine en güzel, en yeni wallpaper fotoğrafların...
İlginç Facebook Kapak Fotoğrafları
Facebook kullanıcıların kapak fotoğraf güncellemesi yapıldık...
Akıllı Üretimde İnovasyon Konusu
Kültür, belirli bir insan topluluğunu adeta birbirine yapışt...
Sony mi? Philips mi? Samsung mu? LG mi? LED TV Alacaklara
LED TV alırken  alırken dikkat edilmesi gereken bir takım hu...
Lityum İyon Pillerin Avantajları Nelerdir?
Son yılların gözdesi olan lityum iyon pillerin çalışma şekil...
Twitter Takipçi Sayısı Nasıl Artar?
Geçtiğimiz zamanlarda twitter takipçilerini çoğaltmayla ilgi...
MSN Messenger Kapanıyor mu?
MSN Messenger internetin Türkiye'de yayıngınlaştığı ilk yıll...
2016 Masaüstü Arkaplan Fotoğrafları
Ekranınızı süsleyen masaüstü fotoğraflardan artık sıkıldıysa...
Televizyon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli 2013
Televizyon alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bul...
Next YE-5000 Uydu Alıcısı Alınır mı? FULL HD
Uygun fiyatlı bir uydu alıcısı arayanlar için yine Next mark...
Neden Bir Süre Sonra Reklamlara Karşı İlgisizleşiyoruz?
Zihnimiz ve bilincimiz bize yaradılıştan bahşedilen ve nered...
En Yeni Wallpaper Fotoğrafları
En yeni wallpaper fotoğraflarının 3. serisini sizlere sunmak...

Copyright @ 2013-2023 KanalBilgi.Net Tüm hakları saklıdır.