Mercan Ağarmasına Ne Sebep Olur?
Ağarmak kelimesini birçok yerde duymuştursunuz. Mercanlarda ağarmak dediğimizde biraz şaşırabilirsiniz. Ancak son dönemde mercan ağarması oldukça fazla görülmektedir. Mercan ağarması neden olmaktadır? Mercan ağarması nerelerde meydana gelir? gibi konularda bilgileri sizler için hazırladık. Mercan ağarmasıyla ilgili tüm detayları sizler için hazırladık. Mercanlar, çeşitli deniz canlıları için habitatlar yaratırken, mercanların ağarması bu deniz yaşamını riske atabilir. Mercan resifleri dünyanın %1’inden daha azını kaplamaktadır. Fakat yiyecek kaynağı olarak yaklaşık 1 milyardan fazla insanın mercan resiflerinden faydalandığı tahmin edilmektedir.
Renkli mercanlar şayet saf beyaz renge dönüyorsa birden oluşan bu değişikliğin ciddi bir neden vardır. Ağarmış bir mercanın beyaz iskeleti tamamen açığa çıkar ve hayvanın ölü görünmesine neden olur. Ağarmış mercanlar hala hayattayken, oluşan renk değişikliği yoğun stresin bir belirtisidir ve bu hareketsiz bir canlının hayatta kalmak için verdiği son mücadeledir.
Mercan Ağarmasına Ne Sebep Olur?
Sağlıklı bir mercanın kahverengimsi bir ana rengi vardır, bu renk zooxanthellae olarak bilinen küçük bitki benzeri organizmalardan gelir. Bu renkli canlıların her birinin boyutu 1 milimetreden küçük olsa da, tipik olarak mercanın her santimetre karesinde bir milyondan fazla zooxanthella yaşar. Bu organizmalar, birleşik renklerinin dış dünya tarafından görülebildiği mercanın şeffaf poliplerinde toplanırken, yine de zooxanthellae’nın renkleri, yiyecek sağlamak için mercanın ana işlevinin bir yan etkisidir.
Algler Mercanlara Nasıl Yiyecek Sağlar?
Zooxanthellae esas olarak bitkiler ve diğer deniz yosunları gibi küçük alg parçalarıdır, yiyecek üretmek için fotosentez yoluyla güneşten enerji alır. Mercanlara kahverengi tonlarını veren klorofil kullanarak ışığı yakalarken, mercanın sağladığı barınak ve karbondioksit karşılığında, zooxanthellae mercanın tek başına elde etmesi zor olan bazı besinleri paylaşır.
Bir mercanın zooxanthellae’sından aldığı yiyecek miktarı, bazı mercan türlerinde oldukça farklılıklar gösterebilir. Bu bağımsız mercanlar hayvan ve yiyecek yakalamak için tamamen poliplerine güvenmelidir. Minik deniz anemonları gibi mercanın polipleri, yüzerken yiyecekleri yakalamak için yapışkan dokunaçlar kullanır. Bazı mercanlar gündüz dokunaçlarını kullanırlarken, genellikle çoğunluğu tropikal mercan poliplerini sadece geceleri uzatıp kullanmaktadırlar.
Mercanlar, zooxanthellae ile ortak olacak şekilde evrim geçirmiştir, dolayısıyla % 100 bağımsız beslenme stratejilerine sahip olan türler ile rekabetinde avantajı daha fazladır. Miktar mercan türleri arasında büyük farklılıklar gösterse de, organizmaları ile çalışan mercanlar, günlük beslenme ihtiyaçlarının %90’ından fazlasını doğrudan fotosentez yapan sakinlerinden karşılayabilir. Ne yazık ki mercan ağarma, bu rekabet gücünü, iş paylaşımı yapan mercanlar için feci bir zayıflığa dönüştürebilir.
Ağarmış Mercanlar Zooxanthellae’larından Yoksun
Ağarmış bir mercan, renkli, fotosentetik sakinlerinden yoksundur, mercanı çıplak beyaz iskeleti ve şeffaf polipleriyle baş başa bırakır. Bu organizmalar olmadan ağarmış bir mercan, yiyecek için kendi dokunaçlarına kullanmalıdır. Oysa yiyeceklerinin büyük bir kısmını kendileri temin etmeye alışan mercanlar için bu durum oldukça zorlayıcı bir koşul oluşturabilir. Çünkü normalde zooxanthellae ile sıkı sıkıya bağlı bir ilişkisi olan mercanlar için, bu fotosentetik müttefiklerin kaybı, bu mercanların rekabet avantajlarını ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda fotosenteze bağımlı bu mercanları da tehlikeye atar.
Mercan ve zooxanthellae arasındaki uygun olmayan ayrım, hayvan yoğun stres altındayken mercan sahibi tarafından başlatılırken, çoğu zaman, bu stres anormal derecede ılık su şeklinde kendini gösterir. Bilinen diğer suçlular arasında , alışılmadık derecede soğuk su, aşırı güneşe maruz kalınması, aşırı besin yükü ve deniz suyunun tuzluluğundaki düşüşler sayılabilir. Bu stresli durumların mercanın zooxanthellae’sine ciddi zararlar vererek alglerin düzgün bir şekilde fotosentez yapmasını engellediği düşünülmektedir.Mercan Ağarmasına Neden Olan Nedir ve Resifler İyileşebilir mi?
Normal süreçte mercan, hayvanın doğal bakım döngüsünde hasarlı olan zooxanthellae’yı tolera edebilmektedir, fakat büyük bir kısmı zarar gördüğünde, bu durumu tolera edemez. İşlevsel olmayan zooxanthellae’nın birikmesi, mercanın kendisine zarar verebilirken, kendini korumaya yönelik umutsuz bir girişimde alg sakinlerini zorla salmasına neden olabilir. Ayrıca mercan dokularına başka doğrudan zarar veren faktörün ısı stresi olduğu düşünülmektedir. Bu stresli koşullundaki mercan konaklarının da görünüşte sağlıklı zooxanthellae saldığı bilinir. Gıda üreten bu sağlıklı alglerin uzaklaştırılması ise ısı stresinin kasıtsız bir yan etkisi olabilir.
Sıcaklık stresi zooxanthellae’ye zarar vermenin yanı sıra mercanın kendi dokularının mercan iskeleti üzerindeki tutuşunu kaybetmesine neden olur. Bu nedende mercanın içindeki sağlıklı zooxanthellae ile kendi hücrelerini kaybetmesine yol açabilir. Bu şekilde mercan ağarma, sadece koruyucu bir önlem değil, aslında bir stres belirtisi olabilir. Mercan ağarmasının arkasındaki mekanizmalar henüz tam olarak anlaşılmamış olsa da, bu durum mercanın stresinin kaynağına bağlı olarak değişebilir ve yine de, zor zamanlarda bir mercanın bembeyaz olduğu açıktır.
Oruç ibadetini yerine getirmek isteyen hamileler ile emziren...
Google, Yandex ve Yahoo gibi arama motorlarında sürekli aynı...
Nitrik asitin halk arasında bilinen ismi Kezzap'tır. Kezzap ...
İnsan sağlığı için protein içeren gıdalar oldukça önemlidir....
Kadın erkek herkesin önem verdiği ve ortak noktasının olduğu...
Süper Mario’nun oyunda yediği mantarın gerçek adı Sinek Mant...
Genç kalmak herkesin hayalidir. Özellikle bayanlar için elle...
Bir hükümdar, ömür boyu veya tahttan vazgeçene kadar bir eya...
Ülkemizde daha nadir görmekle birlikte daha çok Amerika Kana...
Günümüzde ikinci el araç sayısı arttıkça alıcı ve satıcı say...
Ülkemizde de güzel birçok yer elbette bulunmaktadır. Ancak d...
Ev, bahçe, iş yeri yada herhangi bir alanda bulunan beton ya...
EEG’nin Hans Berger tarafından icat edilmesi, uyku bilimi ta...
Son zamanlarda fiziksel görünümün ön plana çıkması ile birli...
Hücrelerin işlevlerini yerine getirebilmeleri için materyall...