Neden Bir Süre Sonra Reklamlara Karşı İlgisizleşiyoruz?

Sponsorlu Bağlantılar

Zihnimiz ve bilincimiz bize yaradılıştan bahşedilen ve neredeyse insanoğlu tarafından geliştirilen hiçbir akıllı sistemin ulaşamayacağı kadar gelişmiş ve hünerlidir. Temelinde hayatta kalmaya dönük en kısa ve pratik faydayı esas alan bilincimiz işimize yaramayan ve bizim için faydalı olmayan önemsiz şeyleri otomatik olarak dikkatimizin odağından uzaklaştıran bir algoritmaya sahiptir. Yazımızda ifade etmeye çalışacağımız husus da tam olarak bu noktalardan birini açıklamaktadır: “Banner körlüğü.”

Banner Körlüğü Nedir?

Afiş veya reklam körlüğü olarak bilinen bu terim reklam endüstrisinin büyük oranda dijitalleşmesiyle ortaya çıkan kavramlardan biridir. Banner, web sitelerinde sitenin geometrik olarak en çok dikkat çeken kısmına yerleştirilen reklamlardır. Modern internet reklamcılığının en sık karşılaştığımız türlerindendir. Banner körlüğü, kullanıcıların istemsizce veya merak saikiyle tıkladıkları bu reklamların hem ilgisiz oluşu hem de kullanıcıyı can sıkan mecralara sürüklemesi sebebiyle kullanıcıların banner reklamlara karşı ilgisiz yani kör hale gelmesidir. Banner körlüğü olumsuz tecrübelerin eseri olarak gelişen bir tür otomatik refleks olarak kabul edilir. Banner körlüğü reklamcılık sektörünün belkemiği sayılan internet reklamcılığında araştırmacıların üzerinde en çok durduğu konulardandır. Terim ilk kez 1998 senesinde web sitelerinde reklamların  kullanılabilirliğini araştıran bir test çalışmasından doğmuştur. Test, göz izleme tekniği kullanılarak gözlerin bilinçli olarak ekrandaki hangi noktalara odaklandığını ve göz tarama rotasının nasıl olduğunu ortaya çıkarmaya dayanmaktaydı. Bu kapsamda testte yer alan deneklerin bir zaman sonra banner tarzı reklamlara karşı bilinçli bir körlük geliştirdiğini ortaya koyuyordu.

Web reklamı verimliliğine yönelik bir başka araştırmada banner körlüğünün o kadar yaygın görüldü ki banner olarak hazırlanan reklamların %44’ünün hiçbir ziyaretçi tarafından görülmediği tespit edildi. Hatta bazı araştırmalar banner körlüğü sebebiyle reklamların %93’ünün hiçbir şekilde ziyaretçilerde etkileşim oluşturmadığını iddia etmekteydi. İlk banner reklamları 1994 senesinde verildi o tarihten bugüne banner reklamları her sene katlanan oranlarda internet reklamcılığında karşımıza çıkmaya başladı.

Banner reklamları her ne kadar tüketicileri ihtiyaç duydukları ürünlere ulaştıran ve ürün satışını bilinçaltına hitap etmek suretiyle arttıran bir özelliğe sahip olsa da yanlış zamanda ve yanlış bağlamda kullanıldığında marka itibarını ve sayfa ziyaretçilerini kaçırılabilir. Banner reklamları arama motoru verilerine dayanan bir algoritmayla oluşturulduğu için çoğunlukla tüketicilerin doğrudan ihtiyaçlarına seslenerek sayfalara yerleştirilir. Nitekim banner körlüğü kullanıcıların yüksek oranda söz konusu banner reklamlarını görmemesini sağlasa da bilinçaltının her şeyi kaydeden çalışma tarzından ötürü tüketici istemese de hafızasının bir köşesine bu reklam yerleşir.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Masaüstü için 720p Fotoğraflar
En yeni wallpaper fotoğraflarını sizler için derlediğimiz  f...
Tablet Dağıtılacak Okullar 2014
Tablet bilgisayar dağıtma uygulaması hızla devam ediyor. Geç...
LED TVlerin Gerçek Hz Değerleri Nedir?
Televizyon alırken Hertz değerlerinin en önemli kriter olduğ...
Facebook Kapak Fotoğrafı Nasıl Olmalıdır?
Facebook kullanıcılarının büyük önem verdiği kapak fotoğrafl...
Facebook Hesabıma Giremiyorum Açılmıyor
Son günlerde bu sorunla karşılaşan ve sitemiz editörlerine e...
En güzel twitter arka planları
Sosyal medya kullanımı gün geçtikçe artıyor. Öncelikle Faceb...
Game Oyun Fotoğrafları 2016
Oyun fotoğraflarını masaüstü yapmak isteyenler için en yeni ...
En Yeni Wallpaper Fotoğrafları
En yeni wallpaper fotoğraflarının 3. serisini sizlere sunmak...
En Güzel Facebook Kapak Fotoğrafları
Sosyal medya artık hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Faceb...
En İyi Masaüstü Resimleri - Fotoğrafları
Bilgisayarımızın masaüstünü değiştirmek istediğimizde elbett...
Çamaşır Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çamaşır makinesi alırken nelere dikkat edilmelidir? Çamaşır ...
Biyogaz Jeneratörü Nedir?
Biyogaz jeneratörü, organik atıkların ve biyolojik materyall...
Twitter Takipçi Sayısı Nasıl Artar?
Geçtiğimiz zamanlarda twitter takipçilerini çoğaltmayla ilgi...
Twitter'da En Hızlı Takipçi Kazanma Yöntemleri
Twitter sosyal medya hesapları arasında en çok profil buluna...
Nokia Lumia 925 Özellikleri ve Fiyatları
Gelişen ve değişen akıllı telefon piyasasında yenilikçi tavr...