Gıda Sınıfı Mumlar, Çeşitleri ve Kullanımı

Sponsorlu Bağlantılar

Marketlerin tedarik zincirlerinde gıdaların muhafaza edilmesi esastır çünkü süpermarkette durduğunda taze ve yenilebilir olması gerekir. Üreticiler, yiyecekleri bozulmadan korumanın birçok yolunu bulur ve müşterilerin tüketmesi için iyi ve taze olduğundan emin olurlar. Endüstrilerin gıdaları korumak için kullandığı yöntemlerden biri de gıda mumlarıdır. En sevilen yiyeceklerin çoğunda farklı mum türleri bulunmaktadır.

Mum Çeşitleri Gıda Sınıfı Mumlar, Çeşitleri ve Kullanımı

Mum, kâğıt, karton, alüminyum gibi birincil gıda ile temas eden malzemelerin işlenmesinde, kaplanmasında, laminatlanmasında ve emprenye edilmesinde (emdirilmesinde) kullanılır. Üretim sürecinde sürtünmeyi azaltmak için yağlayıcı olarak, meyve ve peynir gibi yiyecekleri doğrudan kaplamak, korumak ve ürünlere parlak, cilalı bir görünüm kazandırmak için de kullanılabilir, bu durumda yenilebilir. Mumlar parafin mumları gibi petrol bazlı olabilir veya doğal malzemeden yapılabilir. Doğal mumlar böceklerden (örneğin bal mumu ve gomalak) veya bitkilerden (örneğin karnauba mumu, kandelilla mumu) elde edilebilir. Mumların gıdalarda kullanımlarının güvenlik endişesi oluşturmadığı kabul edilmekte ve farklı ülkelerde (örneğin; Avustralya, Avrupa Birliği, Yeni Zelanda ve ABD’de) gıda otoriteleri tarafından belirlenmiş maksimum seviyeler dahilinde, meyvelerde ve diğer gıdalarda farklı tipte mumların uygulanmasına izin verilmektedir.

Aşağıda gıda kaplamaları ve uygulamaları için kullanılan mum tiplerinden bazılarına yer verilmiştir.

Parafin Mumu

Karşılaşılan birçok ürün parafin mumu içermektedir. Parafin mumu, çok esnek olan beyaz bir mumdur. Neredeyse renksiz ve kokusuzdur. Bu özelliği ürünün kokusunu veya rengini değiştirmeden diğer ürünlere eklenmesini kolaylaştırır. Doymuş hidrokarbonların katı bir karışımı olan parafin mumları erime noktalarını değiştirmek için küçük polietilen (PE) molekülleri ile karıştırılabilir. UV ışığı ve ısıtma mumların bozulmasına neden olabilir. İşlevselliği geliştirmek için bir miktar antioksidan eklenebilir. Ayrıca, plastikleştiriciler ve su geçirmezlik maddeleri eklenebilir. Parafin mumu meyve, sebze ve şekerlemelerin parlak görünmesini sağlamak için kullanılır. Yiyecekler için kimyasal koruyucu olarak görev yapar, onların harika görünmesini ve taze kalmasını sağlar, nemi koruyarak raf ömrünü uzatır. Gıda sınıfı parafin mumu yenilebilir. Bu tür mumlar çikolatalar üzerinde parlaklık veren bir kaplama oluşturabilir. Çikolata parafin mumu ile birleştiğinde oda sıcaklığında erimez, birinin elinde katı halde kalır. Çeşitli sebze ve meyvelere parlak görünüm vermek ve nemi muhafaza etmelerine yardım etmek için parafin mumu püskürtülür. Eve götürüldüklerinde kaplamalar su altında kolayca yıkanabilir.

Karnauba Mumu

Doğal mumlardan biridir. Saf haldeyken sarı renktedir. Karnauba mumu (palmiye mumu veya Brezilya mumu da denir), kuzeydoğu Brezilya’da yetişen Copernicia prunifera tür adına sahip palmiyenin yapraklarından elde edilir. Önce yapraklar toplanıp kurutulur, sonra dövülür. Bu işlemden daha sonra mum rafine edilir ve ağartılır. Karnauba mumu parlak bir yüzeye sahiptir, sert peynirlerin etrafındaki mum kaplaması için de kullanılır. Yumuşak peynirlerde hem karnauba mumundan hem de parafin mumundan faydalanılabilir çünkü küflenmeye karşı çok duyarlıdır. Mum kaplama peyniri korur ve olabildiğince taze tutar. Bu kaplama, karnauba mumunun eritilmesi ve sert peynirin içine daldırılması veya peynir tekerleğinin üzerine fırça ile sürülmesiyle oluşturulur. Peyniri yemek için mum kaplama kolayca çıkarılabilir. Karnauba mumunun erime derecesi yüksek olup 82 ila 86 santigrat derece arasındadır. Beton gibi hatta ondan daha fazla serttir, etanolde ve suda hemen hemen çözünmez. Toksik olmayan karnauba mumu hipoalerjeniktir. Pirinç tanesinin dış tabakası olan ham pirinç kepeğinden ekstrakte edilen, yüksek molekül ağırlıklı monoesterlerden oluşan pirinç kepeği mumu yüksek erime noktası nedeniyle karnauba mumu ile birbirinin yerine kullanılabilir. Kağıt ve gıda kaplamalarında, mumlarda ve su yalıtımında sıklıkla kullanılır.

Kandelilla Mumu

Kandelilla mumu, kuzey Meksika ve güneybatı ABD’ye özgü Candelilla çalılarının küçük yapraklarından, tüm bitkinin asitlendirilmiş kaynar suya daldırılmasıyla elde edilir. Mum kaynayan suda üste çıkar. Kırılgan ve sert olan bu mum kolaylıkla toz haline getirilebilir. Rafine edilmeden önce opak görünümdedir. Rafine edildikten sonra rengi, rafine etme ve ağartma derecesine bağlı olarak açık kahverengiden sarıya kadar değişebilir. Kimyasal bileşimi, yüksek bir hidrokarbon içeriği (yaklaşık % 50) ve nispeten düşük miktarda uçucu esterler ile karakterizedir. Reçine içeriği ağırlıkça % 40’a ulaşabilir, yapışkan kıvamına katkıda bulunan önemli bir faktördür. Suda çözünmez, aseton, kloroform, benzen ve diğer organik çözücülerde yüksek oranda çözünür. Kandelilla mumunun bileşenlerinin çoğu doğal olarak sebze ve meyvelerde bulunur. Kandelilla mumu, erime noktasını yükseltmeden sertleştirmek için sıklıkla diğer mum çeşitleriyle karıştırılır.

Gomalak (Şellak)

Gomalak, Güneydoğu Asya’ya özgü Kerria lacca türünden dişi lak böcekleri tarafından salgılanan fizyolojik olarak zararsız ve biyolojik olarak parçalanabilen bir reçinedir. Rafine edilirken bir miktarı uzaklaştırılan kırmızı, turuncu arası bir renge sahiptir. Renk daha sonra sodyum hipoklorit ile yani saf ağartıcıyla muamele edilerek giderilir. Çeşitli özellikleri nedeniyle (örneğin, termoplastiklik, kohezyon, yalıtım yeteneği, pH’a bağlı sudaki çözünürlüğü), farmasötik uygulamalarda enterik kaplama malzemesi ve ayrıca gıda endüstrisinde kaplamalar için bir katkı maddesi olarak yaygın olarak kullanılır.
Gomalak, gıda ve tarım endüstrisinde nemden koruyucudur. Tarımda turunçgiller, kavun, elma, armut, şeftali, ananas, nar, mango, avokado ve papaya gibi meyveler üzerinde parlak bir mum kaplama oluşturmak için yaygın olarak kullanılır fakat sert, kabuklu kuru yemişleri kaplamak için de kullanılabilir. Gomalak ile kaplama hem parlaklık hem de sızdırmazlık sağlar. Soyulmamış haşlanmış yumurtaların yüzeyinde bile kullanılabilen gomalağa kakao ve çikolata ürünlerinde, nefes tazeleyici mikro şekerlemeler dahil diğer şekerlemelerde, sakızlarda, nişastalı atıştırmalıklarda cilalama ve kaplama maddesi olarak kullanım için izin verilmiştir. Nemli dış koşulların zararlı etkilerinden korurken, ağırlık kaybını minimuma indirmek için iç nem seviyelerini korur, olgunlaşmayı geciktirmeye ve raf ömrünü uzatmaya yardımcı olur. Yenilebilir formdaki gomalak genellikle güvenlidir, toksik değildir, hipoalerjeniktir, fizyolojik olarak zararsız olarak kabul edilir, ayrıca tatsız ve neredeyse kokusuzdur. Gomalak ya da şellak, kapsüller ve tabletler gibi katı, şurup gibi sıvı ya da çiğnenebilen formlardaki gıda takviyelerinde (küçük çocuklar ve bebekler için olanlar hariç) katkı maddesi olarak da kullanılabilir. Kuru gıdaların üretilmesinde, işlenmesinde, hazırlanmasında, paketlenmesinde, taşınmasında veya stoklanmasında kullanılması amaçlanan kâğıt ve kartonun kaplanmamış veya kaplanmış gıda ile temas eden yüzeyinin bileşenleri olarak güvenle kullanılabilir.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Daha İyi İletişim Kurmak için İpuçları
İletişim kurmak hayatımızın her anında önemli olmakla birlik...
Cilt için Salisilik Asit Kullanımı
Akne ile mücadele için kullanılan yüz temizleyiciler, jeller...
Araç Alırken Ekspertiz Yapılmalı mı? Nelere Dikkat Edilmelidir?
Araba alırken nasıl bir araç aldığınızı ve otomobilinizde il...
Elleri Gençleştirme Yolları
Genç kalmak herkesin hayalidir. Özellikle bayanlar için elle...
Evlilik Yüzük Fotoğrafları 2016
Evlilik kararı alanların yüzük tercihi yaparken oldukça zorl...
Feng Shui Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?
Eski bir çin yaşam tarzı olan Feng Shui hakkında ayrıntılı b...
Hipnoz Hakkında Bilinmeyenler
Hipnoz 18. yüzyıl doktorlarından F. Anton Mesmer’e göre hipn...
Hediye Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Yeni yılın kapımızı çalmasına çok az bir zaman kaldı. Herkes...
29 Ekim Kurban Bayramı Birleşti mi? 18 Günlük Tatil
Son günlerde 18 günlük tatil haberleri dolaşmaya başladı. Öz...
Osteoklast Nedir?
Osteoklast, kemik dokusunun yıkımından sorumlu çok çekirdekl...
Halimix: Hayallerinizdeki Halıya Bir Adım Yaklaşın!
Halimix, Türkiye'nin önde gelen dekorasyon ve halı firmala...
Masaüstü için İlginç Fotoğraflar Galerisi
Masaüstü yapmak istediğiniz ilginç fotoğrafları sizlere sunm...
Mikroburstlar Nerelerde Oluşur?
Ülkemizde daha nadir görmekle birlikte daha çok Amerika Kana...
Kızlar ve Erkekler Hangi Renkleri Severler?
Kızlar ve erkeklerin sevdiği renkler farklılık göstermektedi...
Sağlıklı Ve Dengeli Beslenme
GDO'lu gıdaların hayatımızda sağlık açısından önemli farklıl...