Vize Sınavı Nedir? Final Sınavı Nedir?
Üniversiteye yeni başlayan yada yeni başlayacakların karşılacağı yeni terimler, vize ve final sınavının yanı sıra mazeret sınavı ve tek ders sınavı gibi kavramları bu makalemizde sizlere açıklayacağız. Vize sınav ve final sınavının yanı sıra kredili sistem ve sınıf geçme hakkında da kısa bilgiler vererek, üniversiteye yeni başlayanların sistemi anlaması ve tanıması için yardımcı olmaya çalışacağız.
Vize Sınavı Nedir? Ne Kadar Etkiler?
Vize sınavı her ders için ilk sınavdır. Sınavlar vize ve final olmak üzere bir dönemde 2 kez yapılır. Vize sınavı genellikle her derse ait kitabın yarısını kapsar. 10 ünitelik bir kitap için 5 ünit vize sınavından sorumluluk demektir. Vize sınavı genellikle yüzde 30 oranında etkilidir. Bazı Üniversitelerde ise vize yüzde 40 oranı olarak kabul edilmektedir. Vizeden alınan not o ders için yüzde 30 oranında etkili olduğundan finale göre daha az etkilidir.
Final Sınavı Ne Demektir? Ne Kadar Etkilidir?
Vizeden sonra final sınavı yapılmaktadır. Final sınavı ilgili ders için son sınav olup daha fazla etkilidir. Tüm üniteleri yada müfredattaki tüm konuları kapsar. Yani, final sınavında vize sınavda sorumlu olan yerlerde olmakla birlikte yüzde 70 yada yüzde 60 oranları geçerlidir. Yüzde 70 oranında ders notunu etkileyecek olan final sınavı bu yüzden vizeye göre daha önemli ve ders notunu belirlemede daha etkilidir.
Mazeret Sınavı Nedir?
İlgili dersin vize yada final dersine herhangi bir neden ötürü giremeyen ve bunu belgeleriyle birlikte kanıtlayabilen öğrenciler mazerat sınavına girme hakkı kazanır. Mazerat sınavı girilemeyen ders için vize yada final notu yerine geçerek değerlendirilir ve aynı oranla hesaplanır.
Bütünleme Sınavı Nedir? Bütünlemeye Kalmak
Büt sınavları vize ve final sınavına girerek FF alan yani başarısız olan öğrencilere bir şans daha verilerek bütünleme sınavına girmeleri sağlanır. Böylelikle öğrenci aynı dersten geçme şansı elde edebilir. Bütünleme sınavları final sınavı yerine geçmektedir. Yani, vize notu aynen kalırken finalden alınan not geçersiz sayılarak bütünleme sınavında alınan not final notu olarak kabul edilir.
Tek Ders Sınavı Nedir?
Kredili sistemde bütünleme sınavları genellikle yapılmamaktadır. Bununla birlikte ilgili yılda tek dersten kaldığı için mezun olamayan öğrencilere tek ders sınavı hakkı tanınır. Tüm derslerden DD ve üst not almış olan ve not ortalamasına bakılmaksızın tek dersten FF alarak kalmış olan yada sınava giremediği için tek dersten kalan öğrencilere tek ders sınavı yapılmaktadır.
AÖF öğrencilerine müjdeli haber. Bu yıl tek ders sınavının o...
DGS sınavı 2 yıllık meslek yüksek okulu okuyan öğrencilere 4...
Açıköğretim ve normal üniversite okuyanlar yada bu konuda se...
Bakteriler insan yaşantısı için büyük önem taşımakta olan ko...
Önemli sınavların başında gelen YGS ve LYS sınavlarıyla ilgi...
ÖSYM, 2017 Lisans Yerleştirme Sınavlarında üniversite adayla...
Viroloji nedir? Virüsleirn sınıflandırılması konularında siz...
Okullarda kıyafet serbestliğini getiren yönetmeliğin kabul e...
Yıllardır tartışılan ve sınavlarda yer alan din sorularının ...
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi sınavları bitti. ...
Okulların açılmasına günler kala öğrenci servislerine zam ge...
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM, Lisans Yerleştirm...
İlk ve Orta dereceli okulların 1. dönemin bitmesiyle öğrenci...
2013-2014 yılı için tüm eğitim öğretim gören öğrencileri yen...
2013 YGS sınavına az bir süre kala öğrenciler son çalışmalar...