Dolu nedir? Nasıl Oluşur?
Dolu Nedir?
Dolu kimi zaman tehlikelere yol açan, kimileri tarafından ise sevilen hava olayıdır. Yağmurun yukarıdaki soğuktan donarak dünyaya buz taneleri halinde düşmesine dolu denilmektedir. Bulutlardaki su dünyaya gelirken sıcaklık bir anda düşüyorsa ve sıfırın altında yani su taneciklerinin donmasına neden olabilecek kadar sıcaklık düşüyorsa, dolu yağar. Kar yağarken hava sıcaklığı daha düşük olmasına rağmen kar taneleri dolu kadar sert olmaz. Bunun nedeni ise yağmur tanelerinin bir anda donarak kristalize olmasıdır.
Dolu Nasıl Oluşur?
Dolunun tam tersi durum kış aylarında karlı bir havada sulu kar yağmasıdır. Bunun nedenide bulutlardan kar tanesi şeklinde gelen taneciklerin hava sıcaklığının dünyaya yaklaştıkça gerekenden fazla olması nedeniyle ısınarak buharlaşması yada suya dönüşmesidir. Böylelikle havada yağan kar yer yüzüne yaklaşırken çözünür ve hava sıcaklığı nedeniyle sulu kara dönüşmektedir. Yağmur yağarken soğuk hava dalgasıyla bir anda kristalize olan yağmur tanecikleri çok şiddetli dolunun yağmasına neden olabilmektedir. Burda da yeryüzüne yaklaşan yağmur taneleri çok ufak kar toplarına dönüşerek yağmaktadır.
Dolu Ne Demektir? Nasıl Meydana Gelir
Kısacası dolu yağmurun bir anda soğuk hava dalgası nedeniyle katılaşarak yeryüzüne düşmesidir. Dolu tanelerinin boyutları ise yağmurun durumuna hava sıcaklığına göre değişiklik gösterebilmektedir. Dolu yağdığında cam ve pencerelerdeki şiddetli tıkırtıyı duyabilirsiniz. Dünyanın bazı noktalarında dolu boyutları ceviz büyüklüğünü bulabilmektedir. Fakat, ülkemizde genellikle dolu ile oldukça az karşılaşıldığı gibi karşılaşılan dolu yağışlarında ise boyutları herhangi bir can yada mal kaybına neden olacak yada herhangi bir canlıya zarar verecek boyutlarda olmamaktadır.
Birbirinden güzel mimarileri ortaya koyan Mimar Sinan en çok...
Kortizon Nedir? Kortizol Wintersteiner ve E. Kendall tara...
Drift Nedir? Drift yaklaşık 25 yıldır bilinen ve dağlarda...
Barok Müzik ve Barok müzik dönemini bilmeseniz bile mutlaka ...
Farklı tatil fikirlerinde sizlere tamamen kişisel fikirlerde...
Günlük hayatta her zaman sık sık karşılaştığımız bir terim s...
Mitoz bölünme ve Mitoz bölünme evreleri hakkında kısa bir bi...
Bir yılı daha geride bırakmak için gün sayıyoruz. Yeni bir y...
İnsanoğlunun, elektriği bulmasından bu yana sürekli bir elek...
Her insan geniş ve ferah evlerde yaşama şansına sahip olamay...
Aye Aye hayvanı belkide ilk kez duyduğunuz bir hayvan türüdü...
Sultan Ahmet Camii 1609 yılında inşaatına başlayan ve 1616 y...
Ramazan ayına günler kalan Ramazan bayramı telaşıda sardı. M...
Barut'un icatı, barutu ilk kim buldu ve ne zaman buldu? soru...
Hemen hemen herkes para aktarma işlemini gerçekleştirirken b...