Haber Yazısı Nedir? Nasıl Yazılır?
Günümüzde haber sitelerinin bir hayli arttığını söylemek mümkün. Haber sitelerinde editör olarak çalışan birçok kişi bu işi zamanla tecrübe kazanarak profesyonel bir haber yazarı kadar yazabilecek seviyeye gelebiliyor. Haber yazısı yazmak için ne gibi kurallara dikkat etmek gerektiğini ve haber yazısının nasıl olması gerektiğini, kısacası haber yazısının nasıl yazılacağını makalemizden edineceğiniz bilgilerle öğrenebilirsiniz.
Haber Yazısı Nedir?
Haber yazısı, herhangi bir konuda haber niteliği taşıyan ve insanları bilgilendirmek amaçlı yazılabilecek makalelerdir. Haber yazısı son dönemde yaşanmış güncel içeriklerden oluşabileceği gibi yaşanması muhtemel olaylardanda oluşabilir. Haber yazısının nasıl yazılacağıyla ilgili uyulması gereken birkaç kural bulunmaktadır.
Haber Yazısı Nasıl Yazılır?
Haber yazısının nasıl yazılacağını bir örnekle açıklayalım. Örneğin; dün yapılan Twitter kapatılmasıyla ilgili haber yazısını yazmak istediğinizde birkaç kaynaktan faydalanabilirsiniz. Fakat, burda dikkat edilmesi gereken konu haber ajanslarının yazılarını ve hatta cümlelerini bile aynen almamalısınız. Çünkü, haber ajansları bu haberleri sabit ücretler karşılığında satmakta ve müşterilerine sunmaktadır. Haberi okuyarak yararlanabilir ve sonrasında kendi bilgileriniz doğrultusunda birkaç kaynaktan faydalanarak yazabilirsiniz. Twitter’ın neden kapatıldığını öğrendikten sonra haberinizi yazmaya başlayabilirsiniz.
Öncelikle ilk paragrafta konu hakkında biraz bilgi verin. Fakat, tüm ayrıntıyı ilk paragrafta vermeyin. Haberi okuyan kişinin haberi okumaya devam etmesi için bu gerekli. Twitter kapatıldı haberinde ilk paragrafta ön bilgi verdikten sonra 2. paragrafta geniş şekilde ayrıntıya yer verebilirsiniz. Son paragrafta ise ilerleyen günlerde olabileceklerle ilgili bilgi yada Twitter’ın geleceğinin ilerleyen zamanlarda ne olacağını belirtebilirsiniz.
Haber Yazısı Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Haber yazısı yazarken kesinlikle argo kullanmamalı ve haberi sanki bir kişi ağzından değilde, bir kurum diliyle yazarmışcasına yazmalısınız. “Twitter’ın kapatılmasını yanlış buluyorum” gibi kişisel cümleler kesinlikle yer almamalıdır. Kişisel cümleler yazmanız halinde köşe yazısı gibi durur. Bunun yerine “Twitter’a erişimin engellenmesini yanlış bulan Twitter kullancıları duruma tepkili” gibi cümleler kurabilirsiniz.
Başlık ve Fotoğraf Seçimi Önemli
Son olarak seçeceğiniz başlık ve resimde haberi yansıtmalıdır. Başlık içeriğin okunmasını sağlayacak can alıcı bir başlı olmalıdır. “Arana Fiyatları yüzde 1” arttı başlığı yerine “Araba Fiyatları Uçtu”, “Araba Fiyatlarında Şok Artış” gibi başlıklar her zaman daha fazla ilgi görecektir. Fotoğraf seçerkende durumu anlatan bir fotoğraf olmalıdır. Grip ve Nezle ile ilgili bir haber ise gülen kız fotoğrafı koymanız anlamsız olacaktır.
Dünyaca ünlü Doktor Mehmet Öz Amerika'da yapmış olduğu progr...
Hemen hemen her hafta eğlence günlerinin düzenlendiği, özell...
Babalar günü yaklaşıyor. Babalar gününde babanıza hediye alm...
2013 yılında herkes tarafından merak konusu olan 2013 tatill...
Dolu Nedir? Dolu kimi zaman tehlikelere yol açan, kimiler...
İmza, her kişiye özel olması gereken ve birçok alanda sizin ...
Her yıl olduğu gibi bu yılda tüm çocukları telaş sardı. Bild...
Barut kim tarafından ve ne zaman icat edilmiştir? bilgisini ...
Mitoz bölünme ve Mitoz bölünme evreleri hakkında kısa bir bi...
İnsanoğlunun, elektriği bulmasından bu yana sürekli bir elek...
Barok Müzik ve Barok müzik dönemini bilmeseniz bile mutlaka ...
Aye Aye hayvanı belkide ilk kez duyduğunuz bir hayvan türüdü...
Trans Yağ Nedir? Yağ denildiğinde çoğu kişi katı yağ ve s...
İmza atma teknikleri doğru şekilde uygulanarak güzel ve başa...
Günlük hayatta her zaman sık sık karşılaştığımız bir terim s...