Diş Dolgusundan Sonra Yaşanması Olası Problemler

Sponsorlu Bağlantılar

Kişinin dişinde bir boşluk olduğunda, diş hekimi muhtemelen dolgu önermektedir. Dolgular güvenli ve etkilidir, ancak bazı kişiler daha sonra rahatsızlık veya diş hassasiyeti yaşamaktadır. Çoğu zaman, bu hassasiyet normaldir ve birkaç gün veya hafta içinde kendiliğinden geçmektedir. Kişinin aşırı ağrılar, ateş, kızarıklık veya şişme gibi diğer semptomlarda rahatsızlık duyuyorsa hemen diş hekimini gitmelidir. Kişinin diş dolgusundan sonra neden diş hassasiyetine sahip olabileceğinin nedenleri, nasıl tedavi edileceği ve ne zaman diş hekimine görüneceği, diş hassasiyetinin diğer olası nedenleri de bu makale de yer almaktadır.

Diş Dolgusu

Diş hekimi, etkilenen dişin etrafındaki alanı ilk olarak uyuşturmaktadır. Diş dolgusu, diş hekiminin dişten herhangi bir çürüğü temizlenmesi ve daha sonra boşluğu yeni bir malzeme ile doldurmasını içeren diş prosedürüdür. Dişin etrafına bir uyuşturucu madde enjekte ediltikten sonra, dişin çürümüş alanı genellikle diş matkabı ile temizlenmektedir. Daha sonra bu alan altın, gümüş amalgam, kompozit veya porselen ile doldurulmaktadır. Doldurulduktan birkaç saat sonra, kişi yüzünde uyuşukluk, kaşıntı veya kabarık hissedebilmektedir. Ayrıca yemek yeme, yutma, konuşma veya yüzlerini hareket ettirmede zorluk çekebilmektedir. Bazı durumlarda diş hekimleri kişilerin birkaç saat boyunca yemekten veya içmekten kaçınmasını önermektedir, çünkü bu kişinin yanlışlıkla dilini veya yanaklarını ısırmasına neden olmaktadır. İlacın etkisi geçtiğinde, bu duygular ortadan kalkmaktadır. Ancak, takip eden günlerde ve haftalarda, kişi yeni doluma alıştıkçabazı yeni duyumlar fark edebilmektedir. Dolgulu dişin veya çevresindeki alanın hassasiyeti bu süre zarfında en sık karşılaşılan olaylardan biridir.

Diş Dolgusundan Sonra Hassasiyet

Kişinin hassas dişi olduğunda, bazı tetikleyicilerin doldurulmuş dişte veya çevresindeki geçici, rahatsız edici bir duyuma neden olduğunu fark edebilirler. Hızlı bir şekilde ortaya çıkan ve kaybolan soğuk veya ani bir ağrı şoku gibi hissedilmektedir. Diş dolgusundan sonra diş hassasiyetini tetikleyebilen faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler aşağıdaki gibidir:

• Dondurma, çubuklu dondurmalar veya buzlu içecekler gibi soğuk yiyecekler veya içecekler
• Kahve veya çay gibi sıcak içecekler
• Soğuk hava ile daha kötü olabilecek şekilde ağızdan nefes alırken dişe çarpan hava
• Şeker gibi şekerli yiyecekler
• Meyve, meyve suyu ve kahve gibi asitli yiyecek ve içecekler
• Yemek yerken ısırmak

Dolgular Neden Diş Hassasiyetine Neden Olur?

Diş dolgusundan sonra bazı hassasiyetler normal ve geçicidir. Bununla birlikte bazen, bir dolgudan sonraki hassasiyet, tedavi veya onarım gerektiren diğer nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenler aşağıdaki gibidir:

Tahriş olmuş sinir: Dişin içindeki sinirin iyileşmesi birkaç gün sürmektedir. Dolgu işleminden sonra kısa süreli diş hassasiyeti genellikle doldurma prosedürü esnasında, dişin içindeki sinirde ağırlaşmaya veya iltihaplanmaya neden olduğu için oluşmaktadır. Genellikle, dişin dış katmanları emaye ve sementum siniri maruziyetten korumaktadır. Ancak dolgular özellikle derin olanlar, sinir uçlarına yaklaşmaktadır, buda tahrişe ve rahatsız edici hislere neden olmaktadır. Sinir iyileştikçe duyarlılık ortadan kalkmaktadır ve bu birkaç gün veya bir hafta sürebilmektedir. Sinir tamamen iyileştikten sonra, kişi dolu diş ile diğer dişler arasında hiçbir fark hissetmemelidir.

Yanlış ısırma hizalaması: Diş hekimi, dolgunun ağızdaki diğer dişlerle aynı hizada olmasını sağlamalıdır. Dolgu çok uzunsa, kişi ısırdığı için fazladan baskıya neden olmaktadır. Bu genellikle normal dolum sonrası hassasiyetten daha şiddetli ağrıya ve hassasiyete neden olmaktadır. Prosedürü izleyen günlerde ısırırken kişinin küçük hassasiyet yaşaması oldukça normaldir. Tipik olarak, ısırık birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelmektedir. Bununla birlikte, kişi ciddi hassasiyet yaşıyorsa veya dişlerini bir araya getirmekte zorluk çekiyorsa, diş hekiminden ısırma pozisyonunu kontrol etmelerini istemelidir. Diş hekimi, ısırığa tam olarak dişin oturması ve rahatsızlığı ortadan kaldırmak için dolgunun yüksek noktasını düzeltme işlemi uygulayacaktır.
Pulpitisli: Pulpitis, dişin derinindeki hamurun iltihaplanmasıdır, bu diş hassasiyetine ve ağrıya neden olmaktadır. Pulpitis düzenli olarak küçük dolgular ile ortaya çıkmamaktadır, ancak bazı durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlar aşağıdaki gibidir:

• Dişin çatlaması veya kırılması gibi bir durumla sonuçlanan bir kaza gibi travma yaşanması
• Boşluğun çok derin oluşu ve iç katmanına ulaşması
• Diş birden fazla dolgu veya prosedür geçirmesi
İki tür pulpitis bulunmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Geri dönüşümlü pulpitis, hamurun sağlıklı kaldığı ve dişin kendi kendine iyileşeceği hafif iltihaplanma anlamına gelmektedir.
• Geri dönüşümsüz pulpitis, ölmeye başlayan hasarlı bir sinir olduğunda, bu durumda kişinin dişi kurtarmak için kök kanalına ihtiyacı olmaktadır.

Diş hekimi genellikle pulpitis’i yeni dolgu veya kök kanalı gibi restoratif bir prosedürle çözmektedir. Kişinin herhangi bir bakteriyel enfeksiyonu temizlemek için antibiyotik alması gerekebilmektedir.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Küçük Çocuklarda Ekran Kullanımı O Kadarda Zararlı Değil!
2015’ten bu yana, küçük çocuklardaki ekran kullanımı önemli ...
Kadınlarda Adet Düzensizliği
Kadınlarda adet düzensizliği oldukça fazla görülen sorunlard...
Bademin Faydaları Nelerdir?
Bademin faydalarını merak edenler için sağlık açısından oldu...
Büyük Arterlerin Transpozisyonun Epidemiyolojisi
Büyük arterlerin transpozisyonun epidemiyolojisi konusunda ç...
Temizliğin Önemi Nedir?
Temizliğin insan bedeni ve insan ruhu için önemli olduğu ger...
Çocuklarda Boğaz Ağrılarının Nedenleri
“Çocuklar 2 ila 8 yaş arası dönemde erişkinlere göre daha sı...
Kan Alma Nedir?
14. yüz yılda bir sağlık durumunu yönettiğinizi hayal edin. ...
Kış Depresyonu Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yolları
Depresyonun en sık rastlandığı aylar kış aylarıdır. Yaz ayla...
Sarımsak Yutmanın Yararlarının Yanı Sıra Zararları
Sarımsak Yutmanın halk arasında her zaman faydalı olduğu bel...
Bağışıklık Sistemini Baskılayan ve Zayıflatan Faktörler
Elleri sık sık yıkamak, aşı olmak, yeterince uyumak ve sağlı...
Pandemi'nin Ardından Ruh Halini İyileştirme
Pandemi gibi zorlu bir sürecinden ardından birçok insanın ru...
Ayak Kokusu Nasıl Giderilir?
Ayak kokusu hemen hemen herkesin karşılaşabildiği sorunlarda...
Bol Su İçmenin Faydaları
Vücudumuzun %50- 80’ i sudan oluşur. Su, başlıca y...
Kansızlık Nasıl Belli Olur? Kansızlığa Ne İyi Gelir?
Uzmanlar son yıllarda kansızlık sorunuyla karşı karşıya kala...
Yeni Doğan Bebeklerde Uyku Düzeni
Yeni doğan bebeklerde uyku düzeni oldukça önemlidir. Uyku dü...