Bebeklerde Kasılma Sebepleri Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar

Bazen minik yavrularımızın bazı hareketleri bizi telaşlandırır. Bebeklerimizin yaptığı ama diğer bebeklerin yapmadığı farklı hareketler, korkmamıza ve bizi bir anormallik olup olmadığını araştırmaya iter. Bebeklerde geriye doğru kasılma neden olur, bu durum normal mi, fark edildiğinde ne yapmak lazım gibi aklınıza takılan tüm soruların yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.

Bebeklerde Kasılma Neden Olur?

Bebeklerde kasılma denildiğinde akla birçok farklı neden gelebilir. Bu nedenlerin bazıları sizi korkutabilir. Bu yüzden bebeğinizde fark ettiğiniz en ufacık farklılıkta bile doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Miniğin emme sırasında yaptığı farklı hareketler, bebeğin kafasını geriye atması, sürekli tekrar eden kasılma hareketi ileride geri dönüşü olmayan sıkıntıların başlangıcı olabilir. en kısa sürede vakit kaybetmeden doktorunuzla iletişime geçmeniz ve gerektiği takdirde erken tedaviye başlamanız, bebeğinizin gelişimi açısından en doğrusu olacaktır.

Yeni doğan bebeklerin merkezi sinir sistemleri tam olarak gelişmediğinden dolayı vücutlarının kontrolünü de tam olarak sağlayamazlar. En ufacık sese veya ışığa irkilerek tepki vermeleri, anlık bir kasılma durumu yaşamaları normal olarak karşılanabilir ancak bir havale sırasında da veya farklı hastalıkların başlangıcında da kasılma durumu görülebileceği unutulmamalıdır.

Bebeklerde Kasılmaya Sebep Olabilecek Bazı Hastalıklar

Cerebral Palsy:

Genellikle bebeğin anne karnında veya doğum esnasında maruz kaldığı olumsuz durumlar nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Cerebral Palsy Belirtileri:

Bebeğin yaşıtlarına oranla hareket kabiliyetinin geri olması
Motor gelişim aşamalarında yaşıtlarından geri kalması
Kafasını kaldırmakta zorlanması
Kas kontrolünün zayıf olması
Kollarının veya bacaklarının orantılı durmaması
Emme ve beslenmede zorlanma
Sık sık düşmesi
Kas koordinasyonlarını düzgün yapamaması
Vücut reflekslerini kontrol edememesi gibi durumlar Cerebral Palsy belirtileri olarak bilinir.

Kesin bir tedavisi bulunmayan bu hastalığın, ilerleyen zamanlarda ne gibi sonuçlara neden olacağı da belirsizdir. Bu nedenle farklı alanlarda uzun süreli tedaviler gerektirebilir. Öncelikle yapmanız gereken şey, çocuk doktorunuzla sık sık irtibat halinde olmak olacaktır. Tedavi sürecini ve aşamalarını yönetecek olan kişi doktorunuzdur. Bunun yanı sıra hastalığın seyrine göre bir fizik tedavi desteği de almanız gerekebilir. Eğer bebeğiniz konuşma ve yutma konusunda sıkıntı çekiyorsa konuşma ve dil terapisti ile de görüşmeniz, tedavi sürecinde size yardımcı olacaktır.

Tetani:

Kaslarda ciddi bir kasılma söz konusudur. Bebeklerde başı geriye atma ve sırtın ileri doğru çekilmesi, tetani belirtisidir. Teşhis için kan örneği alınır ve kanda düşük oranda kalsiyum tespit edilmesi, tetani rahatsızlığının belirtisidir. Yani tetani rahatsızlığının temel sebebi, kanda bulunan kalsiyum ve magnezyum oranının yetersiz olması durumudur. Tedaviye başlanması için en kısa sürede doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Mora Refleksi:

Mora refleksi, bebeklerde ani bir şey işittiklerinde veya gördüklerinde meydana gelen bir reflekstir. Bir sesten veya görüntüden ürken bebek kafasını geriye atarak gerilir ve kasılır. Bu ani hareket, korktuğunun belirtisidir. Bebeğiniz korktuğundan dolayı ağlayabilir. Ani hareketler yapmamaya ve ani bir şekilde yüksek sesle bebeğinizi ürkütmemeye özen göstermelisiniz.

Reflü:

Bebeğinizin kasılmasının sebebi, acı çekmesi olabilir. Sırtını geriye doğru çeken bebekler genellikle reflü rahatsızlığı nedeniyle bu hareketi yaparlar. Bu kasılma hareketi bebeklerin acısının azalmasına ve rahatlamasına sebep olur. Ciddi bir durum değildir ancak farklı rahatsızlıkların başlangıcı olabilir. Bu nedenle vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz.

Miniğinizin size normal gelmeyen en ufacık hareketinde vakit kaybetmeden doktorunuzla irtibata geçmelisiniz. Bebeklerde geriye doğru kasılma, birçok rahatsızlığın belirtisi olabilir. Önemsiz görülen küçük kasılmalar, ömür boyu sürecek rahatsızlıklara dönüşebilir. Bebeğinizden daha kıymetli hiçbir şeyin olmadığını biliyoruz. Dünyaya gözlerini yeni açmış miniklerinizin de üzerine nasıl titrediğinizi tahmin edebiliyoruz.

Onların zarar görmesinin en büyük korkunuz olduğunun da farkındayız ancak korkmayın. Çünkü bebeğinizin bir rahatsızlığı varsa bile erken teşhis sonrası uygulanan tedavilerin olumlu sonuçlanma oranı çok yüksektir. Tedavi sürecinin başlaması için bir uzmana danışıp bebeğinizin rahatsızlığını anlatmanız yeterlidir.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Adaklık Koyun Fiyatları Ne Kadar? Adaklık Nerede Kesilir?
Adaklık koyun fiyatları günden güne değişiyor. Adaklıkların ...
Oksijen Nasıl Oluşur?
Bugün dünyamızın atmosferini yaklaşık %21’ini oksijen oluştu...
Hemşirelik Uzmanlık alanları Nelerdir?
Hemşirelik, sağlık sektöründe önemli bir yere sahip olan ve ...
Cıva nedir? Tehlikeleri Nelerdir?
Cıva, kömür birikintileri de dahil olmak üzere yerkabuğundak...
*Emma Elmas’ın MİT Şakası Davasında Son Gelişme: “Türkiye’deki Açılan Bütün Davalardan Haberim Yok”*
Ebubekir Kaynar’ın  Florida Eyaleti Miami şehrinde  MİT ile ...
Büyüme Hormonu Bozukluğunun Zararları
Son yıllarda, büyüme bozuklukları alanı, fetüslerin, yeni do...
Yangından Sonra Orman Restorasyonu
Birçok orman yangını tabiatta minimum, bazı yangınlar daha f...
Masaüstü için İlginç Fotoğraflar Galerisi
Masaüstü yapmak istediğiniz ilginç fotoğrafları sizlere sunm...
Deniz Hıyarlarının Ekosistemdeki Rolleri
Balinalar, köpek balıkları, yunuslar gibi hayvanları ve onla...
Kaçak Avlanmanın Doğaya Zararları Nelerdir?
Avlanmanın her türlüsü kötüdür. İster istemez bir canlıya za...
İnce Kaşlara Sahip Olma Yolları
Kaş bayanlarda ifadeyi sağlayan en önemli etkendir. Kimileri...
Kızlar ve Erkekler Hangi Renkleri Severler?
Kızlar ve erkeklerin sevdiği renkler farklılık göstermektedi...
Erkekleri Ele Veren Vücut Hareketleri
Erkeklerin günlük hayatta yaptıklarıyla ilgili birçok konuda...
İzmir İş İlanlarına Dair ElemanOnline: Çeşitlilik ve Fırsatlar
İzmir iş ilanları, bölgenin iş arayanları ve işverenleri içi...
Dünyanın En Güzel Çölleri Hangileri?
Ülkemizde de güzel birçok yer elbette bulunmaktadır. Ancak d...