Emziren Anneler ve Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Sponsorlu Bağlantılar

Oruç ibadetini yerine getirmek isteyen hamileler ile emziren annelerin, COVID-19 salgını da göz önüne alındığında, beslenmelerine her zamankinden daha fazla dikkat etmeleri büyük önem taşıyor. Peki emziren anneler ve hamileler Ramazan’da nasıl beslenmeli? Nelere dikkat etmeli?

Sabri Ülker Vakfı’nın bilgilendirmesine göre, oruç tutmak isteyen anne adayları ile emziren annelerin öncelikle doktorlarına danışmaları, oruç tutarken de yeterli ve dengeli beslenme yoluyla, hem kendi bağışıklıklarını güçlendirmeleri hem de bebeklerinin gelişimini desteklemeleri gerekiyor.

COVID-19 salgını nedeniyle ramazan ayında beslenmenin nasıl olması gerektiği konusu öne çıkarken, özellikle oruç ibadetini yerine getirmek isteyen hamileler ile emziren annelerin dikkat etmesi konular daha da önem kazandı. Sabri Ülker Vakfı’nın bilgilendirmesine göre, oruç tutmak isteyen hamileler ile emziren annelerin ilk olarak doktorlarına danışmaları, sonrasında da bebeklerin gelişimini olumsuz etkileyebilecek her türlü yanlış beslenme alışkanlığından uzaklaşarak, hem kendi bağışıklıklarını güçlendirecek hem bebeklerinin gelişimini sağlayacak doğru beslenme alışkanlıklarını hayata geçirmeleri gerekiyor.

İKİ KİŞİLİK DEĞİL, YETERLİ VE DENGELİ BESLENİN

Kilo kontrolü, hamilelikte ve emzirme döneminde hem annenin hem bebeğin sağlığı için önemli konuların başında geliyor. Şekerli besinlerin süt yaptığı veya hamilelik süresince daha fazla yenmesi gerektiği görüşleri, anne adaylarının ve emziren annelerin ihtiyacından fazla yemesine yol açıyor. Oysa ki hamileliğin son 12 haftasına kadar enerji ve besin ögelerine olan ihtiyaç normalden çok farklı değil. Dolayısıyla sahur ve iftarda da her şeyden çok fazla değil, her besinden doğru miktarlarda tüketmek gerekiyor.

SAHURDA BESLEYİCİ GIDALARA YER VERİN

Özellikle sahurda fazla miktarda veya ağır yemekler yemek, hem mideyle ilgili sorunlara hem de fazla kiloya yol açabiliyor. Protein ihtiyacını karşılayabilmek için süt, yumurta, az tuzlu peynir veya yulaf yemek; tokluk süresini uzatıp bağışıklığı desteklemek için de çiğ badem, fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlar tüketmek gerekiyor. Vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak için hem sahurda hem iftarda mevsim yeşilliklerinden yemek önemli. Oruç süresince gerekli enerjiyi sağlayabilmek ve kan şekerini dengelemek için lifli tam tahılları da sofradan eksik etmemek gerekiyor.

İFTARDA YEMEĞE 10-15 DAKİKA ARA VERİN

Orucu hurma gibi lif, vitamin ve mineralden zengin bir kuru meyve ve su ile açmak gerekiyor. İftara peynir, zeytin, salatalık-domates gibi kahvaltılıklarla veya çorba, zeytinyağlı sebze yemeği gibi hafif bir yemekle başlamak ve sonrasında yemeğe 10-15 dakika ara vermek önemli. Bebeğin büyüme ve gelişmesi için anne sütü mucizevi bir kaynak. Bu nedenle anne sütünün miktarını artırmak için yeterli protein ve su tüketimini sağlamak ayrı bir önem taşıyor.

Bol su içmek, yoğurt ve türevlerini tüketerek protein alımını sağlamak gerekiyor. Anne sütüne gaz yapıcı bileşenlerin geçmemesi için kuru baklagillerin haftada 1-2 kez tüketilmesine özen göstermek, yemeklere ve salatalara sarımsak ve soğan ekleyerek bağışıklığı desteklemek, lif içeriği yüksek tahılları sofradan eksik etmemek gerekiyor.

TATLI YERİNE MEVSİMİNE UYGUN MEYVE

İftardan sonra mevsimine uygun taze meyve yiyerek tatlı ihtiyacını karşılamak daha sağlıklı bir seçenek. Taze meyve gün boyunca kaybedilen su, mineral ve vitamin ihtiyacını karşılamaya destek oluyor. Eğer tatlı yenecek ise haftada 1-2 kez ile sınırlandırarak ev yapımı sütlü tatlıları tercih etmek gerekiyor. İftardan sonra ara öğün yaparak, günlük enerji ve besin ihtiyacını karşılamak da mümkün.

Bir su bardağı süt veya yoğurt ile bir porsiyon meyveden hazırlanmış bir içecek veya taze/kuru meyve ile hazırlanmış sütlü veya yoğurtlu yulaf ezmesi, çiğ badem gibi kuruyemişler besleyici birer ara öğün olarak karşımıza çıkıyor.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Araç Alırken Ekspertiz Yapılmalı mı? Nelere Dikkat Edilmelidir?
Araba alırken nasıl bir araç aldığınızı ve otomobilinizde il...
Kızlar ve Erkekler Hangi Renkleri Severler?
Kızlar ve erkeklerin sevdiği renkler farklılık göstermektedi...
İlişkiyi Bitirmek İsteyen Erkek Nasıl Davranır?
Bayanlar ilişkilerinde daha karmaşık gibi görünsede, erkekle...
Sadece Paket Servis ve Gel-al Şeklinde Hizmet Veriliyor
Başkentteki lokanta ve kafe gibi yeme içme yerleri, İçişleri...
İlk Kar Ne Zaman Nereye Yağdı
Yaz aylarının yavaş yavaş bitmesi ve sonbahar ayının gelmesi...
Tatil için Seçilebilecek Yerler
Yaz için plan yapmayı ve tatile gitmeyi mi düşünüyorsunuz? P...
Sinek Mantarı Nedir?
Süper Mario’nun oyunda yediği mantarın gerçek adı Sinek Mant...
Az Bütçeyle Doğum Günü Partisi Nasıl Yapılır?
Doğum günü partisi planlamak istediğinizde bütçenize göre bi...
Mükemmel Bir Balayı Yaşamak
Bir balayında bir çift için yaz ayları mükemmel bir zamandır...
Masaüstü için İlginç Fotoğraflar Galerisi
Masaüstü yapmak istediğiniz ilginç fotoğrafları sizlere sunm...
Mutluluktan Ağlamanın Nedeni Nedir? Yararlı Mıdır?
Yakın zamanda bir düğüne gittiyseniz birinin ağladığını görm...
Himalaya Buzullarının Risk Taşıma Sebepleri
Himalaya buzullarının hızlanan erimesi Asya’daki milyonlarca...
Z Tipi Yangın Merdiveni Firması
Karaboğa Mühendislik olarak, yangın güvenliği konusunda uzma...
Yüksek Kalitede Yeni Uçak Fotoğrafları
Uçak severleri ilgiledirecek ve gerçekten beğeneceğiniz foto...
Cıva nedir? Tehlikeleri Nelerdir?
Cıva, kömür birikintileri de dahil olmak üzere yerkabuğundak...