Himalaya Buzullarının Risk Taşıma Sebepleri

Sponsorlu Bağlantılar

Himalaya buzullarının hızlanan erimesi Asya’daki milyonlarca insanın su kaynağını tehdit etmektedir. Hesaplamalara göre buzullar, alanlarının yaklaşık yüzde 40’ını kaybetmişlerdir. Bugün Himalaya buzulları 28.000 km2’lik alandan 19.600 km2’ye düşmüştür.

Himalaya Buzulları Neden Risk Altındadır?

Himalaya sıradağları, Antarktika ve Kuzey Kutbu’ndan sonra dünyanın en büyük üçüncü buzul buzuna ev sahipliği yapar ve genellikle ‘Üçüncü Kutup’ olarak adlandırılır. Himalaya buzulları dünyanın diğer bölgelerindeki buzullardan çok daha hızlı küçülmektedir. Ayrıca bu erimeden salınan su, dünya genelinde deniz seviyesini 0.92 mm ile 1.38 mm arasında yükseltmektedir.

Leeds Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre son yıllarda Himalaya buzullarının son birkaç on yılda 400-700 yıl önceki son büyük buzul genişlemesinden bu yana ortalamadan on kat daha hızlı buz kaybetmişlerdir. Leeds Üniversitesi Coğrafya Fakültesi Başkan Yardımcısı Dr. Jonathan Carrivick’ göre bulgular, buzulların erime oranındaki bu hızlanma ancak son birkaç on yılda ortaya çıkmış ve insan kaynaklı iklim değişikliği ile çakışmaktadır.

Himalaya buzullarının erimesindeki hızlanmanın Asya’nın gıda ve enerji için başlıca nehir sistemlerine bağımlı olan yüz milyonlarca insana önemli sonuçları olacaktır. Bu nehirler arasında Brahmaputra, Ganj ve İndus bulunmaktadır. Gelecekte Hindistan ve Bangladeş’te hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, gıda tedariki konularında büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Sadece bu iki ülkenin toplam nüfusu bir buçuk milyar’dan fazladır.

Araştımacılar, buzul rekonstrüksiyonunu mevcut buzulla karşılaştırarak, Küçük Buzul Çağı ile şimdi arasındaki hacim ve kütle kaybını tespit etmişlerdir. Buna göre Himalaya buzulları Nepal ve Bhutan’ı da kapsayan genellikle doğu bölgelerinde daha hızlı kütle kaybetmektedir.Himalaya Buzulları Neden Risk Altındadır?
Muhtemelen dağ sıralarının iki tarafındaki coğrafi özelliklerin farklı olması, farklı hava koşullarına yol açmaktadır.

Himalaya buzulları, karada sona erdikleri yerlere göre göllerde sona erdikleri yerlerde daha hızlı erimektedir. Bu göllerin sayısı ve büyüklüğü artmaktadır, bu nedenle kütle kaybında devam eden hızlanma beklenebilir. Benzer şekilde, yüzeylerinde önemli miktarda doğal enkaz bulunan buzullar da daha hızlı kütle kaybetmektedir. Bu taş parçalarından oluşan enkaz buzul kütlesinin % 7.5’ini oluşturmasına rağmen toplam hacim kaybında yaklaşık % 46.5 oranında etkiye sahiptir.

Dr. Carrivick, insan sebepli iklim değişikliğinin buzullar ve eriyik sularla beslenen nehirler üzerindeki etkisini azaltmak için göl, enkaz gibi faktörlerin de etkisi hesaba katılarak buzullar üzerindeki bu etkinin modellenmesini önererek acilen harekete geçilmesi gerektiğini belirtmektedir.

Himalaya Buzulları Neden Risk Altındadır?

Dundee Üniversitesi’nden Dr. Simon Cook ise bölgedeki insanların zaten yüzyıllardır tanık olduklarının ötesinde değişiklikler gördüklerini, değişikliklerin hızlandığını ve bunun tüm bölge ülkeleri üzerinde önemli bir etkisi olacağının en son teyidi olduğunu vurgulamaktadır.

Küresel çapta karbon emisyonlarının azaltılması buzulların hızla erimesinin önlenmesinde on yılları bulacak uzun vadeli bir çözüm olacaktır. Himalaya buzullarından gelen suları kullanan Hindistan, Bangladeş gibi ülkelerin kurak sezonlara hazırlık için daha fazla su rezarvuarı oluşturmaları kısa vadeli bir çözüm olabilir.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Nihat Hatipoğlu'nun Hayatı
Profesör Doktor Nihat Hatipoğlu dini programlar yapan, İslam...
Paloma Pasha Resort
İzmir’in şirin sayfiye yerlerinden olan Özdere’de şehir merk...
Hindistan Cevizinin Yüze Faydaları Nelerdir?
Günümüzde artık kozmetik ürünü olarak da tercih edilen Hindi...
Günde Ne Kadar Kuruyemiş Tüketilmeli
Gün içinde en sevilen atıştırmalıklar arasında yer alan kuru...
Esrarengiz Fotoğraflar
Her birini kendimiz seçtiğimiz bilgisayar masaüstü fotoğrafl...
Vücutta Su Tutulmasını Azaltmanın Basit Yolları
İnsan vücudunun yaklaşık % 60’ı sudan oluşur. Su, vücudun dü...
Erkekler ile Nasıl Konuşulmalı
Evet kadınları anlamak bazen zor olabiliyor ancak erkeklerle...
Evlilik Yüzük Fotoğrafları 2016
Evlilik kararı alanların yüzük tercihi yaparken oldukça zorl...
Gerçek Aşk Nedir? Nasıl Anlaşılır?
Ergenlik çağlarından hemen sonra kadın erkek demeden hemen h...
Cıva nedir? Tehlikeleri Nelerdir?
Cıva, kömür birikintileri de dahil olmak üzere yerkabuğundak...
Mobil Erotik Filmler
Türkiye’nin en saygın erotik film sitelerinden olan Filmerot...
Deniz Hıyarlarının Ekosistemdeki Rolleri
Balinalar, köpek balıkları, yunuslar gibi hayvanları ve onla...
Kaliteli Laptop Masaüstü Fotoğrafları
Bilgisayar kullanıcıların en çok hoşun gidecek olan fotoğraf...
Bir İnsanın Yalan Söylediğini Nasıl Anlarız?
İnsanlar yaşamları boyunca diğer insanlarla iletişimde bulun...
Online Check-in Avantajları Nelerdir?
Online check-in avantajları çok sayıda olabilmektedir ancak ...

Copyright @ 2013-2023 KanalBilgi.Net Tüm hakları saklıdır.