Uçuktan Kurtulma Yolları ve Doğal Yağlar

Sponsorlu Bağlantılar

Uçuk, ağrılı ve görüntü olarak da oldukça can sıkıcı olabilmektedir. Peki sık tekrarlayan uçuklar ile mücadele ederiz? Uçuktan kurtulma yolları yanı sıra, uçuğu önlemek, uçuğu kurutmak için uçuğa iyi gelen doğal yağlar ve kullanım önerileri, kanalbilgi’nde.

Uçuklar ağrılı ve görüntü olarak da oldukça can sıkıcı olabilmektedir. Bazı kişiler daha fazla uçuk sorunu ile mücadele eder. Buna ek olarak, bulaşıcı bir ağız virüsü oldukları için onlarla temas halinde olanlar da bu sorunu sık sık yaşayabilmektedir.

Uçuk Neden Olur?

Uçuğa neden olan virüs, herpes simpleks virüsü (HSV) olarak bilinir. Tip l ve tip II olmak üzere iki tür HSV, vardır ki uçuklar genellikle tip l’den kaynaklanır. Virüs, deriden temas yoluyla yayılabilir. Açık yaralar haline geldiği zamansa virüs en bulaşıcıyken, kabarcıklar kuruduktan ve kabuklandıktan sonra risk daha azalır.

Uçuğun İlerleme Aşamaları

Uçuğun oluşması aslında birkaç aşamayla gerçekleşir. Öncelikle, cildinizde karıncalama, ardından dudaklarınızda kaşıntı ve yanma ortaya çıkabilir. Bu, uçuğun geliştiği ilk işarettir ve tedaviye başlamak için de en uygun zamandır. Kabarcık 24-48 saat içerisinde dudakların hemen kenarlarında oluşacaktır. Eninde sonunda uçuk kabarcıkları ortaya çıkacak sonra kuruyacak ve kabuklanacak.

Genellikle ciddi bir tehlike yaratmamasına rağmen, bir boğaz enfeksiyonu geçiren veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için hayatı tehdit edici de olabilir.

Bazı insanlar antikorları geliştirir ve tekrar başka bir enfeksiyon almazlar. Bununla birlikte, yetişkinlerin% 40’ı tekrarlanan uçuklara sahiptir.

Uçuktan Kurtulma Yolları ve Doğal Yağlar

Çok sayıda çalışma, uçuğu gidermek için esansiyel yağların etkinliğini göstermiştir. Uçucu yağlar, yan etkilere sahip olabilecek antiviral ilaçlara göre avantajlara da sahip olabilmektedir.

Esansiyel yağları oral olarak almamanız gerektiğini unutmayın.

Uçuğun tedavisi için kullanılacağı zaman uçucu yağlar, hindistan cevizi yağı veya tatlı badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırıldıktan sonra deriye topikal olarak uygulanması gereklidir.

1. Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, hızlı bir şekilde iyileşmesi için en ünlü esansiyel yağdır. Çay ağacı yağı anti-viral, anti-inflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptir.

Nasıl kullanılır? : Üç damla çay ağacı yağını bir çay kaşığı taşıyıcı yağda seyreltin ve temiz bir kulak çubuğu ile doğrudan uçuğa uygulayın. Günde 2-4 kez tekrarlanabilse de cildi tahriş ederse uygulamayı durdurun.

2. Zerdeçal Yağı

Zerdeçal güçlü antibakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklere sahip curcumin içerir. Ayrıca, zerdeçal esansiyel yağı, iyileşme sürecini hızlandırabilecek ve enfeksiyonların tekrar etmesini engelleyecek antioksidanlar içerir.

Nasıl kullanılır? : 3 damla zerdeçal yağı ile 1 tatlı kaşığı çiğ bal karıştırın. Bu karışımın az bir miktarını uçuğa uygulayın. Günde bir veya iki kez gerektiği kadar tekrarlanabilir.

3. Zencefil Uçucu Yağı

Zencefil yağı, herpes simpleks virüsünün yayılmasını ve uçuk ile ilişkili semptomların azaltmasını sağlayan gingerol içerir. Zencefil, güçlü terapötik değeri veren bağışıklık sistemini güçlendirici, antienflamatuar, antioksidan ve analjezik özellikleriyle bilinir.

Nasıl kullanılır? : Uçuk tamamen ortaya çıkmadan önce zencefil yağı kullanmaya başlamak en iyisidir. 1 çorba kaşığı hindistancevizi yağı ile 10 damla zencefil yağını karıştırın ve acı hissettiğiniz bölgeye temiz kulak çubuğu ile uygulayın. Cildinizde sıcaklık hissedecek ve ağrı ve iltihapları hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Alzheimer'ın Beklenmedik Nedeni Ağzımızın İçinde Olabilir
Acaba Alzheimer, bir hastalığın ötesinde enfeksiyon olabilir...
En Çok ve En Az Şeker İçeren Meyveler
Meyvelerin beslenmedeki yerleri önemlidir. Meyveler sağlık i...
Pandemiyle Birlikte Dijital Uçurum Büyüyor
Houstan Üniversitesi C.T.Bauer İşletme Bölümü, risk altındak...
Meme Küçültme Hakkında Sık Sorulan Sorular
Meme küçültme ameliyatı veya göğüs küçültme operasyonu ülkem...
Kansızlık Nasıl Belli Olur? Kansızlığa Ne İyi Gelir?
Uzmanlar son yıllarda kansızlık sorunuyla karşı karşıya kala...
Büyük Arterlerin Transpozisyonun Epidemiyolojisi
Büyük arterlerin transpozisyonun epidemiyolojisi konusunda ç...
Akciğer Kanserinde Küçük RNA ve Kemoterapi Kombinasyonu
Küçük RNA terapileri, LC’nin büyümesini büyük ölçüde etkiler...
Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer?
Dört mevsim yaşanabilen kulak tıkanıklığının yaz aylarında ö...
Beyin Sağlığını ve Hafızayı Güçlendiren Vitaminler
Beyin vücuttaki en önemli organdır. Düşünmek ve konuşmaktan ...
Sarımsak Yutmanın Yararlarının Yanı Sıra Zararları
Sarımsak Yutmanın halk arasında her zaman faydalı olduğu bel...
Bol Su İçmenin Faydaları
Vücudumuzun %50- 80’ i sudan oluşur. Su, başlıca y...
Göz Seyirmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz seyirmesi hayatın herhangi bir döneminde karşılaşabilece...
Neurofeedback (Nöro) Terapinin Kullanım Alanları ve Sağlık Açısından Faydaları
Neurofeecback(Nörofeedback) insanların beyin aktivitelerinin...
Kolera Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Vibrio adı verilen bakterinin insan vücudunda yayılması ile ...
Kış Depresyonu Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yolları
Depresyonun en sık rastlandığı aylar kış aylarıdır. Yaz ayla...