Yağ Tüketimi ve Sağlık

Sponsorlu Bağlantılar

Uzmanlar da dahil olmak üzere birçok kişi çok fazla yağlı yemenin insan sağlığına  zararlı olduğuna inanıyor. Ekmek kızartmasına sürülerek yenilen yağlarda ise durum dahada vahim. Yağı tek başına yada ekmekle tüketmenin yemekteki yağlara oranla 20 kat daha zararlı olduğu bilinmektedir.

Yağ kaynaklarının çeşitli vardır. Yağlar doğrudan süt ürünleri, et, balık, yumurta, fındık, ve bazı sebzelerde bulunabildiği gibi fındık, zeytin ve çeşitli tohumlarda da bulunabilmektedir. Yağlar üç şekilde incelenir ve bulunur. Bunlar;

Yağ Çeşitleri

1- Doymuş Yağ
2- Tekli doymamış
3- Çoklu doymamış

Bunlar arasında dikkat edilmesi gereken ise trans ve katı yağlardır. Bitkisel yağların hidrojene edilerek elde edilen ve oda sıcaklığında kalma eğilimin olan trans yağlar insan vücudunun eritmekte zorlandığı ve birçok organa zarar veren en kötü yağlardır.

Geleneksel olarak çoğu diyetisyen doktor ve sağlık kuruluşları, bir kişinin günlük kalorinin yüzde 30 oranından fazlasının yağdan gelmesini tavsiye eder. Daha da önemlisi, bir günlük kalori alımının sadece küçük miktarlarda doymuş yağ kadar yapılmalıdır. Hidrojen eklenmiş trans yağlar kesinlikli yararlı değildir. Çünkü, insan bünyesinin kabul edemediği en kötü gelen yağlar bunlardır.

yag-tuketmek-ve-saglik

Yağ Tüketiminin Sağlığa Zararları

Birçok uzman şunu belirtiyor; “Bir kişi çok fazla trans yağ tüketiyorsa hastalıklar o kişinin kapısını her an çalabilir” cümlesini sık sık duyuyoruz. Obeziteyle birlikte gelen hastalıklar özellikle gelişmekte olan ülkelerde çok daha fazla görülmektedir. Bunların başında ise ergenlik çağında olan gençler ve çocuklardır. Obezite tüm dünyada giderek endişe haline gelen bir durum oldu. Yağ tüketmenin ömür kısalttığını belirten uzmanlar, diyabet hastalığı riskininde arttığını belirtiyor. Birçok kanser türünüde tetiklediğine inanılmaktadır.

Çok fazla doymuş yağ tüketmek sadece kilo alımına neden olmaz. Aynı zamanda arterler üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Sırayla arterlerde plak birikimini oluşturur. Doymuş yağ tüketimi artarsa kötü kolestrol ortaya çıkabilir. Bu durumda inme gibi olumsuz sonuçlara neden olabilir. İnceltilmiş arterlerde bir baypas ameliyatı gerektiren bloke vana gibi kalp hastalığı sorunları çeşitli ve kan pıhtılaşmasına yol açabilmektedir. Trans yağ tüketiminde kanser riski doğal yağlara oranla çok daha yüksektir. Yüksek kan basıncınında nedeni olabildiği gibi göğüs kanserlerinde bulguların trans yağların tetikleyici olduğuna vurgu yapılıyor.

Tabiki fazla yağ tüketiminin zararlı olması hiç yağ yemeyin anlamına gelmiyor. Bazı vitaminler yağda çözünebilir ve hiçbir yağsız diyet insana kilo verdirmez. Ancak, şunu kesinlikle unutmamak gerekiyor. Yağ tüketirken tekli doymamış ve çoklu doymamış olanlar yemeye çalışmalısınız. Doktorunuza, beslenme uzmanına ya da sağlıklı beslenme diyetisyenlerine danışarak kendinize mümkün olduğunca yağ içermeyen bir beslenme programı istemelisiniz.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Ayak Ağrıları Neden Olur? Nasıl Geçer?
Vücudumuzun en önemli parçası olan ayakların iyi şekilde kor...
Kireçlenme Nasıl Geçer? Tedavisi Var mı?
Kireçlenme Türk toplumunda hızla artan bir hastalık haline g...
Uçuktan Kurtulma Yolları ve Doğal Yağlar
Uçuk, ağrılı ve görüntü olarak da oldukça can sıkıcı olabilm...
Taksim İkyardım Hastanesi Kapanıyor mu?
Bir hastane daha kapanıyor. Taksim İlkyardım Eğitim ve Araşt...
Dünyadaki En Büyük Salgınlar
Yaşadığımız yüzyıl itibari ile ulaşım oldukça kolay bir hal ...
Çocuklarda Kış Hastalıklarından Korunma Yolları
Kış aylarında artış gösteren hastalıklar en çok çocukları et...
Bademin Faydaları Nelerdir?
Bademin faydalarını merak edenler için sağlık açısından oldu...
MYOM Nedir? Nasıl Ortaya Çıkar?
Myom, bir tür rahimde oluşan iyi huylu tümördür. Halk arasın...
Göz Seyirmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz seyirmesi hayatın herhangi bir döneminde karşılaşabilece...
Gebelik Döneminde Enfeksiyonlar
Gebelikte bebeğinizin ve kendi sağlığınızı korumak için enfe...
Prolaktinoma Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Prolaktinoma, hipofiz bezinin kanserli olmayan bir tümörüdür...
Karın Ağrısı Neden Olur? Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?
Karın ağrısı dayanılması en zor sağlık problemlerinden birid...
Biyometrik Tanımlama ve Özellikleri Nelerdir?
Biyometrik tanımlama, bir kişinin fiziksel ve davranışsal öz...
Çocuklarda Boğaz Ağrılarının Nedenleri
“Çocuklar 2 ila 8 yaş arası dönemde erişkinlere göre daha sı...
Kızamık Laboratuvar Testleri Nasıl Yapılır?
Klinik olarak şüpheli kızamık vakalarının laboratuvar testi ...