Dukan Diyeti Nasıl Yapılır? Öneriler
Dukan diyeti son zamanların en çok uygulanan ve en popüler diyetleri sıralamasında ilk sıralarda yer almaktadır. kanalbilgi.net okurları için dukan diyetinin tüm ayrıntılarını ve dukan diyetini uygularken nelere dikkat etmek gerektiğini sizlere ayrıntılı olarak anlatmaya çalıştık. Uzman diyetisyenler aldığımız bilgiler doğrultusunda dukan diyetiyle ilgili tüm ayrıntılara değindik.
Dukan diyeti yaparken özellikle yaş ve sağlık kriterlerine dikkat etmeyi ihmal etmeyin. Bunun yanı sıra dukan diyetinin herkeste aynı oranda kilo verdirmeyeceğini bilerek başlamalı ve bu doğrultuda diyeti benimsemelisiniz. Dukan diyetiyle ilgili diğer ayrıntılar…
Çeşitli sağlık sorunlarına sahip kişiler
Bu diyeti yapacak olan kişilerin doktor kontrolünden geçmelerini ve tetkiklerini yaptırmalarını öneririm. Özellikle böbrekleri ile ilgili problemi olanlara bu diyet kesinlikle uygun değildir.
Çünkü proteinin metabolizması sonucu üre ve türevleri açığa çıkar. Bunlar vücudumuzdan böbrekler yolu ile atılır. Eğer böbrek fonksiyonlarınızda problem varsa bu üre ve diğer zararlı maddeler kanda birikecek ve sağlığınız açısından risk oluşturacaktır.
Bunun dışında tiroit problemi, insülin direnci ile ilgili problemi olanlar, metabolik hastalıkları olanlar için de bu diyet uygun değildir.
Hamile ya da emziren anneler
Hamile kadınlar ve emziren anneler herhangi bir diyet yapmayınız. Çünkü çok özel bir dönem geçiriyorsunuz ve bu dönemde en önemli şey bebeğinizi en iyi şeklide beslemektir. Yapacağınız şey diyet konusundaki planlarınızı emzirme dönemi sonrasına bırakmaktır.
Atak süresi
Diyetin saf protein tüketilen başlangıç dönemidir. Kişilerin bu dönemde düştükleri yanılgı bu süreyi kafalarına göre, kendilerine uygun olmayan biçimde uzatmalarıdır. Diyete ait testi yapmanız ve size uygun olan önerilen süreyi uygulamanız tavsiye edilir.
Besinlerin miktarı
Karbonhidrat almadığınız sürece sebze ve protein ile ilgili bir kısıtlama yok. Ama yine de toksanız, nasılsa kısıtlama yok diye abartmayınız. Dukan en az açlık hissedilen diyetlerden birisi, bu nedenle zorlanmazsınız.
Bu konudaki diğer bir yanılgı da diyet mantığı nedeni ile sebze ve protein miktarını da kısıtlamak. İşte bu durum kişinin enerjisinde iyice düşmeye neden olacaktır ve doğru bir yaklaşım değildir.
Egzersiz
Dukan diyeti yapılırken önerilen aktivite sadece yürüyüştür. Çünkü koşu vs. gibi aktivitelerde acil enerji ihtiyacı açığa çıkar. Normal koşullarda bu kandaki şekerden, sonra da glikojen depolarından karşılanır. Dukan diyetinde karbonhidrat alımı ile ilgili bir sınırlama olduğu için yürüyüş gibi hafif aktiviteler önerilir. Metabolizmanız durakladığında ise sadece bu yürüyüşün süresini artırabilirsiniz.
Tuz tüketimi
Dukan diyeti protein tüketimi nedeni ile su içme ihtiyacı doğuran bir diyettir. Su abartılı bir miktarda tüketildiğinde ve tuz alımı da kısıtlandığında hayati risk doğar. Su tüketimini 2,5-3 litre civarında tutup, diyetinize de bir miktar tuz eklemeniz önerilir. İçtiğiniz sıvılar da bu su miktarına dâhildir.
Yulaf kepeği
Bu diyetin kişiyi en zorlayan tarafı karbonhidrat yoksunluğunu hissetmektir. Yulaf kepeği bu ihtiyacı azaltmakta çok işe yaramaktadır ve diyetin olmazsa olmazlarındandır.
Dikkat ve konsantrasyon
Fazlaca dikkat ve konsantrasyon gerektiren işlerde çalışan kişilerin bu diyeti yapması uygun değildir. Daha önce belirttiğimiz gibi beyin sadece glikoz kullanır ve bunun eksikliğinde dikkat ve konsantrasyon bozukluğu ya da depresif ruh hali kaçınılmazdır. Dukan diyeti yaparken kendinizi bir parça mutsuz ve gergin hissedebilirsiniz.
Karbonhidrat tüketimi
Her ne kadar Dukan diyeti karbonhidrat alımı yönünden eleştirilse de sebzelerde ve bazı et türlerinde karbonhidrat ve yağ mevcuttur. Yani Dukan diyeti yapıyorsanız karbonhidrat ve yağ tüketiminiz 0 değildir. Sadece alışık olduğunuzdan çok az tüketiyorsunuz.
Diyeti yarım bırakmak
Eğer diyeti atak dönemini yapıp ya da seyir dönemini yapıp yarım bırakıyorsanız kilolarınızı geri almanız olasıdır. Verdiğiniz kiloyu korumak istiyorsanız diyetin tüm dönemlerini doğru bir şekilde uygulamanız gerekmektedir.
Vitamin desteği
Seyir dönemi uzun sürecekse her gün 1 multivitamin almanız önerilir.
Böylece bu diyeti yaparken hangi konulara dikkat edeceğimizi paylaştık. Kuşkusuz bazı kişiler bu diyeti yapamayacaklar.
Okurlarımdan bazılarına bu diyetin uygun olmadığını söylediğimde, kişilerin yüzündeki hayal kırıklığını görür gibi oluyorum. Çünkü gerçekten kilolarla mücadele etmenin ne kadar zor olduğunu biliyorum. Lütfen üzülmeyin ve hayal kırıklığına uğramayın. Çünkü herkesin kendisine uygun, uygulayabileceği doğru bir yöntem mutlaka bulunur. Önemli olan kalıcı ve sağlıklı kilo verebilmektir. Sağlıklı ve formda kalın.
Son zamanların en çok aranan diyeti taş devri diyetini sizle...
Elleri sık sık yıkamak, aşı olmak, yeterince uyumak ve sağlı...
Yağ yakmaya yardımcı besinler sayesinde göbek, basen gibi bö...
Kilo verirken yapılan yanlışlarden ve yenilmemesi gereken yi...
Uyuyarak kilo vermek mümkün mü? sorusunun cevabı evet. Hatta...
Kilo almanın en büyük nedenlerinden biride istem dışı açlık ...
Zayıflama konusunda birbirinden zor diyetleri yapmakta zorla...
Göbek eritme başta erkekler olmak üzere herkesin büyük derdi...
Bacaklarınızın kalın olduğunu düşünüyorsanız, ‘Diyete Başlıy...
Dr. Nihat Güven tarafından hazırlanan bu diyet listesi, hem ...
Ülkemiz başta olmak üzere şişmanlık gelişmiş ve gelişmekte o...
Yazın sıcak ve güzel ayları gelmişken, yaza kilolu girmek ol...
Diyet yaparak kilo vermek isteyenlerin son zamanlarda en göz...
Göbek eritme yöntemlerine geçmeden önce birkaç önemli bilgiy...
Kalori nedir? sorusu kilo vermek isteyen bir çok kişin merak...