Az Az ve Sık Sık Yemenin Mantığı Nedir?
Uzman diyetisyenlerden en çok duyduğumuz az az ama sık sık yemelisiniz önerisinin mantığını tam olarak anlamayan ve bunun doğru olmadığını düşünenler için az az ve sık sık yemenin mantığını sizlere net olarak açıklamak ve bu şekilde zayıflamanın en azından kilo almamanın nasıl mümkün olacağını açıklayacağız.
Diyet yaparak zayıflamak isteyenlerin az az ve sık sık yeme önerileri üzerine kafaları karışmakta ve bunun mantığını tam olarak çözememekte. Genel olarak diyet yapma konusunda tecrübesiz kişilerin yaptığı en büyük hata aç kalarak zayıflamaya çalışmaktır. Oysa bu şekilde metabolizmanın çalışma hızı düşeceği gibi daha fazla açlık hissedecek ve çok daha fazla yemek yeme isteği uyandıracaktır. Sofraya oturduğunuz yedikleriniz henüz doyuma ulaşmanızı sağlamayacak ve daha fazla yiyeceksiniz. Buda fazla yediğiniz yemeklerin yağ olarak depolanmasını sağlayacaktır. Az az ve sık sık yediğinizde ise vücudunuz aç kalmayacak, metabolizma düzgün çalışacak ve yiyecek fazlası olmayacağından yağa dönüşmeyecektir.
Az az ve sık sık yemenin mantığını bir örnekle açıklayalım; 10 tane işçiniz var ve 6 ay içinde büyük bir bina inşaa etmeniz gerekiyor. Siz işçilerinizi 5 ay boyunca boş bırakır 1 ayda işlerin tamamını bitirmek isterseniz inşaatınız yetişmeyeceği gibi sorunlu bir inşaat gerçekleşir. Ya da 200 kiloluk bir yükü 4 sefer taşımak yerine 1 seferde taşımak isterseniz beliniz incinecektir. Bu yüzden az az ve sık sık yemek vücudun yağ depolamasını önleyecek sağlıklı beslenme şeklidir.
Neden Az Az ve Sık Sık Yemek?
Biz diyetisyenlerden sık sık duyarsınız bunu: “Az az ve sık sık beslenin, günde 5-6 öğün yiyin.” Peki, nedir az az ve sık sık beslenme? Ana öğünler olan kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğinin yanı sıra bu öğünlerin arasına yerleştirilmiş hafif ara öğünler ve akşam yemeğinden birkaç saat sonra yenen yine küçük bir gece öğününden oluşan beslenme planıdır. Yani bu beslenme şeklinde her 2-3 saatte bir, az da olsa bir şeyler yenir.
Bu beslenme planının en önemli amacı; kan şekerini dengede tutarak, ani düşüşleri önlemektir. Ani kan şekeri düşüşleri, açlık ataklarına neden olduğu gibi, sağlığınızı ve gün içindeki performansınızı da olumsuz yönde etkileyecektir. Örneğin kahvaltı yaptıktan sonra öğle yemeğine kadar hiçbir şey yemiyorsanız, öğün yaklaştıkça kan şekeriniz düşecek, bu da o öğünde normalde yemeniz gerekenden daha fazla yemenize sebep olacaktır. Bu aşırı yenilen yemekten sonra da hem midenizin aşırı dolu olmasının verdiği rahatsızlık, hem de kan şekerinizdeki ani yükselme, performansınızda düşüşe sebep olacağı gibi, fazla kilo olarak size geri dönecektir.
Aynı şey diğer öğünler için de geçerlidir. Öğle yemeğinden sonra akşam yemeğine kadar bir şey yemezseniz akşam yemeği vaktine doğru açlık hissetmeye başlayacaksınız ve bu da motivasyonunuzu olumsuz etkileyecek, aç oturduğunuz akşam yemeğinde de yine gerektiğinden daha fazla yiyeceksiniz.
Akşam Yemeğinden Sonra Bir Şey Yememek Doğru Değildir
Akşam yemeğinden sonra hiçbir şey yememek de bilinenin aksine kesinlikle yanlış bir davranıştır. Örneğin, saat 7-8 gibi yediğiniz bir akşam yemeği sonrası sabaha kadar aç kalmak, kan şekerinizde aşırı düşüşlere neden olur. Bu da güne mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı, yorgunluk gibi birçok sorunla başlamanıza neden olabilir. Üstüne üstlük bir de kahvaltı yapmadan evden çıkarsanız yaşayacağınız sorunları ve gün içindeki açlık atakları riskini daha da artırmanız kaçınılmazdır.
Az ve Sık Yemeniz Metabolizmanızı Hızlı Tutar
Bu beslenme şeklinin bir diğer amacı da metabolizmanın yavaşlamasına engel olmaktır. Dizüstü bilgisayarınızı veya cep telefonunuzu düşünün. Şarjı bitmek üzereyken enerji kullanımlarını azaltırlar değil mi? Işıklarını kısarlar, performanslarını düşürürler. İşte metabolizmamız da aynen böyledir; biz ona enerji vermezsek elindeki enerjiyle kendini idare etmek için otomatik olarak çalışma düzeyini düşürür ve yavaşlar. Yani normal performansta çalışması için metabolizmamıza yeterli enerjiyi vermemiz gerekiyor.
Bunların yanı sıra, az ve sık beslenme şeklinde, aç kalmaya izin verilmediğinden dolayı mide ve bağırsaklarda her zaman sindirilmesi için bir miktar yiyecek olur ve bunlar sindirilirken vücut bir yandan da enerji harcar. Bu da sizin hiç çaba harcamadan yaptığınız bir egzersiz gibi düşünülebilir; dolayısıyla kilo kontrolüne bir miktar yardımcı olur.
Sonuç olarak; ana öğünleri kesinlikle atlamayıp bu öğünlerin arasına da 1 porsiyon meyve veya 1 bardak süt veya 1 kâse yoğurt veya birkaç kepekli gıda gibi kan şekerini dengede tutacak küçük ara öğünler eklemek, izlenecek en doğru beslenme planıdır.
Hamilelik, vücudu en çok zorlayan dönemlerden biridir. BU dö...
Karnitin ve Kreatin yağ yakma konusunda sıklıkla duyduğumuz ...
Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet rahatsı...
Kimi ziyaretçilerimiz kilo vermekten ziyade yağ yakmak isted...
Sağlıklı zayıflama önerileri üzerine hazırladığımız makalemi...
Canan Karatay Diyeti, alıştığımız diyet kuralların dışına çı...
Yiyeceklerin vücudumuzdaki termik etkisi oldukça önemlidir. ...
Bilimsel olarak ispatlanmış ve zayıflama konusunda kesin yar...
Yağ yakmaya yardımcı besinler sayesinde göbek, basen gibi bö...
Düşük karbonhidratlı yiyecekler tüketerek kilo verebilirsini...
Göbek eritme başta erkekler olmak üzere herkesin büyük derdi...
Kilo almanın en büyük nedenlerinden biride istem dışı açlık ...
Dukan diyeti son zamanların en çok uygulanan ve en popüler d...
Düşük karbonhidrat diyetinin diğer diyetlerden farklı bir ta...
Kilo verirken yapılan yanlışlarden ve yenilmemesi gereken yi...