Hamilelere Beslenme Önerileri

Sponsorlu Bağlantılar

Hamilelik, vücudu en çok zorlayan dönemlerden biridir. BU dönemde, bir bebeğe hayat vermeye hazırlanan vücudun dengesi ve ihtiyaçları değişir. Bu ihtiyaçları karşılamak hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını korumak açısından önemlidir.

Hiç kuşkusuz, her anne ve baba adayı sağlıklı bir bebek sahibi olmayı ister. Bazı vitamin ve minerallere vücudun ihtiyacının arttığı bir dönem olan hamilelikte, anne adayının beslenme çantasında neler olmalı? İşte sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek için anne adaylarının beslenme programının olmazsa olmazları…

Neolife Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gonca Saraç, “Annenin beslenmesi, döllenmeden başlayarak gebelik boyunca, bebeğin gelişimi ve sağlığı üzerine etki ediyor. Bu nedenle, annelerin dengeli beslenmeye ve bazı özel takviyeleri almaya özen göstermeleri gerekiyor. Bu takviyelerin başında; folik asit, demir ve kalsiyum geliyor.” diyor.

Folik asit desteği, hamilelik planlı ise öncesinde, planlı değilse öğrenildiği anda alınmaya başlanıyor. Kan yapımı için gerekli olan ve özellikle sinir sisteminin oluşumunda rol oynayan folik asit, bebeğin ilk üç ayındaki organ gelişimini destekliyor. Folik asit, hamilelikten önce 400 mikrogram, hamilelik döneminde günlük 600 mikrogram dozunda alınması gerekiyor.

Folik asit; koyu yeşil yapraklı sebzelerde, ıspanak, tam tahıllı ürünler (ekmek, kahvaltılık gevrek ve makarna), turunçgiller, kuşkonmaz, kuru yemişler, bezelye, kuru fasulye, börülce, nohut ve mercimekte bulunuyor.

Demir, annenin kan yapımı için olduğu kadar, bebeğe transfer edilecek demirin karşılanması için de alınması gereken desteklerin başında geliyor. Günlük demir ihtiyacı 27mg olan hamileliğin ilk aylarında hafif demir takviyesi (30mg/gün), daha sonra ise kan sayım değerlerine bakılarak 60-120mg/gün demir kullanılabiliyor.

Demir; kırmızı et, hindi, kuru kayısı, tam buğday ekmeği, yumurta, soya, kuru fasulye, bezelye, mercimek, nohut, bakla, domates, patates, üzüm, kuru yemişler ve ıspanak gibi besinlerde bulunuyor.

Demirin emilmesi için vücudun C vitamini ihtiyacının da karşılanması gerekiyor. C vitamini; narenciye, kivi, çilek, yeşilbiber ve brokoliden alınabiliyor.

Yeterli kalsiyum alımı da anne adayının beslenmesinde büyük önem taşıyor. Diyetle yeterli kalsiyum alınmaması halinde, bebeğin ihtiyacı olan kalsiyum anne iskeletinden çözülerek sağlanıyor. Günlük kalsiyum ihtiyacı 1200 mg olan hamilelik döneminde kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, soya fasulyesi, balık, tam tahıllı kahvaltılık gevrekler, şalgam ve badem anne adayının beslenmesinde vazgeçilmezler arasında yer alıyor.

Saraç; hamilelikte folik asit, kalsiyum, iyot, demir, magnezyum, fosfor ve çinkoya olan ihtiyacın arttığına dikkat çekiyor. Bu dönemde vücudun bazı vitamin ve minerallere olan ihtiyacı artmasa da, eksik beslenme nedeniyle günlük gereksinimin altında kalması da sorun olabiliyor. Örneğin vejetaryen olan kişilerde; demir, magnezyum eksikliğinin yanı sıra D vitamini ve B12 vitamini eksikliği de görülüyor. D vitamini eksikliği anne adayında gebelik zehirlenmesi (toksemi) ve kemik erimesi gibi problemlerin yanı sıra bebekte; düşük doğum kilosu, kalsiyum düşüklüğüne bağlı havale nöbetleri, kalp yetmezliği ve kemik hastalıklarının görülmesine neden olabiliyor.

Bu nedenle hamilelik için standart bazı takviyelerden söz etmek mümkün olsa da kişiye özel ihtiyaçların göz önüne alınması oldukça önemli. Çoğul gebelik, genç annelik, sık doğum, önceden mevcut olan hastalıklar, yetersiz beslenme, düşük kilo gibi nedenler hamilelik döneminde özel bir beslenme programı uygulamayı gerektiriyor. Ancak ihtiyaç duyulan tüm vitamin ve mineral takviyelerinin kontrolsüz kullanılmaması gerektiğini de belirtmekte fayda var.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Kreatin Nedir? Yağ Yakmamıza Faydası Nedir?
Karnitin ve Kreatin yağ yakma konusunda sıklıkla duyduğumuz ...
Ahmet Maranki Yaz Diyet Listesi
Kendi Televizyon programında da birçok başarılı diyeti önere...
Göbek Eritme Yöntemleri
Göbek eritme yöntemlerine geçmeden önce birkaç önemli bilgiy...
Bağışıklık Sistemini Baskılayan ya da Zayıflatan Faktörler
Elleri sık sık yıkamak, aşı olmak, yeterince uyumak ve sağlı...
Düşük Karbonhidrat Diyeti Yararlı mı?
Diyet yaparak kilo vermek isteyenlerin son zamanlarda en göz...
Sağlıklı Zayıflama Önerileri
Sağlıklı zayıflama önerileri üzerine hazırladığımız makalemi...
Sağlıklı ve Etkili Taş Devri Diyeti
Son zamanların en çok aranan diyeti taş devri diyetini sizle...
Yağ Yakıcılar Hakkındaki Gerçekler
Vücutta biriken fazla yağlarınızdan kurtulmak istemekte hakl...
Bacak İnceltmenin Etkili Yolları
Bacaklarınızın kalın olduğunu düşünüyorsanız, ‘Diyete Başlıy...
Yağ Yakmaya Yardımcı Besinler
Yağ yakmaya yardımcı besinler sayesinde göbek, basen gibi bö...
Dukan Diyeti Nasıl Yapılır? Öneriler
Dukan diyeti son zamanların en çok uygulanan ve en popüler d...
Dr Gürkan Kubilay’ın Diyeti İle 2 Ayda 10 Kilo Verin!
2 ayda 10 kilo vermek artık hayal değil. Sizde Doktor Gürkan...
Zayıflatan Yiyecekler
Zayıflama konusunda birbirinden zor diyetleri yapmakta zorla...
Dr Gürkan Kubilay Kimdir Diyetleri
Gürkan Kubilay diyeti günümüzde özellikle fazla kilo problem...
Az Az ve Sık Sık Yemenin Mantığı Nedir?
Uzman diyetisyenlerden en çok duyduğumuz az az ama sık sık y...