Kamu Sektörü ve Özel Sektör Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar

Kamu sektörü ve özel sektör arasında belli başlı farklar bulunmaktadır. Bir ekonomi için özel sektörün en az kamu sektörü kadar önemi bulunmaktadır. Ekonomi içerisinde iş sanayisinin iki ana türü olan özel sektör ve kamu sektörü birçok düzeyde benzer hizmetleri ortaya koymaktadır. Kamu sektörü devlete ait iken özel sektör özel işletme ve şahıslara ait olarak faaliyet göstermektedir.

Kamu Sektörü ve Özel Sektörü Arasındaki Fark

Kamu sektörü ile özel sektör arasında farkı anlamak için sorum kişinin kim olduğuna bakılarak anlaşılabilir. Kamu sektöründe çalışanlar için en üst yönetini Hükümet olurken, Özel sektörde çalışan için üst yönetim şirket ya da bir şahıs olabilmektedir.

Kamu sektöründe bulunan şirketler ağırlıklı olarak hizmet için çalışır. Kar amacından çok devlete ve halka hizmet vermek için çalışan kamu sektörü şirketleri kar amaçlamasada hizmetinin bedelini alarak devlete mümkün olan en az düzeyde yük olmakla görevlidir. Özel şirketler ise öncelikle karla ilgilenir ve kar için hizmet sağlar.

kamu-sektoru-ve-ozel-sektor-arasindaki-farklar-nelerdir

Kamu Sektörleri ve Özel Sektörler

Restourant, benzin istasyonu, perakende mağazalar gibi özel sektör şirketleri bulunabilmektedir. Devlet ise taşımacılıktan, bankacılığa kadar birçok sektör hizmet verebilmektedir. Hem kamu sektörü hemde özel sektörün içerisinde bulunduğu birçok alan vardır. Örneğin; devlet okulları hizmet verme amacında kamu kuruluşu olurken, vakıf üniversiteleri ve özel okullar ise yine hizmet vermeye çalışan özel kuruluşlardır. Kamu kuruluşu aldıkları yetkiler doğrultusunda vergiler sayesinde hizmetini vermeye devam ederken, özel okul ve Vakıf Üniversiteleri ise öğrencilerden aldıkları ücretler ile faaliyetlerini sürdürmekte ve kar ederek hizmet vermektedir.

Kamu ve Özel Sektör arasındaki bir diğer farkta çalışanlardır. Özel sektörde çalışmak biraz daha zor olarak görülür. Bunun nedeni ise özel sektörde sizden çok daha fazla performans beklentisi olmaktadır. Gerekli performansı sergilemediğiniz durumda ise işinize son verilebilmektedir. Kadrolu olarak kamu sektöründe çalıştığınızda ise çalışma saatleriniz, alacağınız maaş vb. belirlidir ve devlet koruması altındadır. Yapacağınız işin yükü özel sektöre göre daha azdır. Üstleriniz sizden gerektiğinden fazla performansı isteyemez. İstese bile yapamadığınızda sizi işten atma gibi yetkisi yoktur. Özel sektörde kar getirmediğiniz yani şirkete faydalı olmadığınızda işten atılma olasılığınız yüksektir. Kamu sektöründe çalıştığınızda ise sadece verilen görevi yerine getirmeniz yeterlidir.

Özelleştirme Nedir?

Kamu sektörü genellikle özel sektörün yetişemediği ya da başarılı olmadığı noktalarda yer alır. Devlet bir kamu kuruluşunun yeterli düzeyde çalışma sağlamadığını ve devlete ekonomik olarak aşırı yük getirdiğini düşürse ya da çalışanların gerekli hizmeti vermediğini düşünmesi durumunda özelleştirmeye gidebilmektedir. Günümüzde özelleştirilen birçok kurum daha iyi hizmet vermektedir.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Bayramdan Önce Emekli Maaşları Verilecek mi?
Kurban bayramı yaklaşıyor. 15 ekim 2013 tarihinde başlayacak...
Enpara Nedir? Enpara Bilgileri
En para son dönemde oldukça fazla talep gören masrafsız bank...
Dış Ticaret Nedir?
Dış ya da uluslararası ticaret biri hakkında konuşurken tica...
İş Etiği Önemi Nedir?
İş etiği, işin sürekliliği ve adil şekilde süre gelmesi için...
Nüfusun Ekonomik Büyüme Bakımından Önemi
Son Birleşmiş Milletler tahminlerine göre, 17 Şubat 2024 Cum...
Faiz Haram mı?
Faiz Haram mı? Genellikle parasına faiz karıştırmak istem...
Arz ve Talep Nedir? Arasındaki Farklar
Arz ve talep temel ekonomik kavramlar olmasının yanı sıra se...
Gelir Testi G0, G1, G2, ve G3 Nedir? Genel Sağlık Sigortası
Genel Sağlık Sigortasıyla ilgili tüm bilinmeyenleri ele alac...
Telefon Satışları Fiyatların Yükselecek Beklentisiyle Arttı
Akıllı cep telefonu fiyatlarının her geçen gün artmasının ya...
PTT Matik Nerede Var?
Postanelerde bulunan PTT Matikler sayesinde bankaların banka...
Hisse Mi Kripto Para Mı?
Yatırım dünyasında, kararsız kalınan konular içinde ‘hisse s...
Yasadaki Boşluk, Hisseli Arsadan Pay Alan 12 Aileyi Mağdur Etti!
Gaziantep'te hisseli bir arsadan pay satın alan 12 aile, yas...
Fiat Uno Alınır mı?
Fiat Uno Türklerin bir dönem en çok kullandığı araçlardan bi...
Pttmatik Nerede?
PTTMatikleri nerede olduğu konusu postahanelerden hesap açtı...
Kredi Dosya Masrafları Nasıl Geri Alınır?
Kredi çekerken alınan dosya masraflarına uzun bir süredir ta...