Termik Santraller ve Nükleer Santraller Nedir? Arasındaki Farklar
İnsanoğlunun, elektriği bulmasından bu yana sürekli bir elektrik ihtiyacı oluşmuştur. Önce aydınlanma aracı olarak kullanılan elektrik, günümüz teknolojisinin insanlara sağladığı imkânlar sonucunda yüzlerce alanda elektriği kullanılmasına ve fazla tüketmesine sebep olmuştur. Ülkemizde ve dünyada elektrik üretmenin farklı yolları vardır. Biz bu günkü konumuzda elektrik üretme yollarından olan termik santraller ve nükleer santralleri ele alacağız.
Termik Santraller Nedir?
Termik santraller maddenin bulunduğu üç haller olan katı, sıvı ve gaz halindeki yakıtlarda bulunan kimyasal enerjiyi ısı enerjisine, ısı enerjisini hareket enerjisine ve hareket enerjisini de elektrik enerjisine dönüştürebilen tesislerdir. Yani termik santrallerde olmazsa olmaz üç temel eleman olmalıdır. Bunlar; kazan, Buhar türbini ve jeneratördür. Çünkü getirilen madde önce kazanlarda parçalanarak ufalanmaktadır. Daha sonra buhar türbinlerinde yüksek basın altında ısıtılmakta ve ısıtıldıktan sonra alçak basınç bölümlerinde genişler. Birbirini takip eden bu aşamalardan sonra kimyasal enerji elektrik enerjisine dönüşmektedir.
Termik Santraller Hakkında Bilgiler
Termik santralleri, genellikle kömür mazot ve gaz gibi yakıtlar çalışmaktadır. Genellikle kömür tercih edilmektedir, çünkü maliyeti ucuzdur. Bir termik santralin kurulacağı yeri belirlemek çok yönlü etkenlere bağlıdır. Bu etkenler enerji kaynağına yakınlığı, ulaşıma elverişliği, çevre koşulları gibi etkenlerdir. Termik santrallerde linyitle çalışanlar diğerlerine göre daha önemli, güçlü ve kaliteli enerji üretmesi ve ülkemizin elektrik üretimi içinde linyitle çalışan santrallerin payı büyük ve sayısı fazladır.
Termik Santraller ve Nükleer Santraller Arasındaki Farklar Nelerdir?
Termik santrallerine alternatif olarak nükleer santraller kurulmuştur. Aynı işi yapmasına rağmen maliyet ve çevreye verdiği zararlar bakımından termik santrallerden farklılık gösterir. Nükleer santraller elektrik enerjisini radyoaktif maddeler kullanarak üretmektedir. Radyoaktif madde; atom çekirdeğinin parçalanmasıyla ortaya çıkan alfa, beta ve gama ışınlarını meydana getiren elementlerdir. Uranyum, sezyum, iridyum kobalt-60 gibi elementler radyoaktif maddelere örnek verilebilir. İşte nükleer santraller birden fazla sayıda nükleer reaktörün çalışması ve yakıt olarak radyoaktif maddelerin kullanılmasıyla elektrik enerjisinin elde edildiği çok büyük tesislerdir.
Nükleer Santraller Nedir?
Çalışma prensibi olarak reaktörün içinde elde edilen ısıl enerji suya aktarılır ve su aldığı bu enerjiyle faz değiştirir ve kızgın buhar haline geçer. Sonra elde edilen bu buhar türübinine ve türbinde bulunan mili hareket ettirerek bu mekanik dönme sonucunda alternatörlerde elektrik enerjisi elde edilir. Jeneratörlerde depolanan elektrik iletim hatları sayesinde kullanılacağı yerlere iletilir. Radyoaktif maddelerin kullanılması sebebiyle üst düzey önlem ve sıkı güvenlik önlemlerinin alınması gereken bir tesistir. Nükleer santraller ile diğer santrallere oranla ölüm olaylarını azaltmak ve çevreye verilen zararı en az düzeye indirmek amaçlanmıştır. Günümüzde çoğu ülke elektrik ihtiyacının tamamını veya bir kısmını sahip olduğu nükleer santrallerden karşılamaktadır. Dünyada dört yüz civarında nükleer santral vardır. Ülkemizde de nükleer santral kurulması planlanmaktadır.
İsme göre imza örneklerini daha önce birçok kez işlemiştik. ...
Babalar günü yaklaşıyor. Babalar gününde babanıza hediye alm...
Aye Aye hayvanı belkide ilk kez duyduğunuz bir hayvan türüdü...
Stres günümüzde artan en önemli ve en sık rastlanan sağlık s...
Dünyaca ünlü Doktor Mehmet Öz Amerika'da yapmış olduğu progr...
Birbirinden güzel mimarileri ortaya koyan Mimar Sinan en çok...
İmza atma teknikleri doğru şekilde uygulanarak güzel ve başa...
2013 Kurban Bayramı Tarihi 2013 yılında Kurban Bayramı ta...
Her muhtarın yerine getirmesi gereken belli başlı görevler b...
Atlantik okyanusunun yaklaşık olarak 500.000 mil gibi büyük ...
Bir yılı daha geride bırakmak için gün sayıyoruz. Yeni bir y...
İzmir ilinin batısında yer alan deniz seviyesinden 5 metre y...
Barok Müzik ve Barok müzik dönemini bilmeseniz bile mutlaka ...
Saç spreyi, kuru saç şampuanı gibi kendi saç ürününüzü yapma...
Mitoz bölünme ve Mitoz bölünme evreleri hakkında kısa bir bi...