Kaçak Avlanmanın Doğaya Zararları Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar

Avlanmanın her türlüsü kötüdür. İster istemez bir canlıya zarar vermenin üzüntüsünü yaşamanın yanı sıra doğaya verdiği zararları da düşünmekte fayda var. Kimileri avlanmak spor olarak görülsede eski tarihlerde imkansızlıklar doğrultusunda insanların karınlarını doyurmak için avlanmaları dışında bu geleneği günümüze taşımanın pekte bir anlamı yoktur. Canlılara zarar vermenin yanı sıra doğaya verdiğimiz zararları duyduğunuzda sizlerde şaşıracak ve çevrenizde avlanan kişileri engellemek isteyecektirsiniz. Kaçak avlanma, ülkelerin bu konuda belirlediği kanunların ihlal edilmesiyle yasa dışı olarak vahşi yaşamın tehdit edilmesidir. Kaçak avlanma olarak tanımlanan eylemler bir hayvanı avlanma mevsimi dışında, yasaklı bir ışıklandırma veya silahla ruhsatsız olarak öldürülmesidir. Korunan bir türün öldürülmesi, bir hayvanın bölge sınırını aşması veya izinsiz bir yere girdiği için öldürülmesi de kaçak avlanma olarak kabul edilir.

Kısacası kaçak avlanma, vahşi yaşamın yasa dışı öldürülmesidir ve bunun en yaygın nedenlerinden biri, fildişi ve kürk gibi nadir bulunan hayvansal ürünlere duyulan istektir. Bu durum, mutlaka tehdit altındaki veya nesli tükenmekte olan hayvanların öldürülmesini içermekle kalmaz. Çünkü herhangi bir hayvan yasadışı bir şekilde de öldürülmesi de kaçak avlanmaya girer. Kaçak avlanan insanlar bunu yiyecek, zevk ve ödüller dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle yaparlar. Çin gibi bazı ülkelerde ise bu kaçak avlanmanın nedeni kürk ve fildişi gibi çok kıymetli olan hayvansal ürünlere gelen taleplerdir. Diğer yerlerde ise, yoksulluktan veya avlanma yönetmeliklerine uyulmamasındandır.

Örneğin, Caretta Caretta kaplumbağalarının yuvalarından yumurta almakta kaçak avlanmaya girer. Florida Balık ve Yaban Hayatı Koruma Komisyonu’na göre, deniz kaplumbağaları Florida sahillerine Nisan ayında varırlar ve burada Eylül ayına kadar yumurtalarını bırakmaya devam ederler. Ancak bu yumurtaları çalarken yakalanan ve hüküm giyen herkes, beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilirken, yumurta başına 100 $ veya daha yüksek para cezası ödemeleri gerekebilir.

Kaçak Avlanmanın Etkileri

Kaçak avlanmanın en tehlikeli ve kalıcı etkilerinden biri, yerli hayvan popülasyonlarının yok edilmesidir. Afrika fili gibi belirli bir hayvan, kaçak avcılar tarafından hedef alındığında, hayvanın popülasyonunun iyileşmesi on yıllar alabilir ve bu da hayvanın ait olduğu ekosistemi etkiler. Örneğin kaplanlar gibi yırtıcı hayvanlarda bir azalma, av popülasyonlarının kontrolden çıkmasına neden olabilirken, meyve yiyen memelilerde bir azalma, bir ekosistemin faunasını değiştirerek tohumların dağılmasını etkileyebilir.
Kaçak Avlanma Nedir? Etkileri Nelerdir?Fildişi talebinin, 2000’li yılların başından beri kaçak avlanmanın arttığı Sahra altı Afrika’da olumsuz etkileri olmuştur. Örneğin, 2011 ve 2015 yılları arasında bazı yerlerde kaçak avcılar fillerin yüzde 90’ını öldürmüşlerdir. 2018 yılında, yakın zamanda sıkı bir kaçak avlanma karşıtı politikayı sonlandıran Botsvana’daki bir sığınağın yakınında yaklaşık 90 fil ölü bulunmuştur. 1900’lü yılların başında ise Afrika’da yaşayan birkaç milyon fil varmış, ancak bugün 400.000’den az olduğuna inanılmaktadır.

Afrika’nın aslan popülasyonları da kaçak avlanmadan etkilenmiştir. 1993 yılından bu yana, sayısı yüzde 42 oranında azalmış ve türler artık nesli tükenmeye açık hale gelmiştir. Bu düşünüldüğünde çoğu, insan topraklarının genişlemesi ve avlara erişimi azaltan habitat kaybının bir sonucudur, ancak aynı zamanda kaçak avlanma ve ticari avcılıkta bunda etkilidir. Kolonizasyondan önce aslan popülasyonunun yaklaşık 1 milyon olduğu tahmin edilmektedir. Ancak 1975 yılında Afrika’da sadece 200.000 aslan yaşamaktaydı ve bilim adamaları tarafından 2017 yılı itibariyle, yalnızca yaklaşık 20.000’in kaldığı tahmin edilmektedir.

Kaçak avlanma sadece vahşi yaşamı etkilemekle kalmaz, park korucuları ve koruma görevlileri de bu şiddetin kurbanları arasındadır. 2009’dan 2018 yılına kadar 871 korucu, kaçak avlanmayla ilgili faaliyetler nedeniyle öldürülmüştür.
Kaçak avcılıkla ilgili yanlış anlamalardan biri, nesli tükenmekte olan hayvanları içermesi gerektiğidir, ancak aslında olay sadece bu değildir. Örneğin Kuzey Amerika’da kaçak avlanma, ıstakoz kadar yaygın olan hayvanları kapsayabilir. Florida Keys’de mini ıstakoz mevsimi olarak adlandırılan festival her yaz yapılmaktadır. Ticari ıstakoz mevsiminden önce gelen bu süre zarfında, genellikle herkes avlanmaya gider ve dikenli bir ıstakozu saklanan yerinden yakalar. Ancak Florida Balık ve Yaban Hayatı Koruma Komisyonu’ndan memurlar çoğu bu avlanmanın incelemek için görev başında olurlar.

Bir memur teftiş yaptığında standart bir ölçüm cihazı kullanır. Istakozları bir masanın üzerine yan yana koyarak, her birini yasal olarak öngörülen şekilde ölçer ve büyüklüğünü kontrol etmek için cihazı ıstakoz kabuğuna yerleştirir. Bu durum, mini ıstakoz mevsimi sırasında alınabilecek her ıstakozun boyutuna en az 3 inç koyar. 3 inçten büyük bir ıstakoz yemenin cezası ciddidir: İlk mahkûmiyet üzerine, 60 günden fazla olmayan bir süre için hapis, 100 dolardan az veya 500 dolardan fazla olmayan para cezası ya da hem hapis hem de para cezası uygulanır.

Ayrıca birçok ülkenin yaban hayatı yönetim kurumunun, halkın kaçak avlanmayı bildirmek için arayabileceği yardım hatları vardır. Kaçak avlanan kişinin yakalanması için sadece üniformalı bir polisler görev almazlar bunun için sivil polislerde görevlendirilir. Bu şekilde kaçak avlanmanın önüne geçmek daha olası bir durumdur.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Kovalent Bağlar Nedir?
İyonlaşma enerjisi çok yüksek olan elementler elektron trans...
Elleri Gençleştirme Yolları
Genç kalmak herkesin hayalidir. Özellikle bayanlar için elle...
Ender Saraç İle 2 Günde 1 Beden Zayıflayabilirsiniz
Özellikle acil durumlarda, yani bikininize veya küçük gelen ...
Yılbaşı Fotoğrafları - Yeni Yıl Resimleri 2019
2018 yılını bitirip 2019 yılına girmemize günler kala yılbaş...
Askerlik Kısalacak mı? 12 Ay
Son günlerde askerliğin kısalmasıyla ilgili haberler arttı. ...
'Hamilelik Öncesi Detoks' ile Anne Olmaya Hazırlanın
Tüm dünyayı saran koronavirüs salgını nedeniyle evlerde kald...
Gıda Sınıfı Mumlar, Çeşitleri ve Kullanımı
Marketlerin tedarik zincirlerinde gıdaların muhafaza edilmes...
Sirke ile Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Sirkenin cilt bakımında yararlı olduğunu biliyor muydunuz? E...
Duvardaki Su Sızıntısı - Su Kaçağı Nasıl Bulunur?
Ev, bahçe, iş yeri yada herhangi bir alanda bulunan beton ya...
Doğa Manzara Fotoğrafları 2016
Doğa manzarası pek çoğumuzun sevdiği ve metropol hayatından ...
Kasko ve Trafik Sigortası Birbirinden Farkları
Sigorta  otomobil sahipleri için mali güvenlik ve huzurun sa...
Fillerle İlgili Hiç Duymadığınız Bilgiler
Filler görüntü olarakta oldukça masum ve sevimli duran hayva...
En Kaliteli Boyacı Ustası Nerde?
Her şeyin bir ömrü olduğu gibi duvar boyalarınında bir ömrü ...
Çorap Çizme Modelleri
Bayanlarımızın kıyafet seçiminin ne kadar özenli bir iş oldu...
2. El Araba Fiyatı Nasıl Belirlenmektedir?
Günümüzde ikinci el araç sayısı arttıkça alıcı ve satıcı say...