Deniz Hıyarlarının Ekosistemdeki Rolleri

Sponsorlu Bağlantılar

Balinalar, köpek balıkları, yunuslar gibi hayvanları ve onların yaşam alanlarını korumak önemli olsa da bazen daha az bilinen türler ikinci planda kalmaktadır. Denizhıyarı, deniz türlerinin en gösterişsiz ve genellikle göz ardı edilenlerinden biridir. Denizhıyarları veya diğer adıyla deniz patlıcanları mercan kayalıkları ortamının yanı sıra kayalık kıyı şeritleri ve kumlu kıyılar boyunca bulunur. Denizyıldızı ve denizkestanesi ile en yakından akraba olan bu ilkel, tombul, silindirik biçimli yumuşak derisi dikenlinin (ekinoderm), deniz ekosistemlerinde birden fazla önemli biyolojik rolü bulunmaktadır ve deniz ekosistemlerinde kritik rol oynayan tüm deniz canlılarının korunması önemlidir.
Denizhıyarları Okyanus Tabanını VakumlarDeniz Hıyarlarının Ekosistemdeki Rolleri

Denizyıldızı gibi, derileri dikenli olan denizhıyarları, alt taraflarında bulunan, okyanus tabanı boyunca kum ve döküntüleri emerek yavaşça ( 3 inç/saat) hareket etmesine izin veren tüp ayaklarla donatılmıştır. İnanılmaz bir şekilde, bir yıl boyunca bu yaratık 200 pound’a kadar kumu vakumlayabilir. Denizhıyarı, kum yutmasına ek olarak öncelikle deniz otu (deniz çayırları) ve alglerle beslenir. Denizhıyarları, yiyecekleri yakalamak için mukus üretir ve mukus kum ve bitki kalıntılarının vücuduna yapışmasına neden olur. Canlı bu sırada tüp ayaklarını ağzına götürür ve yiyecekleri emer.

Not: 3 inç 7,62 santimetre, 200 pound ise 90,71847 kilogramdır.
Denizhıyarının bu yapışkan özellikten yararlandığı bir başka durum da kendini savunmasıdır. Bu eşsiz hayvan bir tehdit algıladığında bağırsaklarının bir kısmını vücudundan dışarı ve saldırganın üzerine itme yeteneğine sahiptir. Çok yapışkan olabilen bu bağırsakların varlığı, avcıları caydırma eğilimindedir. Denizhıyarı bu savunma mekanizmasını kullandıktan sonra, bağırsaklarının yenilenmesi gerekir, bu işlemin tamamlanması yaklaşık altı hafta sürer. Denizhıyarlarının böyle bir mekanizma geliştirmiş olmaları iyi bir şeydir çünkü bu canlıların nüfusu çok yavaş artma eğilimindedir ve her türlü desteğe ihtiyaç duyar. Denizhıyarları, yumurtaların ve spermlerin kendilerini çevreleyen suya salınması ve döllenmesi yoluyla çoğalan iki cinsiyete sahiptir. Sonuç olarak, sonunda 10 ila 30 santimetre arasında değişebilen yetişkin bir türe dönüşecek bir larva oluşur.

Sayıları Azalırsa Deniz Ekosistemleri Bozulabilir

Çok fazla denizhıyarının doğal yaşama alanlarından, özellikle de yumuşak dipli ve resif ekosistemlerinden uzaklaştırılması, yaşadıkları ekosistemin çok fazla bozulmasına neden olabilir. Toplanıp satılarak sömürülen denizhıyarı türleri, alt substrattan organik döküntü ve tortu toplayan tortu besleyicilerdir. Solucanlar gibi, denizhıyarları tortuları yutar ve tortular bağırsaktan geçerken organik maddeyi çıkarır. Bu işlem, çeşitli atıkları ve mikroorganizmaların (bakteri, mikroalg vb.) tortularını temizleyerek deniz ortamına katkıda bulunmaktadır. Tortuyla beslenen denizhıyarları, temiz tutmak için düzenli olarak yeri süpüren ve paspaslayan bir kişinin rolünü oynar. Bu faaliyet durursa, zemin hızla kirlenir ve yaşanmaz hale gelir. Denizhıyarlarının bağırsaklarından geçen tortu hacmi dikkat çekicidir. Tek bir denizhıyarının yılda 4 ila 37 kilo tortu işleyebileceği tahmin edilmektedir.

Denizhıyarları Önemli Biyoturbatörlerdir

Birçok denizhıyarı türü deniz ya da okyanus tabanında yuva yapar ve bu eylem diğer türlerin deniz tabanında gelişmesine izin veren önemli biyotürbasyon (biyokarıştırma) kaynağıdır. Biyotürbasyon, organizmalar tarafından tortu katmanlarını bozması ve yeniden işleme sürecini ifade etmektedir. Bu aktivite, tortu daha gözenekli ve daha az kompakt hale geldikçe geçirgenliği artıran yüzey ve yüzey altı tortu katmanlarını karıştırır. Bu, daha derin tortu katmanlarında daha yüksek oksijen kaynağına yol açan su-tortu arayüzündeki değişimi arttırır. Bunun da infauna (tortuların içinde yaşayan türler) topluluğu üzerinde yararlı etkileri vardır.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Karadeniz'in Güzellikleri
Karadeniz’in dağı, taşı, ormanı, denizi bir cennet güzelliği...
'Hamilelik Öncesi Detoks' ile Anne Olmaya Hazırlanın
Tüm dünyayı saran koronavirüs salgını nedeniyle evlerde kald...
Kars Malakanları Kimdir?
Molokanizmi hayat felsefesi olarak kabul eden, kelime anlamı...
Deprem Enerjisi, Deprem Işıkları ve Depremlerin Etkileri
Yer sarsıntısı ya da zelzele de denilen deprem yer kabuğunda...
Doğa Manzara Fotoğrafları 2016
Doğa manzarası pek çoğumuzun sevdiği ve metropol hayatından ...
Kış Aylarında Saç Bakımı Nasıl Olmalı?
Kışın saçlar, nemi muhafaza etmekte zorlanır, kurur ki bu ne...
Yıllardan Bu Yana Yaşam Süreleri
Genel olarak yaşam süresiyle ilgili sorunu açıklamak için ön...
Erkekler ile Nasıl Konuşulmalı
Evet kadınları anlamak bazen zor olabiliyor ancak erkeklerle...
Bebeklerde Kasılma Sebepleri Nelerdir?
Bazen minik yavrularımızın bazı hareketleri bizi telaşlandır...
İkitelli Elektrikçi
İstanbul İkitelli elektrikçi firmalarının sayısının fazla ol...
Sağlıklı Bir Cilt için Besin Önerileri
Biz kadınlar pürüzsüz ve sağlıklı bir cilde sahip olabilmek ...
Tırnak Kırılmasına Ne İyi Gelir?
Tırnak kırılmasına ne iyi gelir? Sizin de tırnaklarınız çok ...
Kitap Alanlar Eski Kitap Alanlar
Doğru yere geldiniz! İkinci el kitaplarınızı nakit olarak...
Çorap Çizme Modelleri
Bayanlarımızın kıyafet seçiminin ne kadar özenli bir iş oldu...
Yaşam Stilli Masaüstü Fotoğrafları
Bilgisayarın masaüstünü yaşam stilli fotoğraflarla süslemek ...