En Çok ve En Az Şeker İçeren Meyveler

Sponsorlu Bağlantılar

Meyvelerin beslenmedeki yerleri önemlidir. Meyveler sağlık için ihtiyaç duyulan lif ve diğer besin maddelerine sahiptir. Aynı zamanda doğal şeker de içerir ve bazılarının şeker miktarı diğerlerinden daha fazladır. Daha az şeker almak isteyenler genellikle çikolata, gazlı içecek ve şeker tüketiminden vazgeçer ancak meyvelerle alınan şekerler akıllarına gelmez. Meyvelerden alınan şeker çok zararlı değildir. Şeker konusunda endişelenmek, stres yaşamak muhtemelen tüketilen şekerlerden daha çok zararlı olacaktır. Endişelenmek yerine hangi meyvelerin daha çok şekere sahip olduğu öğrenilmelidir. Bu yazı, günlük alınan şeker miktarını azaltmak isteyenlere fikir vermesi için hazırlanmıştır.

Daha Çok Şeker İçeren Meyveler

Mango

Bir mango 45-46 gram şeker içerir. Bu durumda çoğu tatlı çörekten daha şekerli olduğu söylenebilir. Bir porsiyon mango genellikle yaklaşık bir bardak değerinde olarak kabul edilir. Kilosuna veya ne kadar şeker yediğine dikkat etmeye çalışanlar için en iyi seçim değildir. Tadına bakmak isteyenler şeker alımını azaltmak için yalnızca birkaç dilim yemeyi tercih etmelidir.

ÜzümEn Çok ve En Az Şeker İçeren Meyveler

Üzüm, şeker içeriği bakımından listelerde üst sıralardadır. Bir bardak üzümde 23 grama yakın şeker bulunabilir. Bazı üzümler diğerlerinden daha tatlıdır, örneğin ülkemizde yetişmeyen, tadından dolayı bu ismi alan “Cotton Candy” ya da “pamuk şeker” üzümleri çok daha fazla şekere sahiptirler. Üzüm tanelerini ikiye bölerek dondurmak da bir seçenektir, böylece canı üzüm isteyenler daha yavaşça yiyebilir. Dondurulmuş üzümler ferahlatıcı yaz ikramları olabilir.

Kiraz

Antioksidanlar, iltihap önleyen bileşikler içermesi bakımından çok yararlı olan bu kırmızı, pembe hoş görünümlü meyvenin bir bardağında 18-20 gram şeker bulunmaktadır. Meyveler küçüktür, bu yüzden aşırıya kaçmak ve istenenden fazla yemek kolaydır. Atıştırmalıklar önceden ölçülmelidir, böylece tam olarak ne kadar şeker alınacağı bilinebilir. Kurutulmuş kirazlar şeker içeriği bakımından taze olanlardan çok daha yoğundur.

Liçi (Lychee)

Popüler bir atıştırmalık değildir ancak bu egzotik meyve, Tayland restoran menülerinde ve kokteyllerinde favoridir. Kral meyvesi diye de bilinen, Çin, Vietnam, Hindistan ve Filipinler’de,n yetişen meyve kırmızı bir kabukla çevrilidir, içi beyaz ve çok tatlıdır. Ülkemizde Mersin’de ve ilçelerinde yetiştirilen liçi meyvesinin bir bardağı yaklaşık 30 gram şeker içerir. Şekeri çok olsa da bir bardak liçi, günlük alınması önerilen C vitamini değerinin yüzde 100’ünden fazlasına sahiptir.

En Çok ve En Az Şeker İçeren Meyveler

Armut

Bir adet orta boy armut 17 gram şekere sahiptir. Şekeri azaltmaya çalışanlar, armudun bütününü yemek istemeyenler 1-2 dilim yiyip gerisini sonra yemek için buzdolabına koyabilir. Armutlar dilimlenerek salatalara veya yoğurda eklenebilir.

Karpuz

Bu lezzetli yaz meyvesinin orta büyüklükte bir diliminde bulunan şeker 17-18 gram kadardır. Kişilerin terlediği zaman, egzersiz yaptığında ve dışarısı sıcakken daha çok elektrolite ihtiyacı vardır. Karpuzlar suyla ve elektrolitler adı verilen özel minerallerle doludur. Şeker alımını düşürmek için en çok bir ya da iki dilim yemek uygun olur.

İncir

İncir, şekeri en yoğun meyvedir, sadece orta boyda bir incir yaklaşık 8 gram şeker bulundurur. Proteinlerin ve sağlıklı yağların meyvelerle eşleştirilmesi önerilir. Sabah smoothie’lerinde yapılan en büyük hata budur, sadece meyve eklenir ve ihtiyaç duyulan diğer besinler ihmal edilir. Şekerine dikkat edenler incirleri dilimleyebilir ve keçi peyniriyle birlikte yiyerek protein alımını da artırabilir. Ayrıca incir, derisiz tavuk gibi yağsız etlerin yanında servis edilebilir ya da soslara eklenebilir.

Muz

Bir orta boy muzda 14 gram şeker bulunur. Bu, beklenenden daha fazla ise sabahları yulaf ezmesine, mısır gevreğinin içine, fıstık ezmesiyle hazırlanan bir tosta birkaç dilim muz ilave edilebilir.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Ağız ve Diş Sağlığı İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Birçoğumuz ağız ve diş sağlığı ile ilgili doğru bilinen yanl...
Ayak Ağrıları Neden Olur? Nasıl Geçer?
Vücudumuzun en önemli parçası olan ayakların iyi şekilde kor...
Kadınlarda Adet Düzensizliği
Kadınlarda adet düzensizliği oldukça fazla görülen sorunlard...
Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır? Beyaz Dişler
Artık klişe haline gelen günde düzenli 3 kez fırçalama efsan...
Kan Alma Nedir?
14. yüz yılda bir sağlık durumunu yönettiğinizi hayal edin. ...
Çocuklarda Boğaz Ağrılarının Nedenleri
“Çocuklar 2 ila 8 yaş arası dönemde erişkinlere göre daha sı...
Göz İçi Enjeksiyonlar Olanların Sayısı Artışta
Retinaya direkt ulaşması amacıyla göz içine yapılan enjeksiy...
Yağ Tüketimi ve Sağlık
Uzmanlar da dahil olmak üzere birçok kişi çok fazla yağlı ye...
Prolaktinoma Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Prolaktinoma, hipofiz bezinin kanserli olmayan bir tümörüdür...
Göz Çevresi Işık Dolgusu ile Aydınlanıyor
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hakan Yüzer, göz çevresinde ...
Beyin Ölümünden Sonra Kalp Tedariki Nasıl Yapılır?
İzole bir kalp tedariki, göğüsten elde edilen tek organ oldu...
Bebeklerin Beyni Nasıl Çalışır?
Bebekler sandığımızdan daha zeki olabilirler. Yaşamının ilk ...
Kızamık Laboratuvar Testleri Nasıl Yapılır?
Klinik olarak şüpheli kızamık vakalarının laboratuvar testi ...
Bademin Faydaları Nelerdir?
Bademin faydalarını merak edenler için sağlık açısından oldu...
Bol Su İçmenin Faydaları
Vücudumuzun %50- 80’ i sudan oluşur. Su, başlıca y...