Kaşıntının Sebepleri Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar

Birçok sağlık sorununun habercisi olabilen kaşıntı sorununun nedenini bulmak ve kaşıntı sorununu ortadan kaldırma yolları için makalemizde uzman hekimler tarafından verilen bilgiler doğrultusunda en doğru bilgileri sizlere sunmaya çalışacağız. Kaşın sebeplerini inceleyerek nelerin kaşıntı yapabileceği ve kaşıntı probleminden nasıl kurtulabileceğiniz konusunda bilgiler edinebilirsiniz. Pruritis olarak da bilinen kaşıntılı cilt, belli bir bölgeyi kaşıma isteği uyandıran yaygın bir cilt sorunudur. Bazen acı gibi hissedebilir ama acıdan daha farklıdır. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ve çok sinir bozucu, rahatsız edici olabilir. Kaşıntı bazen vücudun küçük bir bölümünde, örneğin bir böcek ısırığı bölgesinde meydana gelebilir, bazen de alerjik reaksiyon gibi tüm vücudu etkileyebilir. Kaşıntı ile birlikte döküntü veya kurdeşen de görülebilir.

Kaşıntıya Neler Sebep Olabilir?

Kaşıntıya neyin sebep olduğunu belirlemek genellikle zordur. Kaşıntılı cilt genellikle ciddi değildir, sebep bazen sadece giyilen kıyafetler sebep olabilir ancak hastalık gibi daha ciddi bir şeyin belirtisi de olabilir. Kaşıntılı cildin bazı yaygın nedenleri şunlardır:

Cilt Kuruluğu

Cilt kuru ise, kaşıntı oluşabilir. Sıcak veya soğuk, kuru havalarda veya sabun kullanımından dolayı cilt kuruyabilir ve kaşınabilir. Kuru cilt pul pul ve pürüzlü görünür ancak genellikle çok kaşıntılı veya kırmızı değildir. Bazen cilt çatlayabilir ve bu ağrılı olabilir. Cilt su tutma yeteneğini kaybettiği için yaşlandıkça cilt kuruluğu daha sık görülür. Su içeriği belirli bir noktanın altına düştüğünde deri kuru, pullu ve kaşıntılı hale gelir. Günlük nemlendirme, kuruluk için bariz bir çözümdür. Cilt hafif bir temizleyici ile yıkanmalı, ılık suyla daha kısa duşlar alınmalı ve UV ışınları da kuruluğa neden olabileceğinden her gün güneş kremi uygulanmalıdır. Lipidler, seramidler, kolesterol ve hyaluronik asit gibi ciltte doğal olarak bulunanları tamamlayan bileşenlere sahip nemlendiriciler tercih edilmelidir. İmpetigo ve folikülit gibi mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar da kalıntıya neden olabilir.

Diğer kaşıntı nedenleri aşağıdadır:

Böcek Isırığı

Bir sivrisinek veya örümcek tarafından ısırıldığında kişi bunu bilir. Genellikle ısırığın çevresinde bir yumru veya kabarcık olacaktır. Bölge iltihaplı, ağrılı ve şişmiş olabilir. Tahtakuruları ve akarlardan gelen ısırıkları, döküntü gibi göründükleri için teşhis etmek daha zor olabilir. Bitler, yoğun bir kaşıntı ile birlikte kafa derisinde veya kasık kıllarında karıncalanma hissine neden olabilir.

Egzama veya Atopik DermatitKaşıntının Cilt, Hormonlar, Sinir Sistemi ve psikolojiyle İlgili Nedenleri

Bir grup durum için bir şemsiye terim olan egzama çok yaygındır. Egzamaya atopik dermatit de denir. Ciltte kuru, kaşıntılı, kırmızı, pullu lekeler, sızma yapan kabuklu yamalar veya kabarık bir döküntü olarak ortaya çıkar. Yamalar genellikle yanaklarda, dirsek kıvrımlarında ve dizlerin arkasındadır. Ailelerinde astım ve alerji öyküsü olan çocuklarda ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Kaşımak, tırnaklamak, bazı gıda alerjileri durumu daha da kötüleştirebilir.

Egzamaya neyin sebep olduğu bilinmemektedir ancak araştırmacılar çevresel faktörlerin ve genetiğin bir kombinasyonunun nedenlere dâhil olduğuna inanmaktadır. Sıcak banyolar ve yoğun sabun kullanımı, sıkı, kaşındıran giysiler, güneşlenmek veya aşırı terlemeye neden olan egzersiz gibi cildi rahatsız eden herhangi bir şey, zaten tahriş olmuş cildi daha da alevlendiren kaşıma ve bir salgını hızlandırabilecek veya ağırlaştırabilecek stres gibi faktörler egzamayı daha da kötüleşebilir. Yine de herkesin egzama tetikleyicileri farklıdır. Egzamanın tedavisi yoktur ancak reçetesiz satılan ilaçlar, reçeteli ilaçlar, ışık tedavisi, immünosupresanlar ve biyolojik ilaçlar dâhil olmak üzere birçok yardımcı tedavi vardır.

Seboreik Dermatit

Vücudun yağlı bölgelerinde beyaz veya sarımsı yağlı pullar varsa muhtemelen kafa derisini, kulakları, kaşları, burnun kenarlarını, göz kapaklarını ve göğsü etkileyen çok yaygın bir durum olan seboreik dermatit vardır. Pek çok bebek, konak olarak bilinen bir tür seboreik dermatit geliştirir. Nedeni tam olarak anlaşılamamıştır ancak ciltte doğal olarak yaşayan ve cildin tahriş edici bulduğu yağlı salgılarda gelişen mantar ile ilgili olabilir. Seboreik dermatit genellikle 30 ila 60 yaş arasındaki yetişkinleri etkiler ve erkekler bunu geliştirmeye biraz daha yatkındır. Soğuk, kuru hava, stres gibi faktörler alevlenmeleri tetikleyebilir. Pulları gidermek için çinko pirition, selenyum sülfit veya ketokonazol içeren bir kepek şampuanı kullanılması önerilmektedir. Seboreik dermatit inatçı olabilir, bu nedenle reçetesiz bir şampuan işe yaramıyorsa bir dermatoloğa gidilmelidir.

Isı döküntüsü

Isı döküntüsü küçük pembe ya da kırmızı lekeler veya kabarcıklar gibi görünür. Cildin herhangi bir yerinde görünebilirler. Miliaria veya isilik olarak da adlandırılan ısı döküntüsü, bebeklerde çok yaygındır.

Tinea Versicolor

Derideki mantarlar yüksek terli bölgelerde (genellikle boyun, göğüs, sırt ve kasık) kuru, pullu, renksiz yamaları ya da lekeleri tetikleyen bir durum olan tinea versicolor’a da neden olabilir. Lekeler ciltten daha açık veya daha koyu renkli olabilir ve kaşınabilir. Güneşte vakit geçirdikten sonra lekeler daha belirgin hale gelebilir. Tinea versicolor, dünyanın tropikal veya subtropikal bölgelerinde çok yaygındır. Çözüm seboreik dermatit ile aynıdır.

Aktinik Keratoz

Bu kabuklu, pullu, kaşıntılı prekanseröz büyüme, yıllar boyunca çok fazla güneş alan ciltte oluşur. Aktinik keratoz için en yaygın noktalar yüz, kulaklar, kel kafa derisi, omuzlar, boyun, ön kollar ve ellerin arkasıdır. Aktinik keratoz yavaş gelişir ve başlangıçta görülmekten çok hissedilir. Mesela parmak zımpara kâğıdı üzerinde gezdiriliyormuş gibi hissedilir. Aktinik keratozların çoğu kırmızı olur ancak bazıları açık veya koyu ten rengi, beyaz, pembe veya ten rengi, hatta bu renklerin bir kombinasyonudur. Çoğu zaman birkaç aktinik keratoz aynı anda ortaya çıkar ve ancak daha sonra yeniden ortaya çıkmak üzere kaybolabilirler. Büyümeler prekanseröz olarak kabul edilir çünkü kendi başlarına bırakılırlarsa skuamöz hücreli karsinom adı verilen bir tür cilt kanserine dönüşebilirler.

Kontakt Dermatit

Bu kaşıntılı, kızarıklığa, iltihaplanmaya neden olan, pürüzlü, pullu döküntü cilde dokunan bir şeye verilen reaksiyondan kaynaklanır. Sebepler arasında mücevherdeki metaller (nikel gibi) veya kozmetik maddeler (saç boyası, krem, losyon gibi), banyo malzemeleri, temizlik ürünlerindeki kimyasallar yer alabilir. Zehirli sarmaşık da bir kontakt dermatit sebebidir. Kişiler sebep olabileceği düşünülen her şeyi kullanmayı veya giymeyi bırakmalı ve kaşıntının iyileşip iyileşmediğine bakmalıdır.

Kurdeşen

Kurdeşen veya ürtiker, çok kaşıntılı, kabarık, kabartılı kırmızı veya cilt renginde bir döküntüdür. Döküntü genellikle göğüste, karında veya sırttadır ancak herhangi bir yerde de ortaya çıkabilir. Döküntü birkaç saatten 24 saate kadar sürer ve daha sonra iz bırakmadan kaybolur. Alerjiden kaynaklanabilir. Tek başına veya kümeler halinde ortaya çıkar, kabarık kenarlara sahiptir ve genellikle çok kaşıntılıdır. Stres, egzersiz, ısı ve güneşte kalmak gibi durumlar kurdeşene sebep olabilir.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Bol Su İçmenin Faydaları
Vücudumuzun %50- 80’ i sudan oluşur. Su, başlıca y...
Uçucu Yağlardaki Terpenlerin Biyoaktivitesi ve Uygulamaları
Bitki organizmalarından elde edilen ikincil metabolitler, fa...
Taksim İkyardım Hastanesi Kapanıyor mu?
Bir hastane daha kapanıyor. Taksim İlkyardım Eğitim ve Araşt...
Kalp Bağışı Nasıl Yapılır?
İzole bir kalp tedariki, göğüsten elde edilen tek organ oldu...
Bebeklerde Yeme Bozukluğu Ruminasyon Sendromu
Ruminasyon sendromu (ruminasyon bozukluğu veya merisizm olar...
Meme Küçültme Hakkında Sık Sorulan Sorular
Meme küçültme ameliyatı veya göğüs küçültme operasyonu ülkem...
Kireçlenme Nasıl Geçer? Tedavisi Var mı?
Kireçlenme Türk toplumunda hızla artan bir hastalık haline g...
Gebelik Döneminde Enfeksiyonlar
Gebelikte bebeğinizin ve kendi sağlığınızı korumak için enfe...
Temizliğin Önemi Nedir?
Temizliğin insan bedeni ve insan ruhu için önemli olduğu ger...
Küçük Çocuklarda Ekran Kullanımı O Kadarda Zararlı Değil!
2015’ten bu yana, küçük çocuklardaki ekran kullanımı önemli ...
Kolera Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Vibrio adı verilen bakterinin insan vücudunda yayılması ile ...
B12 Vitamini Eksikliği Günlük Hayatı Zorlaştırıyor
Hafıza problemleri ve kansızlığa neden olabilen B12 vitamini...
Ağız ve Diş Sağlığı İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Birçoğumuz ağız ve diş sağlığı ile ilgili doğru bilinen yanl...
Yeni Doğan Bebeklerde Uyku Düzeni
Yeni doğan bebeklerde uyku düzeni oldukça önemlidir. Uyku dü...
Biyometrik Tanımlama ve Özellikleri Nelerdir?
Biyometrik tanımlama, bir kişinin fiziksel ve davranışsal öz...