Kızamık Laboratuvar Testleri Nasıl Yapılır?
Klinik olarak şüpheli kızamık vakalarının laboratuvar testi ile doğrulanması önerilir. Virüsün döküntü başlangıcından sonraki ilk hafta içinde mevcut olma olasılığı daha yüksektir, bu nedenle ideal olarak örnekleme bu süre içinde yapılmalıdır. Kızamık bildirilmesi zorunlu bir hastalıktır, kızamıktan şüphelenildiği anda ve laboratuvar onayından önce sağlık görevlisine haber verilmelidir. Bir evrensel taşıma besiyeri şişesi içindeki nazofaringeal sürüntü, tercih edilen test yöntemidir. Bununla birlikte, eğer yoksa, küçük çocuklarda boğaz sürüntüleri kullanılabilir.
Döküntü en az üç gün boyunca mevcut olduğu sürece bir kan örneği (seroloji için) de kullanılabilir. Testle ilgili yerel protokoller farklılık gösterir, yani testin yerel olarak yapılıp yapılmadığı veya başka bir laboratuvara gönderilip gönderilmediği klinisyenler testin nerede yapıldığını görmek için yerel laboratuvarlarına danışmalıdır. NB Swab’lar en iyi genel muayenehanede (veya hastayla ilk temas yerinde) alınır, bu nedenle laboratuvar toplama merkezlerindeki diğer hastalar virüse maruz kalmaz.
Kızamık Bulaşmanın Önlenmesi
Kızamık Laboratuvar Testleri ve BildirimiKızamık olan kişiler, kızarıklığın ortaya çıkmasından önceki ve sonraki beş gün boyunca bulaşıcıdır. Bu, semptomlar ortaya çıkmadan çok önce insanlar bulaşıcı olduğundan, önleme ve kontrol önlemlerinin uygulanmasını zorlaştırabilir. Bununla birlikte, salgınlar sırasında ve kızamık şüphesi olan bir hasta ile ilgilenilirken sağlık kliniklerinde bazı önlemler alınabilir. Bu, hastalar için uygun triyaj ve izolasyon alanlarına sahip olmayı, sadece bağışıklık personelinin hastayla temas etmesine izin vermeyi, kabul alanlarında ve muayenehane girişlerinde ve çıkışlarında el jelleri ve cerrahi maskelerin bulundurulmasını içerebilir.
Kızarıklık ortaya çıktıktan sonra çocuklar en az beş gün kreşten veya okuldan uzak tutulmalıdır. Aile ve hane halkı üyeleri arasında bulaşma yaygındır ve kızamığı olduğundan şüphelenilen veya doğrulanan kişiler, bağışıklığı olmayan bebekler ve hamile kadınlarla temastan kaçınmalıdır. Bir kızamık salgını olması durumunda, kızamığa yakalanmış kişilerle teması olan aşılanmamış çocukların (kızamığı olmayan ve ebeveynleri MMR yaptırmasını istemeyen) okula veya erken çocukluk hizmetlerine gitmemelerini tavsiye edilir ve bu 14 günlük bir süre (kuluçka süresi) olabilir.
Kızamık Profilaksisi Olarak MMR ve İmmünoglobulinler
İnsanlar potansiyel olarak kızamığa maruz kaldıktan sonra enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilecek yalnızca birkaç yönetim seçeneği vardır. Bunlar, aktif (MMR) veya pasif (insan immünoglobulin) bağışıklamayı içerir ve bunlar aşağıdaki gibidir:
MMR
Salgınlar sırasında veya kızamığa karşı korumanın acil olarak gerekli olduğu diğer durumlarda, MMR, aşılanmamış kişilere, bağışıklığı baskılanmamış kişilere, maruziyetten sonraki 72 saat içinde verilebilir ve bu enfeksiyonu önleyebilir. Çok küçük bebeklerde kızamık enfeksiyonları rapor ediliyorsa, MMR altı ila 12 aylık çocuklara verilebilir, yani bebekler önerilen 15 aylıktan önce aşılama için hızlı bir şekilde takip edilir. Bununla birlikte, bağışıklık tepkisi o kadar etkili olmayabileceğinden, çocuk yine de 15 aylık ve dört yaşında iki doz MMR’ye daha ihtiyaç duyar.
İnsan normal immünoglobülini (HNIG)
Bu, belirli bir enfeksiyona özgü olmayan, ancak bağışıklığı zayıflamış kişilerde bağışıklığı artırabilen konsantre antikorların (immünoglobulinler) bir preparatıdır. Bir Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı veya Pediatrist, bazı senaryolarda HNIG’nin kas içi (IM) uygulanmasını önerebilir ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• MMR’ye kontrendikasyonları olan kişilerde,
• Bağışıklık sistemi baskılanmış çocuklarda ve yetişkinlerde,
• Hamile kadınlarda,
• Kızamığa maruz kaldıktan 72 saat sonra ortaya çıkan 15 aydan küçük çocuklarda,
• Maruz kaldıktan 72 saat sonra ortaya çıkan ve kızamık öyküsü olmayan veya MMR almamış kişilerde,
HNIG profilaksisi kızamığa maruz kaldıktan sonra mümkün olan en kısa sürede verilmelidir, ancak altı güne kadar uygulanabilir. Canlı virüs aşısından sonraki üç hafta içinde uygulanmamalı ve canlı virüs aşıları, bir hasta HNIG aldıktan sonra 11 ay boyunca verilmemelidir.
İmplant; diş köklerinin zarar görmesi veya düzeltilme imkanı...
Dört mevsim yaşanabilen kulak tıkanıklığının yaz aylarında ö...
Depresyon, kişinin sebepsiz olarak hayattan eskisi kadar zev...
Estetik tıp dünyasında, kişisel ve doğal güzelliği artırmaya...
Biyometrik tanımlama, bir kişinin fiziksel ve davranışsal öz...
Yaşadığımız yüzyıl itibari ile ulaşım oldukça kolay bir hal ...
Kireçlenme Türk toplumunda hızla artan bir hastalık haline g...
Kış aylarında artış gösteren hastalıklar en çok çocukları et...
Hafıza problemleri ve kansızlığa neden olabilen B12 vitamini...
Uçuk, ağrılı ve görüntü olarak da oldukça can sıkıcı olabilm...
Vibrio adı verilen bakterinin insan vücudunda yayılması ile ...
Bir hastane daha kapanıyor. Taksim İlkyardım Eğitim ve Araşt...
Sivilce her dönemde çıkabiliyor, fakat bayanlar için özellik...
Uzmanlar son yıllarda kansızlık sorunuyla karşı karşıya kala...
Kan sulandıran yiyecekler özellikle kan hastalığı olan kişil...