Aşırı Tuz Tüketiminin Zararları Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar

Zamanla tuz (sodyum klorür) insan toplumlarında önemli bir rol oynamıştır. Eski zamanlarda tuz, para birimi olarak ve et ve balık gibi yiyecekleri korumak için kullanılıyordu. Ayrıca tuz, gıda aromasını arttırıcı olarak da büyük bir öneme sahipti. Ancak aşırı tuz tüketimi, yakın gelecekte tartışmalı bir konu olsa da, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü, tuz alımını azaltmak için birkaç politika önerisinde bulundu ve hatta dünya çapında birçok ülkede bazı politika yaklaşımları uyguladı. Yine de Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesine göre tüketilen tuzun yaklaşık % 75’i zaten satın alınan gıdalarda bulunuyor. Böylece, tuz tüketiminde etkili bir azalma sağlamanın en iyi yolu, tadı az tuzlu yiyeceklerin tadına göre eğitmektir, ancak farkındalıktan eyleme geçmek için hala uzun bir yol vardır.

Bu yazıda insanlık tarihi boyunca tuzun sosyal ve ekonomik önemini gözden geçirmektir; gıda koruma, gıda güvenliği ve gıda duyusal değerlendirmedeki rolü; tuz alımının insan sağlığı üzerindeki etkisi; ve gıdalardaki tuzu azaltma veya değiştirme girişimleri.

Tuz tüketimiyle ilgili tüm sağlık sorunlarına rağmen aşırı kullanımı sürekli artmaktadır. 2013 yılında dünya nüfusunun yüzde doksan beşi günde 6 ile 12 g arasında ortalama tuz alımı göstermiştir ve günümüzde bile günde ortalama 9-12 g olan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirtilmektedir. Tuz alımını azaltmak ve yüksek tansiyonda gerekli düşüşü sağlamak için birçok değişiklik gereklidir. Tüm DSÖ üye devletleri, 2025 yılına kadar kendi popülasyonlarındaki tuz alımını % 30 azaltma konusunda taviz verdiler ve yeterli tuz tüketimi ile 2,5 milyon ölümün önlenebileceğini tahmin etmişlerdir.

Tuz Tüketimi ve İnsan Sağlığına Etkileri

Aslında, kardiyovasküler hastalık, özellikle koroner kalp hastalığı ve inme için risk faktörlerinden birini oluşturan hipertansiyon, insan diyetindeki aşırı tuz tüketimi ile oldukça ilişkilidir. Öte yandan, hipertansiyon, gıdalarda kullanılan sodyum klorür (NaCl) yoluyla yüksek sodyum alımı ile ilişkilendirilmiştir. Yine de sodyum, farklı fizyolojik işlevler için önemlidir ve hücresel homeostaz için gereklidir. WHO, yetişkinlerin günde 5 g’dan az (bir çay kaşığının hemen altında) tuz tüketmelerini önermektedir.

Bu mineral, insan sağlığı için plazma hacmini korumak, vücut su içeriğini ve elektrolit dengesini düzenlemek, sinir uyarılarının iletimi ve normal hücre işlevi için gereklidir; ancak insan diyetindeki fazlalığı yüksek tansiyona neden olur. Bu sorun genellikle tuzun yanı sıra yüksek şeker ve yağ tüketimi ile ilişkilidir.

Bununla birlikte, bulaşıcı olmayan hastalıkların (BOH) sayısındaki artıştan potasyum alımında bir azalma ve sağlıksız bir yaşam tarzı sorumludur. Kronik hastalıklar olarak da bilinen bulaşıcı olmayan hastalıklar genetik, fizyolojik, çevresel ve davranışsal faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır ve genellikle süresi uzar. Ana BOH türleri, kardiyovasküler hastalıklar (kalp krizi ve felç gibi), kanserler, kronik solunum yolu hastalıkları (kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve astım gibi) ve tip 2 diyabettir. “Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü için Küresel Eylem Planı 2013-2020”, 2025 yılına kadar tuz alımında % 30 nispi bir azalma içermektedir.

WHO’ya (2018) göre, BOH’lar her yıl 41 milyon insanın ölümüne neden olmaktave kardiyovasküler hastalıklar ilk ölüm nedenidir. Kardiyovasküler hastalık ise Dünyada önde gelen ölüm nedenidir.

Tuzun kan basıncındaki rolünü araştıran denemeler Goldblatt sıçanlarında yapılan çalışmalarla başlamıştır. Birkaç yıl sonra Kempner ilk kez yüksek tuzun hipertansiyonu tetikleyebileceğini ve düşük tuzun kan basıncını düşürebileceğini belirtmiştir. Bunu, kan basıncını kontrol etmek için sodyum kısıtlamasıyla ilgili çok sayıda klinik çalışma izlemiştir. Yıllar boyunca yapılan sayısız denemenin sonucu, tansiyonu düşürmek için düşük tuz gelirli bir diyetin önemine işaret etmiştir. Sacks yaptığı 31 çalışmanın meta-analizinde, hipertansif hastalarda günde 4 g tuz (75 mmol / gün sodyuma karşılık gelen) azalması nedeniyle 5,0 mm Hg sistolik ve 2,7 mmHg diyastolik kan basıncında azalma elde edilmiştir.

Tuz Tüketimi ve İnsan Sağlığına Etkileri

Ancak günümüzde, bazı araştırmacılar bu kanıtları eleştirerek, çoğu denemenin yüksek tansiyonu, yetersiz beslenen ve çoğunlukla yaşlı hastaları değerlendirdiğini belirtmektedir. Yani McCarron ve ark. ve Graudal ve Jürgens sağlıklı insanlar için önerilen günlük tuz alımı (normal kan basıncı) ve hatta kan basıncı üzerindeki olumsuz rolünün kanıtı, sağlık kurumları ve politikaları tarafından yeniden değerlendirilmelidir.

İnsan sağlığında dikkate alınması gereken bir başka husus da, düşük sodyum ve yüksek potasyum alımının birlikte değerlendirilmesi gerekliliğidir, çünkü yüksek potasyum tüketiminin hipertansiyonu önlemede yararlı bir etkisi vardır. Potasyum esas olarak meyvelerde, sebzelerde ve rafine edilmemiş gıdalarda bulunurken, sıvı dengesini düzenlemek, kalbin ve diğer kasların elektriksel aktivitesini kontrol etmek ve normal hücre fonksiyonunu sürdürmek için gereklidir. Artan potasyum alımı kan basıncını düşürür ve yüksek sodyum tüketiminin kan basıncı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltabilir. DSÖ, yetişkinler için en az 3510 mg / gün potasyum alımını önermektedir.

Daha sağlıklı ürünlerin geliştirilmesiyle gıda bileşimindeki modifikasyon ve aynı zamanda tüketicinin kabulüyle ilgili gıda reformülasyonu, insan diyetinde sodyum azaltımı ve daha iyi potasyum alımını sağlamak için bir stratejidir. Avrupa’da bazı ülkeler, belirli gıda bileşenleri için maksimum seviyeler belirleyerek veya sağlık hedefleri tanımlayarak gıda reformülasyonu için mevzuat yayınlamıştır. 2009 yılında geliştirilen Ulusal Tuz Azaltma Girişimleri, tüm Avrupa’da önerilen maksimum 5 g tuz alımına ulaşmayı hedeflemektedir.
Bazı yeni araştırma bulguları, insan sodyum alımının fizyoloji tarafından kontrol edildiğini ve halk sağlığı politikaları tarafından değiştirilemeyeceğini göstermektedir. Bununla birlikte, diyetle tuz alımının azaltılması küresel bir halk sağlığı önceliği olmaya devam etmektedir.

Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Yaban Hayatının Gelecekteki Yeri
Dünya yaşantısı sürekli değişmekte olan büyük bir yer olmakl...
Yağların Beslenmedeki Gizli Rolü: Fındık, Ceviz ve Aspir Yağının Önemi
Yağlar, sadece yemeklerimizi lezzetlendiren basit bir bileşe...
Einstein’ın Problem Çözerken Şaşırtan Sırrı Nedir?
Einstein‘ın dünyayı kurtarmak için bir saati olsaydı, bu zam...
Sağlıklı Bir Cilt için Besin Önerileri
Biz kadınlar pürüzsüz ve sağlıklı bir cilde sahip olabilmek ...
Anayasal Monarşi Nedir?
Bir hükümdar, ömür boyu veya tahttan vazgeçene kadar bir eya...
İş Hayatında Pozitif Olmak ve Zaman Yönetimi
Küreselleşme nedeniyle iş hayatındaki çetin rekabet gün geçt...
İkitelli Elektrikçi
İstanbul İkitelli elektrikçi firmalarının sayısının fazla ol...
Cilde Göre Meyve Maskeleri
Maskelerin her biri farklı ciltlere uygun olarak üretilmekte...
Ruh Eşinizi Bulamama Nedeniniz
Çoğumuz, gerçekten ruh eşimizin olup olmadığını düşünür duru...
En Kaliteli Boyacı Ustası Nerde?
Her şeyin bir ömrü olduğu gibi duvar boyalarınında bir ömrü ...
Mantarların Beslenme ve Sağlık Açısından Yararları
Mantarlar birçok farklı şekil, boyut ve renkte olan, klorofi...
Halimix: Hayallerinizdeki Halıya Bir Adım Yaklaşın!
Halimix, Türkiye'nin önde gelen dekorasyon ve halı firmala...
Sosyal Kolaylaştırma Nedir?
Günlük hayatta yaptığımız herhangi bir işi ortamda başkaları...
Dünyanın En Güzel Çölleri Hangileri?
Ülkemizde de güzel birçok yer elbette bulunmaktadır. Ancak d...
Yılbaşı Fotoğrafları - Yeni Yıl Resimleri 2019
2018 yılını bitirip 2019 yılına girmemize günler kala yılbaş...